2011. máj 16.

3. LFG-s Yucata bajnokság

írta: -csibu-
3. LFG-s Yucata bajnokság

Sziasztok!

Az LFG.hu oldal Társasjátékokkal foglalkozó fórumrészén többen szerettünk volna egy kis házi versenyt játszani a yucata.de oldalon, online formában. Mivel szervezőnek senki nem jelentkezett - a korábbi Roll through the Age és Stone Age versenyeket Plenni szervezte, de ő most a Tichu bajnoksággal foglalkozik - így a kihívást magamra vállaltam, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. :) Itt egy végleges szabályösszegzőt olvashattok, valamint amint megvannak az eredmények, itt teszem közzé azokat.

A jelentkezők nevezéskor beírhatták, milyen játékkal játszanának szívesen, így a legtöbb szavazatot kapó Saint Petersburg és Thurn und Taxis közül a sorsolás előbbire esett. Mivel 13 jelentkezés érkezett, elég nehéz dolgom volt eldönteni, hogy milyen beosztást és menetrendet készítsek. Végül egy A és egy B csoportba sorsoltam be a jelentkezetteket, így lett egy 7 és egy 6 fős csoport. Az A, azaz a 7 fős csoportból az első kettő, a B, azaz a 6 fős csoportból pedig csak az első helyezett jut tovább a döntőbe, ahol egy mérkőzésen dől el, ki lesz a bajnokság győztese!

Az A csoportban mindenki 4 mérkőzésen vesz részt és minden ellenfelével pontosan 2x találkozik, a következő beosztás alapján: a,c,d,e - a,b,e,f - a,b,d,g - a,c,f,g - b,c,e,g - b,c,d,f - d,e,f,g. A mérkőzések végeredménye alapján a következő pontszámokat kapják a résztvevők: 1. helyezett: 4 pont, 2. helyezett: 3 pont, 3. helyezett: 2 pont, 4. helyezett: 1 pont. Az a két játékos, aki a legtöbb pontot szerzi így, bejut a döntőbe (ha a második helyen ugyanannyi ponttal állnak játékosok, akkor közöttük egy újabb játszma dönti el a továbbjutást)!

A B csoportban mindenki 5 mérkőzésen vesz részt és minden ellenfelével pontosan 2x találkozik, a következő beosztás alapján: h,i,j - h,j,k - h,k,l - h,l,m - h,m,i - i,l,j - i,m,k - i,k,l - j,m,l - j,k,m. A mérkőzések végeredménye alapján a következő pontszámokat kapják a résztvevők: 1. helyezett: 3 pont, 2. helyezett: 2 pont, 3. helyezett: 1 pont. Az a játékos, aki a legtöbb pontot szerzi így, bejut a döntőbe (ha az 1. helyen ugyanannyi ponttal állnak játékosok, akkor közöttük egy újabb játszma dönti el a továbbjutást)!

A sorsolás alapján az A csoportba került: dunda, antalzoli, plenni, fhuse, halga, noctua, spoonman. A B csoportba pedig: trolli, frankusx, ryek, lenke, paya, csibu. Így a következő párharcok jöttek létre:

A csoport:

1. dunda - plenni - fhuse - halga

2. dunda - antalzoli - halga - noctua

3. dunda - antalzoli - fhuse - spoonman

4. dunda - plenni - noctua - spoonman

5. antalzoli - plenni - halga - spoonman

6. antalzoli - plenni - fhuse - noctua

7. fhuse - halga - noctua - spoonman

B csoport:

1. trolli - frankusx - ryek

2. trolli - ryek - lenke

3. trolli - lenke - paya

4. trolli - paya - csibu

5. trolli - csibu - frankusx

6. frankusx - ryek - paya

7. frankusx - lenke - csibu

8. frankusx - lenke - paya

9. ryek - paya - csibu

10. ryek - lenke - csibu

FONTOS: Az eredményeket nem folyamatosan viszem fel, mivel ez esetben előfordulhat olyan, hogy 1-2 játszmával a vége előtt biztossá válik a továbbjutó, így kevésbé izgalmas és kiélezettek lennének a befejező játékok! Kérlek ti se osszátok meg egymással a végeredményeket, azonban természetesen csak akkor fogadok el biztosnak egy eredményt, ha a játékostársak közül ketten is megírják nekem LFG.hu fórum belső levelezőjén keresztül (U2U), vagy mailban a csirkejozsef@freemail.hu címen!

Az eredeti versenykiíráshoz képest két kérdés merült fel:

- legyenek-e rejtett lapok: úgy döntöttünk: nem lesz rejtett lap, ezzel csökkentve a szerencse szerepét, hiszen 4-5 játszma közben elég nehéz lenne figyelni, hogy akkor ki hogy is áll anyagilag

- pontozásos verseny legyen-e, azaz a yucata.de honlapja is pontozza-e a játszmákat: bár voltak akik szerették volna ezt (én is), itt nem a többség szava döntött. Gondolni kell azokra is, akik még újak a játékban, így végül maradt az, hogy nem pontozásos versenyt indítottunk.

A játékokat május 16-tól lehetett indítani. A versenyen fontos, hogy tekintettel legyünk játékostársaink türelmére, azaz naponta legalább egyszer (de ha lehet, többször) lépjünk be az oldalra és játsszuk le saját körünket, különben nagyon sok ideig fog tartani egy játszma. Amennyiben valaki az előző lépésétől számított 5. napon belül sem lép, akkor az adott játszmából kizárásra kerül. Ez esetben ő 0 pontot a kap, a többiek pedig nélküle újraindítják a versenyt, de a pontozásnál úgy járnak el, mintha eredeti létszámmal játszottak volna (pl. j,m,l játszik és j már a 6. napja lépte az utolsó körét. Az adott játszmából kizártuk, m és l újraindította a partit két fővel. m nyert. Így ő 3, l 2 pontot kap, j pedig 0 pontot (egyébként 1 pont járt volna neki, ha utolsó lett volna). Érdemes a játék chat ablakában üzenni egymásnak, hogy legközelebb mikor leszünk gépközelben, így akár össze is tudjuk hangolni a játszmáinkat!

Jó játékot, sikeres versenyt kívánok mindenkinek: Csibu

Frissítés! Lesz vigaszág is, azaz az A csoport 3. és 4. helyezettje, valamint a B csoport 2. helyezettje jut a vigaszág döntőjébe, ahol tulajdonképpen a 4-5-6. hely sorsa fog eldőlni!

Szólj hozzá

bajnokság online játékok kártyajáték