2013. júl 15.

Zombi Maffia

írta: -csibu-
Zombi Maffia

Az elmúlt hetekben társasjáték találkozón (BÉTA) és ifjúsági táborban (Segít-Hetek?!) is megfordultam. Bizonyára ismeritek a maffiás/gyilkosos/farkasos (Werewolf) játékokat, melyekben véletlenszerűen vagy a játékvezető által két táborra osztódnak a játékosok és az egyik csapatnak a túlélés, a másiknak pedig a többiek kiütése a célja, miközben minden körben egyre kevesebb játékos marad életben és a csapatok győzelme a megfelelő taktikán és a kommunikáción múlik.

skull_kid_jatekok-125x90.pngA játéknak annyi alternatívája, szabálymódosítási van, amivel Dunát lehetne rekeszteni; az elmúlt 10 évben ezekből meglehetősen sokat kipróbáltam, játszottam és több száz játékot vezettem már le játékvezetőként. Nem gondoltam volna, hogy ennyi idő után megtalálom a legjobb szabályt és a legjobb játékmódot, pedig ez a helyzet. A következő játékismertetés ennek a szabályait tartalmazza. Természetesen csak gyakorlott és beszédes játékosokkal érdemes játszani és nem feltétlenül lesz rá igaz, hogy mindenkinek ugyanannyira bejön. Viszont egy próbát mindenképpen megér! A szabályismertetés során próbálok az egyszerűségre törekedni, ha kérdés van, vagy valami kevésbé érthető, akkor nyugodtan kérdezzetek!

Az alábbi játékhoz legalább 10 fő javasolt, de 15-20 fővel a legizgalmasabb. A játéktéren (mely teremben, szabadban, de akár medencében is lehet) alkossunk egy nagy kört. A játékvezető középen, a többiek pedig a kör peremén állnak és várják a játékvezető instrukcióit. A játékvezetőnek választania kell majd játékosszámtól függően 3 (vagy 4) maffiát, 2 (vagy 3) rendőrt, 1 gyógyítót, 1 polgármestert, és a maffia közül az egyikőjüket darabolós gyilkossá kell kineveznie. Ezen kívül fel kell írnia egy cetlire egy célt a zombik számára, pl: öljék meg az összes fiút / öljék meg az összes hosszú hajút / öljék meg az összes szemüvegest, stb. Törekedjünk arra, hogy kb. a játékosok felére vonatkozzon ez az információ!

Minden forduló egy éjszakából és egy nappalból áll. Az éjszaka különböző szerepekhez tartozó játékosok cselekedetei mennek végig folyamatosan, a nappal során pedig a még élő játékosok beszélgethetnek és megpróbálják kitalálni, kik lehetnek a gyilkosok. Akinek nincs szerepe, annak szintén ez a célja, ők az ártatlan polgárok. A gyilkosok természetesen a többiek megölésével nyerhetnek. A játék során elhalálozók pedig zombikként élnek tovább, és az előzetesen lapra írt célt követik (melyet csak akkor látnak meg, mikor zombivá váltak). Ha ez teljesül, nyertek!

1327956296.4146-Kpkivgsk-f.jpg

Kezdő forduló: A játékvezető szól: - Alszik a város! - Mindenki becsukja a szemét és a játékvezető körbe-körbe jár és kiválasztja a különböző játékosokat, megfogva/megnyomva a fejüket és hangosan jelzi, hogy éppen milyen szerephez választ játékosokat. Senki nem tudhatja ki melyik szerepben van, csak saját maga.

Első forduló (melyet szintén a játékvezető vezényel le): Éjszaka
Ébred a maffia. Közösen felnéznek csöndben és közösen rámutatnak két(!) játékosra, őket akarják megölni. Visszaalszik a maffia.
Ébred a darabolós gyilkos (egyike a maffiának). Valakire rámutat, őt fogja "darabolni". Ha a karjára mutat, akkor Nappal ő a következő körben nem szavazhat, ha a lábára, akkor a következő körben nem cselekedhet semmit (pl. ha gyógyító, akkor nem gyógyíthat), ha a szájára, akkor a következő nappal nem beszélhet. Visszaalszik  a gyilkos.
Ébred a gyógyító. A játékvezető megmutatja neki kiket akartak megölni és egyikőjüket megmenti. Visszaalszik a gyógyító.
Ébrednek a rendőrök és valakire rámutatnak. A játékvezető a fejével jelzi, hogy maffia-e az illető. Visszaalszanak a rendőrök.
Mindenki felébred.

