2010. máj 08.

Heimlich and Co. – Ki akar titkosügynök lenni?

írta: -csibu-
Heimlich and Co. – Ki akar titkosügynök lenni?

Ahogyan ígértem, korábbi Spiel des Jahres játékokat fogok bemutatni a következő hetekben. Elsőként essen szó a címben nevezett játékról, vagy angol nevén, a Top Secret Spies-ról. Véleményem szerint méltán érdemelte ki az 1986-os év játéka díjat.

A történet szerint egy városban járunk-kelünk a játék során, mint titkosügynökök. Mind egy titkot akarunk megtudni, ami a széfben van. Ez a széf a játék során állandóan vándorol a különböző épületekben és az ügynökök próbálnak minél közelebb kerülni a széfhez. Ha valaki a széfhez ér értékeljük minden ügynök aktuális helyzetét a tábla szélén körbefutó pontozón. Aki hamarabb körbeér a pontozósávon, az szerzi meg a titkot, amivel tulajdonképpen a játék győztese is lesz egyúttal.
 
 
 
A játék alapkelléke egy tábla, annyi különböző színű bábu, ahány játékos van és a hozzájuk kapcsolódó ügynökkártyák, valamint a pontjelölő sávhoz pontjelölő bábuk és egy széf kinézetű „bábu” no és egy kocka. (Tehát akár házilag is nagyon könnyen elkészíthető). Eme társasjátékban a nagyszerűség a szabályok egyszerűségében rejlik, ez emeli olyan játékká, ami még 20-25 évvel megjelenése után is asztalhoz tud minket „kötözni”.
 
A játék menete a következőképpen zajlik: A különböző színű ügynökkártyákat megkeverjük, mindenki húz egyet. Ez fogja jelölni, melyik színű bábu az övé, de ezt csak önmaga tudja, senki más. Ha mindenki elhelyezkedett, minden bábut elhelyezünk az első épületen, az első játékos dob a kockával és annyit léphet előre, amennyit dobott! No de nem úgy, ahogy megszoktuk! Annyit kell lépnie ugyan, amennyit dobott, mégis, ő dönti el, hogy melyik bábut mennyivel mozgatja előre. Így próbálva a saját bábuját minél jobb pozícióba mozgatni, miközben a többi bábu mozgatásával próbálja összezavarni a többi ügynököt és leplezve, melyik ügynökkel van igazából. A többi játékos e közben próbálja ki találni, vajon ki melyik színű bábu gazdája – ugyanis több bábu van a pályán, mint ügynök! Amikor egy olyan épületre kerül egy bábu, ahol széf van, megnézzük ki milyen épületben van és aszerint léptetjük adott színű bábu ugyanolyan színű számlálóját. Ez így elmondva bonyolultnak tűnik, de nem az, 1 perc alatt rádöbben minden új játékos milyen egyszerű ez a játék.
 
A blöff és a pszichológia játéka ez. Előfordult már olyan is, hogy a játéknak győzött a bábuja. Annyira féltünk a saját bábuinkat komolyan jó helyzetbe mozgatni, hogy semelyikünk nem nyert. De az is érdekes eredményt hozott, amikor feleségem azzal a taktikával lepte meg a többi ügynököt, hogy saját bábujához sosem nyúlt – a végén mégis ő lett a győztes. Ráadásul vannak Top Secret kártyák, amik még inkább elősegítik a játék érdekes kimenetelét. Okosan kell játszani, de egy hétéves gyerek is könnyedén boldogul vele. Bátran ajánlom mindenkinek, aki könnyed kikapcsolódásra vágyik!
 
 
Értékelésem röviden összefoglalva:
Bonyolultság – 1 Az Amőba és a Ki nevet a végén? után ez a legegyszerűbb játék, amivel valaha találkoztam!
Szerencse – 2 Kockadobás dönt a lépésekről, de ez nem változtat a tényen: ez a játék nem a szerencse játéka!
Stratégia – 2 Már a játék elején lehet gondolkozni egy állandó stratégián, de ebben a játékban ez nem igazán mérvadó.
Taktika – 9 Abszolút a taktika játéka, minden körben fontos milyen döntést hozunk.
Kommunikáció – 2 Egyedüli hátránynak ezt tartom: csendes játék, semmi kommunikációt nem generál, maximum a Top Secret kártyák felolvasásakor.
Design – 5 Egyszerű játék egyszerű kinézettel, bár a doboza nagy. Nem a kivitelzése miatt szeretjük, hanem játékmenete és egyszerűsége miatt.
Végső pontszám – 8
 
Jó szórakozást!
Csibu
 
ui: a képek a Boardgamegeek weboldalról származnak!

 

Szólj hozzá

szerepjáték blöff táblásjáték spiel des jahres