2012. nov 19.

TimeLine – Idővonal

írta: -csibu-
TimeLine – Idővonal

Sziasztok!

Saabee a Manhattan Project után ismét billentyűzetet ragadott - no és fényképezőgépet, ugyanis a képek a sajátjai - , hogy ismét bemutasson egy játékot! Ha tetszett nektek a cikk nyugodtan írjatok pár pozitív kritikát, hogy kedvet kapjon még több játékbemutató írására - szerintem egyébként is megérdemli! :)

TL05.jpgKorábban is olvastam már több helyen a játékról, és valahogy az ismeretterjesztő jellegnek köszönhetően megragadta a fantáziámat. Gondoltam, hogy nagyon jópofa dolog lehet, akár a család idősebb tagjaival, akár egészen kisgyerekekkel játszva is. Hála az Internetes Vásárlás napjának (dotcommerceday.hu), sikerült beszereznem a Gémklub által magyarul megjelentetett, eredeti nevén Time Line néven futó remek kis kártyajátékot. Már régebb óta szemeztem vele, de most az edigital.hu-n nagyjából 3500 forintért beszerezhetővé vált. Érdemes tehát figyelni az ilyen lehetőségeket. (Megjegyzés: ez nem fizetett reklám!)

Nézzük csak, hogy mit kapunk a fent nevesített összegért cserébe! Egy óriási nagy dobozt, nagyon gyenge minőségű műanyag tálcával. (Itt jegyzem meg, hogy a játék beszerzése csak személyes módon ajánlott, mert a posta/futár viszontagságainak kitéve biztos nyoma marad a szállításnak, mert bizony semmi merevítés nincs a puha papír és a túlzóan nagy belső tároló között). Lényeg a lényeg, a doboz magában rejt két pakli kártyát, egy szellős 4 oldalas szabályt és egy CD-t. (Nálam annyi bizonyos, hogy a 220 lap kb. az első kibontást követően sosem fog az eredeti helyén nyugodni - pedig kényes vagyok a társasjátékok esetén az original dobozokra, tartókra, token keretekre stb.)

TL02.jpg

A játék rém egyszerű, gyakorlatilag mindenféle társasjátékos múlt nélkül bárki könnyen veheti a szabályok jelentette akadályt. Ennek érzékeltetésére hadd idézzem a hét pontból álló előkészület két pontját, miszerint: 1. pont "A játékosok körbeülik az asztalt", 7. pont „Kezdődhet játék!” ;) Szóval, minden játékos - 2-8 személlyel is hasonlóan jól működik a game(!) - kap 4 kártyát, egy lapot pedig felcsapunk az asztal közepére. Ha úgy tetszik ez lesz az időtengely origója (ehhez viszonyítottan kell letenni az első lapot a sorra kerülő játékosnak).

Tudvalevő, hogy minden kártya két oldalas (jó, ezzel azért nem mondtam újat :D). Azaz van egy oldala, amelyiken csak az adott esemény/találmány stb. szerepel, míg a másik oldalán olvasható az is, hogy kinek a nevéhez köthető az adott dolog, és ami a legfontosabb, egy évszám is megjelenik. A játékos dolga mindösszesen annyi, hogy az asztal közepén "épülő" Idővonal megfelelő pontjára letegye egy lapját a kezében levők közül (bizony-bizony, olyan szinten kell gondolkozni, hogy pl. a Zeppelin első útján utazhatott-e már Teddy mackó ;) ). Ha nem sikerül jó helyre lerakni a kártyáját, akkor a pakliból húznia kell helyette egy újabb lapot. A nyertes pedig az, aki először tudja úgy lerakni az utolsó lapját, hogy ez az adott körben senki másnak nem sikerül.

TL03.jpg

A játszmák hosszát a doboz 15 percre kalibrálja, ami jó közelítéssel meg is állja a helyét, bár inkább felülről történő becslésnek mondható. Az bizonyos, hogy egy partinál többet fognak lepörgetni a résztvevők, hiszen annyira könnyed az egész, hogy az ember szívesen tölti vele az időt (mi kapásból vagy 8-10 játszmát is letudtunk gyorsan).

