2013. már 04.

Építkezés kockákkal

írta: ZsGábor
Építkezés kockákkal

Bejegyzés alcíme...

pic1176894.jpgA játékot, amiről a bemutató készült nemrég sikerült kipróbálnom, és azonnal nagyon elnyerte a tetszésemet. A játék 2011-ben jelent és Stefan Feld tervezte, aki többek közt a szintén nemrég megjelent és szintén nagyon jól sikerült Trajant alkotta. A játékban mindenki kap egy birtokot, és azt próbálja városépítés, kereskedelem, állattenyésztés és tudományok fejlesztésével felvirágoztatni.   A játékban kockadobásokkal lehet a különböző akciókat végrehajtani. Ez elsőre úgy hangozhat, hogy a szerencse dönti el a játék kimenetelét, ezzel ellentétben a játékosoknak mindig pár lépéssel előre kell gondolkodni, és a két kockát a lehető legjobban kihasználni, a legtöbb akciót végrehajtani vele.

 


A dobozban található egy játéktábla, amiről majd a különböző lapkák elvétele lehetséges. Kapunk többfajta játékostáblát, amin mindenki építheti a saját birodalmát.  Rengeteg lapkát az építkezéshez, árukhoz és ezüstöt a vásárláshoz. Ezenkívül dobókockákat illetve fa jelzőket a pontok számolásához és a kezdőjátékos meghatározásához. Engem a játék kinézete annyira nem nyűgözött le. Nem mondanám se rossznak se szépnek, számomra nem annyira tetszetős. Persze ez semmit nem von le a játék nagyszerűségéből.

pic1472704_md.jpg

De akkor nézzük, hogyan is folyik a játék. Az előkészületek során, minden játékos megkapja a saját játékostábláját, hozzá három árulapkát, egy ezüstöt és különböző mennyiségű munkáslapkát. A kezdőjátékos egy munkást, míg a többiek pedig mindig eggyel többet. A játéktábla megfelelő mezőit feltöltjük a különböző lapkákkal, a játékos számtól függően. A megmaradt árukból 5 darabos oszlopokat képezünk, az első oszlop lapkáit felfordítva a táblára tesszük, és ezek jelzik az eltel fordulókat.

pic1205911_md.jpg

A játékosok ezután dobnak mindkét kockával. A kezdőjátékos hárommal, és a harmadik kockán jelzett értéknek megfelelő helyre rakunk egy árut. A két kockával az alábbi akciók közül, választhat a játékos. Az első, hogy levehetünk egy lapkát a megfelelő számú helyről, és a játékostáblára helyezzük. Itt csak három darabot tárolhatunk, ami hamar megtelhet, és ha rosszul sikerülnek a kockadobások beszorulhat a játékos. A következő akció, hogy egy épületet felépítünk a birtokunkra, ezzel aktiválva az adott lap tulajdonságát. Harmadik lehetőségként eladhatunk egy árut, mivel ezekhez is tartozik 1-től 6-ig egy szám. Így pontokhoz és ezüsthöz juthatunk.  Utolsó akcióként választhatjuk azt is, hogy egy kockánkat bedobva két munkáshoz juthatunk. A munkások a játékban fontos szerepet töltenek be, hiszen segítségükkel tudjuk módosítani a dobott szám értékét. Minden egyes munkás eggyel növeli vagy csökkentheti a dobásunkat, ami sokat segíthet, ha nem a számunkra legkedvezőbb számot dobtuk. Az első kocka felhasználása után a másodikkal is ugyanezek az akciók közül választhatunk. Azt, hogy az egyes épületek milyen tulajdonságokkal bírnak, nem részletezném, ki inkább csak párat megemlítenék. A banktól például azonnal kapunk két ezüstöt, vagy lakóháztól négy munkáshoz juthatunk. De egyes épületek aktiválása után, bizonyos fajtájú lapkákból választhatunk egyet a tábláról, vagy felhelyezhetünk egy újabb lapot a játékostáblánkra dobókocka felhasználása nélkül. A hajók segítségével árukkal gyarapodhatunk, illetve a kezdőjátékos jelzőnket mozgathatjuk előre. Az állatok pontokat hoznak, méghozzá annyit ahány állat megtalálható rajta, de ha ugyanabból a fajtából már van a táblánkon, akkor a számuk összeadódik. A különböző tudáslapkák is sok előnyhöz jutathatják a játékosokat. Valamelyik a játék végi elszámolásnál, hozhat sok pontot, de van köztük olyan is, ami az építkezésben segíthet minket vagy árú eladásánál kapunk több ezüstöt. Ha valaki egy összefüggő területet beépít a terület méretének megfelelően pontokat kap, illetve az összes ugyanolyan terület beépítéséért a játék végén kapunk pontokat, persze csak az első két játékos.

A játék 2 fővel nagyon pörgős tud lenni, viszont 4 játékosnál belassulhat, főleg, ha az előre kigondolt tervünket a másik játékos keresztülhúzza, és gondolkozhatunk az újabb kombinációkon. Én 3 játékos számmal ajánlanám.

pic1088507_md.jpg

Véleményem számokban, összefoglalva:

Bonyolultság – 5. Ha a játékos már megtanulta, melyik épület mire is való akkor már nem lehet gondja senkinek. Segítségképpen pedig minden rajt van a játékostáblán is.

Szerencse – 5. A kockák nagyban megnövelik a szerencse szerepét, de munkás lapkáknak köszönhetően, nem annyira nagymértékben befolyásolja a játékunkat.

Taktika – 7. Az egész játékban folyamatosan pár lépéssel előre kell gondolkodnunk, és a lehető legtöbbet kihozni a körünkben a dobásokból.

Kommunikáció - 2. Mivel mindenki a saját tábláján építget, ezért nincs is akció a játékosok között. Esetleg más játékos elviheti előlünk a kinézett lapkát.

Design – 5. Engem a rajzok annyira nem fogtak meg, és a minőségük sem igazán jó, viszont az egy jó pont, hogy a táblán rajta van minden, ami lényeges.

Végső pontszám – 8,5. Egy egyszerű, mégis gondolkodtató játék, én csak ajánlani tudom mindenkinek.

ZsGábor

Képek forrása a www.boardgamegeek.com

Szólj hozzá

szerencse építés kockajáték táblásjáték