2013. jún 21.

Itt a kincs, hol a kincs?

írta: ZsGábor
Itt a kincs, hol a kincs?

pic780826_md.jpgA következő játék, amit bemutatnék egy könnyedebb családi játék, amit 2011-ben a Magyar Társasjátékdíjra is jelöltek. A társasban mindenki egy szigeten próbál meg kincseket gyűjteni, melyeknek a helyét még nem ismerheti senki, viszont a játék közben folyamatosan szűkül a lehetséges lelőhelyeknek a száma, a kezünkben lévő térképdaraboknak köszönhetően. Ha már  csak egy lehetséges hely található megindulhat a verseny a kincs kiásásáért. Ezzel le is írtam a játék lényegét röviden.

A megszokott méretű dobozban, aminek tetején szerintem egy nagyon jól sikerült grafika látható, a játéktábla részeit, pálmafa és kunyhó jelölőket, egy pakli kártyát, amiben a térképdarabokat és a kincsek lapjai vannak, amulett és iránytű jelölőket valamint négyféle színű terepjárót, ezek lesznek a játékosok bábui. Egy külön kis dobozkában található a három szobor, ami szintén remekül néz ki. Egy zacskóban pedig sok kis kockadarabkát szintén négyféle színben, amik a különböző kincsek esetleges helyét jelölheti. A játéktábla több részből áll, így a játékosok maguk dönthetik el milyen felépítésű szigeten szeretnének a kincsekre vadászni. Továbbá a kunyhókat, pálmafákat és szobrokat is maguk helyezik a táblára, amivel még változatosabbá lehet tenni a játékot, hiszen még ha sokszor is előkerül a játék elég kicsi a valószínűsége, hogy mindig ugyanoda kerüljenek ezek az elemek.

pic933000_md.jpg

 

A tábpic933004_md.jpgla összerakása és az elemek felrakása után kezdődhet is a játék. A soron következő játékos két akció közül választhat. Kijátszhat egyet a kezében lévő kártyák közül, vagy a terepjárójával léphet. A kártyákon különböző rajzok vannak, amik segíthetnek a kincsek megtalálásában. Aki a kártyát kijátszotta lehelyezi azt valamelyik színű kockahalom alá, és rátesz egyet a saját iránytűi közül. Majd húz egy lapot a hiányzó helyett. Például, ha a játékos kijátszik egy olyan lapot, amin az látható, hogy a kincs egy kunyhó mellett található, akkor a megfelelő kockákból minden kunyhó köré rakunk belőle. A következő játékos ezután egy újabb lappal szűkítheti a lehetséges lelőhelyek számát. Ha a már csak egy kocka marad a táblán, akkor lehetőség van a kincs kiásására. Ehhez az egyik játékosnak oda kell mennie a terepjárójával, ha még nem áll azon a területen. A kincs kiemelése után mindenki, aki részt vett a kincs felderítésében, tehát tett ki kártyát húzhat a kincses pakliból. Miután mindenki megnézte az általa húzott lapokat, az egészet összekeverjük és újra szétosztásra kerülnek. Ilyenkor a lehelyezett térképdarabok sorrendje határozza meg az osztás menetét, és a sorra kerülő játékos dönthet, hogy az adott kártya kell-e neki vagy sem. Ha nem akkor a következő dönthet és így tovább. A kincsek között található két darab elátkozott kincs is, ami ha előkerül az osztozkodás alatt, akkor a maradék kincs nem kerül kiosztásra.

pic1605378_md.jpgEzután a sziget szobrai életre kelnek és amerre néznek ott a tenger mellett megjelenik egy amulett, majd 90 fokkal elfordulnak. Az amuletteket a terepjárók segítségével szerezhetik meg a játékosok és több bónuszt is adnak. Érdemes őket gyűjteni, mivel ha elátkozott kincs bukkan elő, akkor egy amulettet kell mindenkinek beadni, ami ha ilyenkor nincs a legnagyobb értékű kincsünkkel fizetünk helyette. Emellett, az amulettek segítségével plusz mozgáshoz juthatunk illetve több kártyát helyezhetünk le a kezünkből, de akár egy kockát le is vehetünk a tábláról. A játék addig tart, amíg a kincsespakli el nem fogy.

 

pic1543638_md.jpg

Én egy jó hangulatú, nem túl nehéz, de taktikázásra is lehetőséget adó játéknak tartom. Gyakoroltabbaknak egy bevezető játéknak kiváló, de akik most ismerkednek társasjátékok világával azok is bátran üljenek le mellé.

Véleményem számokban összefoglalója:

Bonyolultság – 4. Kell egy kis idő, amíg beletanulunk a különböző ábrák jelentésébe, de az első játék után már gond nélkül következhet az újabb.

Szerencse – 3. Egyedül a kártyák felhúzásánál lehet szükségünk a szerencsére, illetve, hogy az ellenfelek ne előttünk szerezzék meg a kincset.

Taktika – 5. Van rá lehetőség, célszerű a saját terepjárónk közelében meghatározni a kincsek lelőhelyét.

Kommunikáció - 3. A kártyáink számunkra előnyös kijátszásával tudjuk a befolyásolni a játékostársakat.  

Design – 9. Engem a külső teljes mértékben megnyert. A faelemek szépek, a tábla jó minőségű és a szobrok is nagyon adják a játék hangulatát. Esetleg a kártyákra lehet célszerű beszerezni kártyavédőt.

Végső pontszám – 8. Egy jó kis családi játék, bátran ajánlom mindenkinek.

ZsGábor

Képek forrása a www.boardgamegeek.com

Szólj hozzá