Nyilvánvaló, hogy a pakli ismerete (azt azért nem mondanám, hogy az évszámoké – hiszen nem hinném, hogy 220 évszámot fejből vágna bárki is) előnyt jelent(het). Azonban mivel mindig más és más eseményeket kell egymáshoz viszonyítottan vizsgálnunk, nem mondható olyan kicsinek az újrajátszhatósági faktor. Arról a pluszról nem is beszélve, hogy a játék során csak "ragad" valami az emberre, a történelmet illetően. Abban az esetben pedig, ha valaki "túl penge" lenne, akár házi szabály alkalmazásával könnyen kiegyenlíthető az előnye (pl. több lappal kezdi a játékot az illető).

Említettem, hogy a doboz a kártyák mellett egy CD-t is tartalmaz (hallgatva a mai idők szavára). Ezen a játék solo variánsa található meg, amelyben még több esemény, találmány, felfedezés és évszám kapott helyett. Ha valaki nagyon unatkozik, vagy csak trenírozni szeretné magát, akkor érdemes a disc-et bepattintania a gépbe.

Ami a játék összképét illeti: egy szépen kidolgozott, grafikus által gondosan megrajzolt, elég "mély" paklit kapunk a pénzünkért. A kártyák minősége talán lehetett volna jobb (fényesek a lapok, a magam részéről sokkal jobban szeretem a Keltis, Bang! stb. pakliknál alkalmazott nyomdai technikát). Egy-egy lap két oldala tényleg csak minimális eltérést mutat, talán jobb lett volna az egyik oldal keretét sötét, a másikat világos árnyalatúra készíteni (gondolva arra, hogy úgy könnyebb rendezni a lapokat, ha különböző oldalaikkal összekeverednének).

TL04.jpg

Az ötlet viszont tagadhatatlanul eredeti. Nagy előnye lehet még, hogy némi energiabefektetéssel egyedi (tematizált) paklik is gyárthatóak, akár az év végét ismét elérhető KártyaGyár bevonásával is. Úgy gondolom, hogy bár a gémereket és ezáltal a BGG-t bizonyára nem "rengeti meg" ez az erősen mainstream vonalba sorolható játék, mindenképpen érdemes beszerezni, hisz könnyedén, mókásan sokat lehet belőle tanulni. Erősen ajánlható pl. nagymamáknak, akik valószínűleg éppen a "Mit vegyek a kis unokámnak karácsonyra?" projekten dolgoznak.

Összegzésem, Csibu módra, számokban:

Bonyolultság: 1. 2-3 mondattal letudhatóak a szabályok. Ha valaki úgy érzi, hogy nagyon értetlen, annak érdemes a kezébe nyomni a szabálykönyvet, és miután 2 perc alatt végigfut rajta, biztos, hogy nem marad kérdése.

Szerencse – 8. Ha olyan lapokat kap az ember, amihez tudja a pontos évszámot, akkor nyert ügye van. (Kérdés, hogy ez mennyire szerencse, vagy mennyire műveltség kérdése.)

Stratégia – 3. Bizony van stratégiai vonala is kártyák lepakolásának. Nagy dilemma, hogy előbb a tutit adja ki az ember a kezéből, vagy azt a vonalat válassza, hogy az ellenfeleit "szorítsa be" egy-egy jól beszúrt lappal.

Taktika – 6. Alapvetően különösebb taktikázásra nincs lehetőség, nem szabad hibázni ugyanis :)

Kommunikáció – 2. Elméletileg a játék lejátszható egy pisszenés nélkül is. Azonban sok esetben hangos csodálkozásba/röhögésbe fulladhat  a tér-idő kontinuum meggörbítésére tett próbálkozás.

Design – 7. A doboz mérete és anyaghasználata megdöbbentő (ez legalább 2 pont mínuszt jelent nálam), a lapok minősége középkategóriás, a rajzok szépnek mondhatóak (bár sok esetben én inkább lehet, hogy eredeti fotók felhasználásával illusztráltam volna a kártyákat).

Végső pontszám – 7. Bár a BGG-n a partyjátékok közzé tették, én sokkal inkább gondolom ízig-vérig családi játéknak (ez esetben a szó klasszikus értelmében is), amely biztos, hogy mindenkinek tud újat mutatni.

Jó játékot kívánok: Saabee

Szólj hozzá

feladvány történelmi kártyajáték családi játék partijáték