2010. jún 10.

TIKAL – Te Is Kutasd Az (e)Lveszett kincseket!

írta: -csibu-
TIKAL – Te Is Kutasd Az (e)Lveszett kincseket!

Kevesebb, mint 20 nap az idei év játéka nyertes kihirdetése előtt, így újabb korábbi – 1999-ben - díjazottat mutatok be, mely a TIKAL nevet viseli. Az összes év játéka közül az egyik legfajsúlyosabb játék, melyben a taktikázás és a stratégia szerepe óriási. A játékidő így igen sokáig elhúzódhat, de a játék grafikája, a történet és a nagybetűs Élmény kárpótol minket ezért a pár óráért! A társasjáték legnagyobb előnye, hogy kezdőknek és tapasztaltaknak ugyanolyan kihívást jelent, így bátran ajánlom mindenkinek, aki még nem ismeri!

A történet szerint Maja földre érkezik egyszerre több régész, ezek mi vagyunk (2-4 fős a játék) és nekilátnak a földterület feltárásának. Bár kezdetben az egész terület egy óriási őserdő, a játék végére (általában 1,5-2 óra) már a játéktábla teljes felületén maja piramisok, kincslelőhelyek, vulkánok, tisztások fognak visszanézni ránk. Ezek elhelyezkedése minden játékban más-más és egyedüli szerencsefaktora a játéknak az a rész, amikor felfedjük, hogy éppen milyen terület „lapul” a fák fogságában (a profi változatban azonban ezt licitálással is el lehet dönteni, így kizárva ezt az apró beleszólását is a szerencsének). Így tehát minden játék más és más kinézetet fog eredményezni, ami miatt az újrajátszhatóság száma kielégítő bárki számára. Minden játékosnak vannak kisebb és egy nagy segédeik, ezeket küldhetik kincset ásni, templomot feltárni/őrizni. A különböző területek között különböző kövek jelképezik az utat, így megnehezítve a munkások közlekedését, esetleg el is lehet zárni egy-egy fontos útvonalat mások elől. Hogy a közlekedés könnyebb legyen, mindenkinek van két sátra. Ezeket egy-egy területre lehelyezve „aktiválhatjuk”, aminek következményeként egy titkos ösvényre derül fény a kezdő tábor és a lehelyezett két táborunk között, így sokkal könnyebben tudunk vándorolni a területeken. Így nagyon lényeges kérdés, hogy ezt a két sátort hová tesszük le. Ami a játék „nehezménye”, hogy mindenki a saját körében 10-10 pontot költhet mozgásra, kincskeresésre, templom feltárásra, mozgásra, sátor lehelyezésére (sőt, el is lehet csenni mások kincseit, ha cserébe saját kincset teszünk a helyére). Ezt a 10 pontot nagyon okosan kell elkölteni, mert tulajdonképpen ezen múlik minden. A sok lehetőség közül kell kiválasztanunk mindig a legoptimálisabbat, ami viszont a legdörzsöltebbeknél is sokszor több perces gondolkozást eredményez. A területek feltárásakor többször vulkán „kerül elő”, ilyenkor pontozzuk a játékosokat, a kincseik és templomaik alapján.
 
Már korábban említettem: el lehet venni egymás kincseit. Ugyanígy el lehet venni mások templomait, így nem csak a „természettel” és a kincsekkel kell megküzdeni, hanem a többi játékossal is. Komoly küzdelem alakulhat így ki a játékosok között, és a legutolsó percig izgalmas marad ez a remek játék. Előnye, hogy a játékszabály megismertetése nem olyan bonyolult, valamint, hogy a stratégiai lehetőségek és az újrajátszhatósági száma óriási.  Abszolút méltónak találom arra, hogy az Év játéka címet viselje, és csak reménykedni tudok, hogy az idei és a későbbi díjazottak hasonló hangulatot, és remek szórakozást tudnak majd nyújtani akár igazi gémer, akár újonc játékosoknak!
 
Pontozásom számokban, röviden összefoglalva:
Bonyolultság – 5 Nem a legegyszerűbb játékok közé tartozik, de kezdő játékosok is gyorsan megérthetik. Egyetlen nehézsége, amikor a 10 akciópontot el kell költeni.
Szerencse – 4 Nagy szerepe van akkor, amikor új területeket fedezünk fel. (De mint korábban említettem egy szabályvariáns ezt a szerencsefaktort szinte 0-ra csökkenti!)
Stratégia – 8 Rossz stratégiával el se kezdjük a játékot. Azonban előny, hogy bármikor módosíthatunk rajta, így ha rosszul is kezdtünk, behozhatjuk a lemaradást!
Taktika – 10 Egy jó stratégia elengedhetetlen, de csak azzal nyerhetjük meg a partit, ha minden körben a legjobb lépéseket választjuk.
Kommunikáció – 2 Egyetlen hátrány: csendes játék, akció és győzelmi pont számításokon kívül nem késztet kommunikációra.
Design – 8 Gyönyörű játék. Azonban doboza óriási, sokkal kisebb dobozba is elférne.
Végső pontszám – 9 Fantasztikus játék, amit mindenkinek ki kell próbálnia. Előnye, a már említett újrajátszhatóság és az, hogy kezdő és tapasztalt játékosok számára is élmény minden perce!
 
Remek partikat kívánok: Csibu
 
Ui.: a képek a boardgamegeek.com weboldalról származnak.
Szólj hozzá

régészet történelmi táblásjáték lapkalerakós spiel des jahres