Első forduló: Nappal
A játékvezető megmondja ki halt meg, de azt nem, mi volt a szerepe. Aki meghalt, rögtön zombivá vált és nem beszélhet többet. A játékosok bármit mondhatnak, de hazudhatnak is! Ha a játékvezető elérkezettnek látja az időt, szavazást indít. Aki a legtöbb szavazatot kapta, meghal és zombivá válik (döntetlen esetén mindenki becsukja a szemét és a polgármester rámutat, ki halljon meg; ha nincs már polgármester akkor minden játék meghal akire ugyanannyi szavazat érkezett). A szavazás kezdetén mindenki becsukja a szemét és a zombik közösen eldöntik, kit akarnak kiszavazni. Az illetőre összesen 1 szavazat érkezik akkor is, ha 1 vagy ha 5 zombi van már játékban! Az ő szavazatuk viszont csak azután derül ki, miután már mindenki szavazott!

Második forduló: Éjszaka
Először a zombik élednek fel és rámutatnak valakire, akit meg akarnak enni. Ezután a maffia ébred fel, de most már csak 1 áldozatra mutatnak rá (azaz minden körben 2 áldozatnak kell lennie), majd a darabolós gyilkos is cselekszik. A gyógyítónak kettejük közül kell döntenie, kit hagy életben. A rendőrök is megkérdeznek ismét valakit, hogy maffiatag-e.

Második forduló: Nappal
Kiderül kit vagdalt meg a darabolós, és ki halt meg. Ezután ismét beszélgetés, és szavazás.

Ez így megy tovább addig, amíg meg nem hal minden maffia / meg nem hal minden nem maffia / nem teljesül a zombik célja.

Eddig nem tűnik nagy különlegességnek ez a módosítás, de a játék izgalma most következik: ha a zombik annyian lettek, mint aktuális játékosszámának fele (pl. 14 játékosból 7 zombi), akkor bekövetkezik a zombi-apokalipszis és nyernek a zombik! Ezt hogyan lehet megakadályozni? Meg kell ölni a zombivá vált játékosokat! A rendőrök, a maffia és a város polgárai is megölhetik őket. Hogyan? A rendőrök / maffiák a saját cselekvési körükben nem élő játékosra, hanem zombi játékosra mutatnak. Ez esetben az adott körben az összes (!), adott pillanatban élő zombi végleg meghal és kiesik a játékból. A város polgárai a szavazás során szintén szavazhatnak a zombikra. Ha rájuk érkezik a legtöbb szavazat, akkor abban a körben nem koncolnak fel maguk közül senkit, hanem az összes zombit megölik. Azaz most már azt is végig kell gondolni, mikor éri meg zombit ölni, ráadásul ha valakit az első körben megölnek, az is sokáig folytathatja a játékot. Ezen kívül még egy fontos problémát kiküszöböltünk: egyesek úgy játsszák, hogy nem derül ki az egész játék során, hogy aki meghalt, milyen szerepe volt, de így a logika egy idő után elvész a játékból. Egyesek úgy játsszák, hogy rögtön kiderül, milyen szerepben volt valaki, így tovább lehet logikázni, de ez esetben az izgalom lehet hiánycikk... Itt viszont amikor valaki zombivá válik nem derül ki róla semmi! Ellenben ha végleg meghal, akkor mindent megtudunk róla, így hullámokban érkeznek hozzánk információk; nem mellesleg megéri a zombikat is megölni...

Vannak helyzetek amiket érdemes előre megbeszélni, pl. ha ugyanarra a játékosra érkezik szavazat a zombiktól és a gyilkosoktól is, akkor ő mindenképp meghal; vagy van amikor egyszerre teljesül a zombik és a polgárok célja is. De arra is figyelni kell, hogyha már a 14 főből meghalt végleg 4 személy, akkor elegendő, hogy 5 zombi legyen (hiszen az 10-nek pont a fele): az apokalipszis bekövetkezik!

Mint mondtam, a gyilkosos játéknak ez már egy tényleg összetettebb játéka, amit akár ezen alternatívából is tovább lehet formálni. Remélem érthető volt és ki tudjátok majd próbálni. Ha így tesztek, kérlek számoljatok be róla, hogy milyen volt! Mi nagyon élveztük és sokkal izgalmasabb volt bármelyik korábbi játéknál, pedig ott is voltak igen komoly szituációk. Bárhogyan is legyen, ne feledjétek: ezen játékoknak az elsődleges célja, hogy mindenki jól érezze magát és nevethessen egy jót.

További ötletek: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyilkosos

Ezt kívánom én is nektek!
Kellemes nyarat: Csibu

Szólj hozzá

teszt humor szerepjáték játékszabály játékkészítés mekegek kooperációs partijáték