2013. feb 15.

Ne veszítsd el a fejed!

írta: -csibu-
Ne veszítsd el a fejed!

Következzen Saabee újabb játékismertetője!

Nevezhetjük rendhagyónak az alábbi írást, hiszen -csibu- bejegyzéséből korábban a húzópakli olvasói már részletesen megismerhették a Guillotine nevezetű végtelenül egyszerű, de legalább ugyanannyira ötletes, pörgős kártyajátékot.

gui02.jpgMivel a "köreimben" nagy népszerűségnek örvend, ez a komolyabb gémerek szívét meg nem lágyító, véresen komoly(talan) darab, magam is billentyűzetet ragadok a népszerűsítésére (bár az is igaz, hogy jó bornak nem kell a cégér: több, mint 10.000 BGG user tudja magáénak a játékot!). Azt kell mondjam, hogy ritka, hogy valaki ennyire fején találja a szöget, akarom mondani nyakánál kapja el a témát, mint Paul Peterson. Egy igazán vérzivataros időszakba kalauzol minket a szerző 1998-ban kiadott játéka. Már a címből is egyértelműen adódik, hogy a francia forradalom legsötétebb napjait élhetjük újra, de, hogy ne legyen olyan borús a helyzet, a dobozon szereplő figurából rájöhetünk, hogy itt inkább könnyed móka és kacagás vár ránk.

Érdemes a szabállyal kezdenem (mint egyébként minden játéknál :D), hiszen már a bevezető önmagában is kiemelkedően jól, hangulatteremtő módon van megírva. Ezt idézném is:

"Fejeknek kell hullaniuk - sok-sok fejnek. Bizony, sokaknak biztosít ez ma szakmát, manapság már mindenféle jöttmentből guillotine-kezelő lehet... De ezek közül vajon ki a legméltóbb örököse a régi idők nagyhírű mestereinek? A tetteknek - s a fejeknek - kell bizonyítaniuk! Mert hát egy egyszerű palotaőr feje... ugyan kérem, ne nevettessek. Ám az, aki a magasba emelheti Marie Antoinette vagy a király, XVI. Lajos fejét, az már elmondhatja magáról, hogy egy fejjel magasodik ki társai közül - s minő fejjel! Így hát ki-ki gyűjtse a maga rizsporos-parókás trófeáit, míg ki nem derül, ki is az igazi fejes a hóhérok között!"

gui03.jpg

Tehát a cél nem más, mint maga a nyakazás (vagy, hogy pontos legyek, akkor minél értékesebb trófea pakli összegyűjtése)! Ehhez rendelkezésünkre áll 50 nemes (mínusz 1 és 5 közötti értékekkel) és 60 akciókártya (meg persze a nyaktiló ;) ). A játék 3 körből (3 nap) áll. Minden nap 12 nemes vár a sorára (a különböző rangú és tisztségű nemesek különböző értéket képviselnek), és minden játékosnak a soron következő delikvenst kell megszabadítani a fejétől. Azonban, hogy ne legyen egyszerű az élet az akciókártyák kijátszásával folyamatosan manipulálhatjuk a sort (lehetőség van átrendezésre, szöktetésre stb.), vagy ellenfeleink kézben tartott kártyáit (lapot dobathatunk el, cserélhetünk ki stb.). Sőt, akár még a trófea paklijukba (mindenki maga előtt gyűjti kupacban az áldozatai kobakját) is belepiszkálhatunk. Az akciókártyánk kijátszása után aztán le kell fejeznünk a guillotinehoz legközelebb állót, ahogy a Bűnvadászokban McBride kapitány mondaná: "A törvény teljes szigorával le fog sújtani rátok!" (szó szerint :) ). A nemes lefejezésével azonban nem érünk el a körünk befejezéséhez, hiszen újabb akciókártyát húzhatunk (jellemző, hogy ezt elfelejti az ember, amin a többiek jót derülnek).

Azt lehet mondani, hogy ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is, de hát akkor mit mondjunk ott, ahol nyakaznak!? A felvilágosodás hajnalának nagy zűrzavara közepette ugyanis több, mínusz pontokat adó nemes (pl.: "Ártatlan áldozat", "A nép hőse" stb.) is a hóhérok kezei közé keveredik, és fejezni márpedig muszáj... Ettől lesz aztán igazán egymást "szívatós" a játék.

gui01.jpgEgy játszma gyorsan lepörög, a dobozra írt 3/4 órát túlzónak érzem, szerintem 20-25 perc lehet a reális, de akár még ez is csökkenhet, hiszen két lappal Robespierre-rel és a Vörös Pimpernellel azonnal véget vethetünk az aznapi fejetlenségnek. Gyors, egyszerű, klasszikus "filler" a Guillotine, amit egy percig sem szabad komolyan venni. A játék során esetleg akadhat holtidő, amíg ránk kerül a sor, de azt sem fogjuk unatkozva tölteni, hiszen mind a lapokon szereplő rajzok, mind a kártyák elnevezései biztosítják addig is a szórakozást. Nagyon kitalálták ezt a játékot, már ami a mechanizmust eltakaró kerettörténetet illeti. A szabályok itt-ott kérdéseket vethetnek fel, de ezt rugalmasan kell kezelni. Pont úgy, ahogy a magyar szabálykönyv is fogalmaz:

"Amúgy ez a játék komolytalan és pörgő. Hogy az is maradjon, nem szabad túlzott szabálykukacoskodással elrontani. Majd' minden második akciókártyánál felmerülhet olyan szituáció, amely pontosítást igényelhetne; de mert, mint írtam, ezt egy komolytalan és pörgő játék, ha probléma merülne fel, tessék gyorsan és rugalmasan megoldani; elvégre hosszú a sor, rövid a nap, van még munka bőven... :)"
ÉLJEN A FORRADALOM!

saabee

Képek forrása a www.boardgamegeek.com.
A játékszabály fordítás Thaur munkája.

Szólj hozzá

horror humor szerencse történelmi kártyajáték