2013. ápr 09.

Lobo? Gó!

írta: -csibu-
Lobo? Gó!

Olyan közel volt. Aztán valahogy minden egyes alkalommal eltűnt. Pedig már majdnem! Hát no, van amikor hiába minden...

Visual-Inspiration-1324-@-GenCept.jpgEzt akár az elmúlt hetekről is írhattam volna. Annyiszor elhatároztam, hogy írok egy-egy cikket a Húzópaklira, de amikor ideültem, csak néztem ki a fejemből: nem jött az "ihlet". Sőt, még egy újabb videónak is nekifogtam, de a nyersanyagot látva elbizonytalanodtam. Nem vagyok jó passzban, de majd lesz ez jobb is. Ami viszont fontosabb, hogy a fenti néhány mondat nem csak az elmúlt hetek írástalanságából fakadt, sokkal inkább a Szolnoki Társasjáték Klub húsvéti alkalmának egyik játékára jellemző mindez.

A Solo játékot úgy vélem, sokan ismeritek. Az elmúlt két évtized kihagyhatatlan kelléke volt a nyári táborozások, a haverokkal eltöltött esték során és még most is sokszor látom mamáját, az Uno-t előkerülni itt-ott. Emlékszem, milyen mély, már-már mámoros koncentrációban figyeltük, vajon 9-es lapot rakott-e ki játékostársunk és jót nevettünk amint tenyerek csapódtak a kártyára - boldogtalanná téve a leggyorsabb játékost (hiszen mindenki az ő kezét nyomta), no meg a leglassabbat (őt meg a játékszabály büntette). Egy alkalommal több, mint 25-en játszottuk egy asztal körül több paklit összekeverve... Talán az egyetlen olyan játékok voltak, ahol nem is igazán számított ki nyer, a játékélmény mindenért kárpótolt minket. És bár mai szemmel, a stratégiadús, minimalizált szerencsefaktorú "eurogém"-ek és a hangulatos, csodás estéket adó "ameritress"-ek korában nem érzek nagy késztetést rá, hogy ismét elővegyem őket, mégis jó visszagondolni a régi időkre és talán nem véletlenül népszerű kártyajátékok még ma is.

Ma nem ezekről a játékokról lesz szó. :) Ezt csak úgy leírtam, mert miért ne... De véletlenül éppen némi kapcsolatot vélek felfedezni köztük és mai választottam között, ami szintén egy hasonló kaliberű, 1993-as, főleg nagyobb társaságok számára (2-8 fő) kialakított kártyajáték. A BGG-n egyébként ezen kártyajátékok valamiért nem túl sikeresek, a fent említett Solo a 7500. helyet súrolja, míg az Uno - amit egyébként 1971-ben, 20 évvel a Solo megszületése előtt adott ki bizonyos Merle Robbins -  majdnem 1000 helyezettel van mögötte... Számomra az is kicsit anomália, hogy az Uno vízálló változata 3813. helyen áll...

LSU.png

No de térjünk vissza a Lobo 77 kártyajátékra. Hát persze, ez a neve, nem mondtam volna? Mondom, hogy nem vagyok formában. Akkor gyorsítsunk: a Solo-val párhuzamosan szintén 1993-as játék, és szintén Thomas Pauli a szerzője a jelenleg 6522., nem túl előkelő helyen ténfergő alkotásnak. A viszonylag gyorsnak mondható Lobo 77 akár 10 perc alatt is véget érhet, de akár 45 percesre is húzódhat (szintén hasonló vonás a Solo-val), átlagosan azért 30 perc alatt lejátszható.

A játék tartozékait képezi kb. 60 db kártya, illetve 8x3 zseton. Utóbbiak jelképezik a játékosok életeit. Ha valaki mindegyiket elveszti, és utána sem jön ki neki jól a lépés, kiesik. A játékosok megegyezésén múlik, hogy ez esetben rögtön új parti kezdődik, vagy addig játszanak, amíg csak egyvalaki marad a játékban. Utóbbi esetben jóval hosszabb, és a kiesők számára unalmas játékpercek fognak következni, így előbbit javaslom. Egyébként is akkora a szerencse szerepe, mint annak az esélye, hogy a szomszéd néni már megint mérgelődik az ablaka - no meg az orra - alatt egy járókelő miatt, aki vagy eldobott egy csikket, vagy rálépett a fűre vagy nem várta meg amíg szépen becsukódik a lépcsőház ajtaja, vagy bármi egyéb... ööö... Ajjaj, lebben a függönye, inkább nem írok róla több rosszat, mindent kineszel.

Lobo02.jpgSzóval ha Lobo 77, akkor kártyahúzások a pakliból, úgy hogy a kezünkben mindig 5 lap legyen. A kártyák nagy részén számok találhatóak 0-10 között (1-es nincs, de van -10-es), 11, 22, 33, 44, 55, 66, 76, illetve a Solo-ból már ismert visszafordítóból is találunk párat, valamint egy kétszerezőt, ami után a következő játékosnak két kártyát kell kijátszania. Ennyi. Tehát az 5 lapunkból kell egyet-egyet kijátszani a középen elhelyezkedő egyre gyűlő paklira. Bármilyen kártyát lerakhatunk (akár véletlenül is húzhatnánk azokat egyesével, de annak nem sok értelme lenne, viszont működne a játék úgy is, he-he...), viszont az addig lerakott kártyák értékeit össze kell adni (aki nem tud számolni 1-100 között azt bizony diszkriminálja Pauli mester) és hangosan bemondani. Az egyetlen dolog amire figyelni kell: soha ne rakj le úgy kártyát, hogy az általad kimondott érték 11, 22, 33 ... 77, vagy 77-nél nagyobb legyen! Ha mégis megtörtént az eset (mert nem figyeltél, vagy csak nem volt jó lapod), veszítesz egy életet, így jártál.

Lobo03.jpgElsőre egyszerűnek tűnik, a gyakorlatban azért meg kell küzdeni amikor hirtelen 27+34, 12+55, 27-10, stb. összeadásokkal (illetve adott esetben kivonással) találkozunk és vigyázunk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket egy dupla szám formájában. Pedig nem vagyok rossz összeadásból, az izgalom viszont komolyan befolyásoló hatású (Halljátok, sofőrök??). A másik bonyodalom 70-76 között indul be. A sok nullás, visszafordító, kétszerező lap bizony elnyújtja a fordulók végjátékát, de minél hosszabb ideig tart ezen intervallumban a kártyák lerakosgatása, annál jobban válik élvezhetővé a játék.

Ennyi? Ennyi. Ez tipikusan az a játék, amit jó társasággal, megfelelően vicces kedvünkben érdemes elővenni, aztán a könnyed játék közben jókat lehet nevetni azon, hogy nem tudunk számolni, vagy azon, hogy sehogy sem sikerül használható lapokat szereznünk. De a gyors játékmenet, a többiek megfricskázása és a hasonló játékok miatt érzett nosztalgia-hangulat sem utolsó szempont, ha valaki késztetést érezne egy Lobo 77 partira!

Jó játékot!
Csibu

Ui.: A képek forrása:
- http://gencept.com/visual-inspiration-day-28 - Julien Kaltnecker
- http://boardgamegeek.com/image/144661/lobo-77 - pinkunicorn
- http://boardgamegeek.com/image/708540/lobo-77 - boenke

Szólj hozzá

absztrakt kártyajáték partijáték