2013. sze 03.

Qwixx, próbáld ki te is!

írta: -csibu-
Qwixx, próbáld ki te is!

Sziasztok!

qwixx.jpgTegnap kedvem lett valami egyszerű, könnyed kockajátékhoz, ami nem igényel túl nagy szellemi igénybevételt, de azért jó szórakozást nyújt. Szerencsémre találtam újdonságot (korábban többek között elég sűrűn játszottam az Utopia Engine, a Cosmic Wimpout, a Can't Stop illetve a Knizia-féle Decathlon játékokkal): a 2012-ben megjelent Qwixx-t!

Párommal gyorsan ki is próbáltuk - nyomtató híján egy Excel táblázatban jelöltük kockadobásaink értékeit. Ami pedig pozitívum: a játék hozta az általam elvárt szintet. Kellően szerencsés, kellően könnyed, gyors, átlátható és a célnek megfelelő mélységű. Lényege, hogy 4 színsávon minél tovább jussunk, így egyre több pontot gyűjtve. A sávot balról jobbra jelöljük be, ha kihagytunk 1-1 számot, azt már utólag nem jelölhetjük be. Ha egy sávban van már legalább 5 jelölés, akkor az utolsót is bejelölhetjük (megfelelő dobás esetén). Ha így teszünk, akkor lezártuk a színt, így még egy jelölést szerezve, és gátolva a többieket, hogy használhassák az adott színű kockát. Amikor ránk kerül a sor 2 fehér és 4 színes kockával dobunk. Első akcióként a két fehér kocka összegét bemondjuk. Minden játékos bejelölhet egy ilyen számot bármelyik sorában (ügyelve arra, hogy balra, azaz visszafelé nem jelölhetünk be számokat). Második akcióként összeadhatjuk az egyik fehér kocka értékét az egyik színes kocka értékével, és az összegüket bejelölhetjük az adott színsávon. Ha egyik akcióval sem éltünk (de dobni kötelező), akkor a szürke sávon kell egy jelölést tennünk. Ezek darabja -5 pontot fog érni.

Ha valaki végigér a szürke sávján, vagy két színsorra is lezárás kerül, akkor véget ér a játék és pontozás következik. Minden egyes színsorban megszámoljuk a jelöléseink darabszámát, és ennek megfelelő pontértéket kapunk (pl: 3 jelölés 6 pont, de 8 már 36 pont), majd ezeket is egyesítjük. Pityka jóvoltából olvasható a "bővebb" szabály, példajátékkal!

Aztán ha már készült egy Excel-táblázat, akkor egy makró és néhány függvény segítségével alkottam egy kezdetleges, számítógépen is játszható Qwixx Solo játékot (ami kis ügyességgel akár több személyessé is tehető). Hamarosan BGG-ről is tölthető lesz, próbáljátok ki bátran!

Letöltés

qwixx2.jpg

Véleményem számokban, 10 pontos skálán:
Bonyolultság – 2. Egyszerű szabály.
Szerencse – 9. Ez szerencsejáték. Egy kockajátéknál ne nagyon várjunk mást.
Stratégia – 2. Maximum abban merülhet ki, hogy megpróbálunk egy adott színt minél gyorsabban lezárni.
Taktika – 8. Főleg a játék elejére jellemzőbb, amikor még sok választási lehetőségünk van.
Kommunikáció – 2. Kötelezően, hangosan kell bemondanunk a két fehér kocka összegét dobásunk után.
Design – 6. Amit lehetett kihozták belőle, ennél többet nehéz beleképzelni. Bár egy tematiks átdolgozást lehet megérne! :)

Végső pontszám – 6. A jó kockajátékok közül szerintem nem lóg ki, ami mindenféleképpen pozitív. Persze egy lakatlan szigetre nem ezt vinném magammal.

A játékhoz jó szórakozást kívánok: Csibu

Szólj hozzá

szerencse pc játék online játékok kockajáték játékkészítés kétfős versenyjáték egyfős