2014. jún 11.

Száraz bor a hosszú nyári estékhez

írta: -csibu-
Száraz bor a hosszú nyári estékhez

cinh.jpgÖsszetett eurogame, bortermelő köntösben: ezt kínálja a Vinhos, Vital Lacerda játéka. A 2010-ben megjelent, 2-4 fővel egyaránt játszható játék igazi iparosmunka: a tipikus német stílusvilágot és mechanikát, az elmúlt évek német jellegű játékainak hangulatát tökéletesen, mesteri precizitással adja vissza. Közben azonban talán a leglényegesebb elem teljességgel kimaradt a dobozból: ez pedig a játék lelke...

A Vinhos megvásárlásakor tudtam, hogy egy rendkívül komplex eurogame tulajdonosává válok - és ez be is igazolódott. 2-3 órás izzadás a szabály fölött (mely hosszú körmondataival és rossz helyre elhelyezett fejezeteivel csak nehezít), majd a játék kipakolása és további 1 óra ülőháború az "elemekkel". Ehhez képest (vagy éppen a fokozott nekikészülés miatt) játék közben minden jóval egyszerűbben zajlott, és az első kétszemélyes játék alig 1 óra alatt véget is ért.

A játékban Portugália tartományaiból vásárolgatunk területeket és pakoljuk fel táblánkra; oda a tartománytól is függően bort termelünk és próbálunk olyan plusz elemeket beszerezni, melyek növelik majd megtermelt borunk minőségét - amibe azért az időjárás is bele fog szólni. A bort aztán eladjuk pénzért vagy pontokért, illetve plusz akciókra használjuk fel őket, valamint a játék során összesen háromszor 1-1 bort ki is állítunk. A 12 akciókörből, összesen 6 évből álló játék játszatja magát, de hiába az időjárás, a tartományok egyedi jellemzői, a kiállítás során figyelt 4 tulajdonság (alkohol, kinézet, illat, íz), a játék egésze száraz és üres marad. Az új játékosok elvesznek benne, bortermelés helyett csak számokat és színeket látunk, amik egyes esetekben nem is logikusan kapcsolódnak össze.

Ami azonban nagy előnye, és talán éppen ebben rejlik különlegessége, hogy a hasonló játékokhoz képest is számtalan út van a győzelem felé. Többször azt éreztem, hogy ez egy sandbox-jellegű eurogame, ami azért nem kis szó. Egy-egy helyzet megoldására sok-sok különféle lehetőség adódik, ami főleg a játék második felétől, a bónusz akciók megjelenésétől fokozottan jelentkezik. A bank jelenléte és a készpénz-folyószámla külön kezelése erre még egy boroshordóval rátesz; pláne ha azt is bele kell kalkulálnunk, hogy az akcióválasztás akár súlyos pénzekbe is kerülhet a többi játékos lépésétől függően.

cinh3.jpgA győzelem eléréséhez mindenre gondolnunk kell: a bor megfelelő termelése, majd értékének folyamatos növelése; az akcióválasztások előre kitervelt lépéssorozata; a bónuszakciók választásának sorrendje; 3 borász céljainak teljesítése; pénzünk és banki fejlesztésünk kezelése; a limitált számú hordó-figuránk menedzselése; az eladások megfelelő ütemezése; a megfelelő tulajdonságú borszakértők beszerzése, a kiállításokon való megfelelő jelenlét és így tovább.

Komplex, sok-sok tipikus eurogame vonást magábafoglaló alkotás tehát a Vinhos: szerezz valamit, amivel szerezhetsz valamit, amit felhasználva átválthatod azt egy új valamire amit beadva kapsz három választásod szerinti valamit ami sok győzelmipontot ad, ha egyéb dolgokkal kombinálod... Akik szeretik a komplex dolgokat és az ebből fakadó kihívást, akik szeretnek egy játék után azon töprengeni, mit kellene máshogy játszaniuk, hogy még jobbak legyenek benne, akik olyan játékra vágynak ami 5-10 parti után is elég mély a "gémer" játékosoknak, azoknak a Vinhos tökéletes választás!

cinh2.jpg

Értékelésem, számokban:

Bonyolultság – 8. A játék elején a játékszabályt olvasgatva hatványozottan igaz, hogy a komplexitás bonyolulttá is teszi. Később könnyebbé válik, de a kiállítás körüli herce-hurca és a bor termelési és eladási értékének kiszámítása miatt mégis ritka lesz, hogy ne kelljen elővenni játék közben a szabályfüzetet...
Szerencse – 2. Az időjárás változásán kívül nem nagy a szerencsefaktor, és ez így van jól egy ilyen játékban.
Stratégia – 9. Na itt tényleg előre kell gondolkozni, erős stratégia játékról van szó, egy rossz lépés súlyos akciókba kerülhet.
Taktika – 3. Néha tudni kell megváltoztatni a stratégiát, de ellenfeleink cselekedetei csak ritkán súlyosak terveinkre.
Kommunikáció – 1. Vigyázzatok legyek, veszélyben az életetek!
Design – 6. Szép nagy doboz, tipikus euro-elemekkel. A tábla szép, de az ikonok néha lehetnének erősebbek. A kiállítás négy kis jelölője pedig bosszantóan kicsi.


Végső pontszám
 – 6. Nem rossz játék, de nagy hibája, hogy nem sugdossa azt álmatlan éjszakáimon: "vegyél le holnap, játssz velem!" Száraz, nyögvenyelős, de ettől függetlenül nagyon jól összerakott, gondolkodtatós stratégia.

Jó játékot kívánok!
Csibu

Megjegyzés: januárban második diplomámmal a kezemben végre én is elhelyezkedtem a munkaerőpiacon, így radikálisan lecsökkent nem csak az időm, de az energiám is. A Húzópakli blog ennek köszönheti pihentetését, de nem felejtettük el az olvasókat, csak ritkulnak az írások. Jó olvasgatást, figyeljétek továbbra is a Húzópaklit! :)

Szólj hozzá

komplex egzotikus táblásjáték eurogame