2012. nov 23.

Összeköt, fejleszt és szórakoztat

írta: -csibu-
Összeköt, fejleszt és szórakoztat

Sziasztok!

Érdekes módon azokra eddig kevésbé gondoltunk-gondoltam, akik még csak mostanában csöppennek bele a társasjátékok újfajta világába (legalábbis a Gazdálkodj okosan! vs Mage Knight összevetésben), pedig bizony sokan vannak vele, akik csak ebben az évezredben találkoznak ilyen jelenségekkel. Ki tudja, a blogra keveredik-e néha néhány ilyen újdonságokra vevő személy, ezért úgy gondoltam, változatlan formában leközlöm a METROPOL.HU-n ma közzétett cikket, melyet Krezinger Szonja írt, és mely megtalálható az alábbi linken is. A fotókat Katona László készítette.

Az, hogy én is leközlöm, egyrészt az oly rettegett 404-es oldal miatt van, másrészt talán így az is elolvassa, aki ódzkodik az ilyen linkek használatától, valamint a közelgő fesztivált így én is népszerűsítem valamelyest! :)

Hétvégén a társasok szerelmesei gyűlnek össze Budapesten,
kiválasztják az idei év legjobb játékát is.

T02.jpgVan élet a Ki nevet a végén?, a Gazdálkodj okosan! és a Tabu világán túl is: a társasjátékok világa sokkal színesebb annál a néhány, szinte mindenki által ismert játéknál, amely legtöbbünk gyerekkorát végigkísérte. A modern társasokat kicsit jobban megismerve nem fogjuk csodálni, hogy sokan vannak olyanok, akik felnőtt fejjel is igyekeznek minél többször asztal köré ülni egy vagy több társukkal, hódolni a társasjáték-szenvedélynek. Ők gyűlnek össze a hétvégi Mensa HungarIQa Társasjátékversenyen és Fesztiválon.

A fesztivál

– Azért rendezzük meg évente a Társasjáték Fesztivált, mert szeretnénk minél több emberrel megismertetni és megszerettetni a társasjátékozást, mint a szabadidő eltöltésének hasznos és kellemes módját – mondja Mandics Zoltán, a Mensa HungarIQa programszervezője, a hétvégi fesztivál szervezője. – Ugyanakkor az általunk évente tesztelt és legjobbnak ítélt játékok díjazásával segítséget akarunk nyújtani a választáshoz a kevésbé tájékozott érdeklődőknek is.
A fesztivált szervező Mensa HungarIQa az általuk alkalmazott IQ-teszten elért eredmény szerinti legjobb két százalékba sorolható embereket tömöríti. Az ingyenes fesztiválon ötven társast ki is próbálhatnak az érdeklődők. A játékokat egyébként négy éve versenyeztetik, nyilvános rendezvény ehhez idén másodszor csatlakozik. Az eseményen az Offboard, a Carcassonne és az Agricola rajongói is megmérettethetik magukat.

Lehetne népszerűbb is

Arról, hogy miért jó a társas, Farkas Gábort, a Magyar Társasjátékos Egyesület elnökét kérdeztük.
– Hét éve dolgozunk a társasjátékok népszerűsítésének ügyén, de még nem jutottunk olyan közel a célhoz, mint akkor reméltük. Ezen gondolkodva jutottam arra, hogy a társasjátékozás valamelyest szembemegy azzal, ami manapság a világban történik. Az internet, a Google, a mobiltelefon és a GPS mind arra ösztönöznek, hogy kevesebb energiát fektessünk tanulásba, memorizálásba, előre tervezésbe, mert enélkül is minden megoldható – mondja. Ezzel szemben a társasozás alapfeltétele, hogy a szabályt figyelmesen elolvassuk és megértsük. A tanárok arról panaszkodnak, hogy a gyerekek nem értik az olvasott szöveget, az internetes szövegek pedig rövidek, különben nem olvassák el őket. Játék közben pedig terveket kell kovácsolni és a végigvitelükhöz koncentrálni kell, ezek az értékek pedig nem mindenkinél találnak célba – pedig nagyon fontosak.

T01.jpg

Mindenkinek mást jelent

Mindezen túl a különböző korosztályokra is más-más hasznos hatással van a társas. A gyerekeket fejleszti, megtanítja nekik a szabályok betartását, fegyelmezi is őket azokon keresztül, és megtanítja őket tervezni. Idősebb korban a szellemi frissesség megőrzése mellett a család életébe való aktív bekapcsolódás, a család összetartása is fontos erény.

– Együtt tölthetik az időt, de nem passzívan, a tévé előtt, hanem interaktívan, egymásra figyelve. És természetesen jó szórakozás is, amiből tanulni, fejlődni lehet, kapcsolatainkat ápolva – teszi hozzá Mandics Zoltán. Ugyanígy fontos az, hogy a társas nyerni és veszteni is megtanít. A győzelem elegáns feldolgozása nehezebb ugyanis a veszteség elfogadásánál is.

Kockák, kártyák, kedvencek

A társasjátékoké folyamatosan változó világ: az egyes fejlesztések révén játékok újabb generációi jelennek meg. A meghatározó trendek közt van a kocka szerepének felértékelődése – azt egy komoly társasjátékos nem szereti, ha kockadobás által a véletlennek lesz nagy szerepe a parti alakulásában, ezekben a játékokban azonban bonyolultabb szerephez jut a kocka. A játékosok több kockával dobhatnak egyszerre, ezeket táblán vagy kártyákon elhelyezve választhatnak az akciók közül. Hasonlóan népszerűek mostanában a kooperatív játékok, melyekben a játékosok együtt nyernek vagy vesztenek a játék ellen, illetve a pakliépítő játékok, melyben kártyacsomagokat raknak össze a játékosok. Persze az újonnan érkezettek mellett vannak régi, örök  kedvencek is, de a MATE elnöke szerint nem biztos, hogy közkedveltségük miatt ma is érdemes ezeket választani.
– Ott van a Monopoly, a Gazdálkodj okosan!, a Ki nevet a végén?, de azt gondolom, a társasjátékok világa túllépett rajtuk: akik megismerkednek az újdonságokkal, azok lejjebb sorolják az örökzöldeket. Ezek egy része bevezető társasnak is jobb, mint az örökzöldek, például az Alhambra, a Ticket to Ride vagy a Dixit is ajánlott kezdőknek, a felsorolt hagyományos játékok helyett.

Ha kíváncsi vagy a társasjátékok típusaira, illetve Farkas Gábor, a Magyar Társasjátékos Egyesület elnökével készített rövidebb interjúra, a fentebb jelzett linken azt is elolvashatod. Remélem nem bánjátok, hogy ez is kikerült blogunkra, hamarosan ismét jelentkezünk egy újabb játékismertetővel!

Csibu

Szólj hozzá

blog táblásjáték