2015. okt 18.

Támad az egzotikus Gyümi!

írta: -csibu-
Támad az egzotikus Gyümi!

gy1_1.jpgÍrtunk már korábban a Gyümiről, Szőllősi Péter játékáról, mely az egyszerű, de nagyszerű kártyajátékok sorát gyarapította. A játéka nem véletlenül vált kedveltté, hiszen gyerekek és felnőttek együttes szórakozását egy kellemes kis memóriafejlesztéssel teszi kellően kellemessé, szellemessé és játékossá. Kicsit csodálkoztam is, amikor hír jött felőle: jön a Gyümi - Géniusz, mely egy kisebb csavart visz a történetbe. Ez jó-e nekünk? A kérdés megválaszolásában talán segíteni fog rövid beszámolóm.

 

A Gyümiben sorokat gyűjtöttünk különböző típusú gyümölcsökkel. A begyűjtés sorrendje mindegy volt, az már kevésbé, hogy a játék végén a sorunk hiánytalan-e, vagy vannak-e ismétlődések. Ezektől függően kaptuk meg végső pontjainkat, melyek lezárták a "ki a legjobb Gyümis" kérdést. A Gyümi - Géniuszban ezek az alapszabályok változatlanok maradtak. Néhány apró módosítás azonban történt:

1) Többféle gyümölcs van.
gy3_1.jpg2) A gyümölcsök megoszlása változó.
3) Van két különleges gyümölcs.
4) 3 húzópakli van...
5) ...viszont csak 1 dobópakli.
6) Van néhány különleges lap, amikkel további pontok szerezhetőek.
+1) Az egzotikus gyümölcsök felismerése első ránézésre sokkal nehezebb... :)

Ennek nyomán kiszélesült az a spektrum amit folyamatosan figyelnünk kell. Az áttekintő lapok hatékonyan segíthetnek feladatunkban, aminek megléte egy újabb pluszpont az amúgy kedves, kellemes kis grafika mellett. A Géniusz verzió 1-5 fővel is játszható és a teljes játék, szabálymagyarázattal együtt is 20-25 perc alatt lezajlik, ami újabb előny.

Hogy melyik játékot javaslom a kettő közül? Ha még egyik sincs meg, a Gyümi Géniusz szerintem képes kiváltani elődjét, sőt, szerintem akár annak szabályával is játszható. Ha már megvan a Gyümi, akkor viszont nem feltétlenül érzem a Géniusz verzió szükségességét, annyival azért nem tesz többet hozzá a korábbi gyümölcsgyűjtögetéshez De mindenképpen örülök, hogy a Géniusz nem egy újabb rókabőr lett egy másik játék másolataként, vagy a Gyümi sikerén felbuzdulva, hanem tényleg újítás, nehezítés és jó, izgalmas ötletek kerültek bele.

gy4_1.jpg

A szóló szabályok meglétének személy szerint örülök, a játék megtanulása így sokkal könnyebb volt. Az ötfős játék viszont talán már túlságosan is megnöveli a szerencse szerepét. Talán 3-4 fővel tartom a legideálisabbnak, de bármennyien is játsszuk, biztosan különleges élmény lesz mindannyiunknak!

Csibu

Szólj hozzá

absztrakt szerencse gyerekek egzotikus kártyajáték családi játék egyfős eurogame