2010. ápr 09.

Zsákbamacska, avagy Schotten-Totten Húzópakli módra

írta: -csibu-
Zsákbamacska, avagy Schotten-Totten Húzópakli módra

Szia!

Szereted a zsákbamacskát? Akkor üdv körünkben! Ugyanis ezen a blogon hetente több alkalommal kihúzunk egy zsákot a macskánkból, öö akarom mondani macskát a zsákunkból.

Hogy ez mire jó, ne kérdezd. De hátha ad egy kis ihletet nekünk, blogíróknak!

Minden héten több alkalommal társasjátékokról lesz szó! Van nekünk egy paklink (a neve Húzópakli ;) ) ami csak arra vár, hogy felcsapjuk mindig a legfelső lapot (értsd: társasjátékot) és írjunk róla!

De a paklinkban nem csak társas lapul! Vannak benne jokerkártyák, ami ki tudja, mit foglal magában! Úgyhogy megéri figyelemmel követni a kártyák felhúzását! ;)

Az első "lap", amit felhúzok, a Schotten-totten! Mielőtt azonban belemélyednénk eme kártyajáték rejtelmeibe, érdemes bekapcsolni ezt a zenét, majd ha már vége, az azt követőt is meghallgatni, közben elolvasni a blogom!

Ha úgy érzed, eléggé ráhangolódtál a játékra, vágjunk bele!

Mi is ez a Schotten-totten? Skóciában vagyunk, ahol két nagy törzs csatázik egymással, abból az apró okból kifolyólag, hogy ki tudja megszerezni előbb a zöldellő mezőket!  A Skót MacHóttok két nagyobb törzsből állnak: déli Hóttemetik és északi Hóttemetik. A két játékos ezen törzseknek egy-egy irányítója. Ebből már ki is derült, hogy két személy részére készült ez az először kicsit bohókásnak tűnő, mégis komoly, de egyszerű taktikai kártyajáték. Reiner Knizia nem kis név a társasjátékos piacon, eme népszerű játék is az ő kezei közül került ki.

63 lapból, 9 határkőből és 54 számozott lapból áll. Utóbbiak 6 különböző színben, 1-9-ig terjedő számsort alkot. Ezek a csapatok. Minden játékos megpróbál egy-egy határkőhöz erősebb csapatokat kiállítani, mint ellenfele. Ha már biztosan erősebb a csapata, a határkő az övé! Ha valaki három egymásmelletti határkövet, vagy 5 különböző helyen levő határkövet birtokol, nyert! A csapatok erősségének eldöntése hasonló a pókerhez, melyre nem térnék ki, itt egy kép (a kecskeméti társasjátékos weboldalról származik), amin látható a különböző csapatok erőssége és felállása.

A játék inkább taktikai, mint stratégia kártyajáték, nehéz előre gondolkozni, mert a szerencse szerepe elég nagy, nem tudjuk, milyen kártyák kerülnek hozzánk. Az aktuális állapotnak megfelelően kell minél jobb döntést hoznunk. Csendes, gyors, izgalmas menetek jellemzik a Schotten-tottent, mely kiváló felvezető, vagy levezető játéknak! Sajnos mostanában boltokban nem kapható, de könnyen elkészíthető házilag! Ehhez ajánlom megtekintésre a boardgamegeek-en levő képeket a Schotten-tottenről.

Értékelésem, számokban:

Bonyolultság - 3

Szerencse – 8

Stratégia – 2

Taktika - 10

Kommunikáció – 0

Design – 5

Végső pontszám – 6

Nálunk bevált, ajánlom mindenkinek, mint ahogy azt is, hogy a következő lapfelhúzásról se maradj le! ;)

Csibu

Szólj hozzá

kártyajáték kétfős