2013. feb 21.

Az e-társasjátékolvasó

írta: Plenni
Az e-társasjátékolvasó

A jelen:
Az utóbbi években különösen foglalkoztat az e-tartalmak kérdése. Kiemelten az e-book-ok körül jár az agyam, mivelhogy könyves vonalon dolgozok.

Az e-könyvolvasókon bármely szöveges tartalom megjeleníthető olyan módon, hogy az a szemet kíméli, tehát egy e-könyvolvasó teljesen alkalmas arra - szemben a laptoppal, tablettel, telefonnal stb... - hogy ugyanolyan kényelmesen elolvassunk rajta akár egy több ezeroldalas regényt, mint a hagyományos könyv segítségével. Nem kétlem, hogy az e-könyvolvasók folyamatosan fejlődni fognak és elterjed a színes tartalommegjelenítés is, illetve az egyéb újítások (például már tesztelik az e-papírt, ami gyűrhető, hajtogatható). Az e-könyvolvasó pusztán egy adathordozó és e tekintetben hasonló a könyvhöz (persze én ezt azért másként gondolom, de erről esetleg később).

Forduljunk inkább a játékok világához. Mit szólnátok az alábbi utópikus elképzeléshez? Mit éreznétek, ha az alábbi kis történetfoszlány megvalósulna? Jó lenne, szomorú lenne, érdekes lenne? Mi lenne, ha lenne?

eboard.jpg

2033. február 19.
Még mindig hideg az időjárás. Sajtótájékoztatón ünnepélyesen bejelenti a főváros és a kormány, hogy a 4-es metrót 2036 tavaszán átadják! A Parlament vadásztermében a pártok közösen ünneplik meg az alkotmány 10.000. módosítását. Magyarország többmilliós büntetést kap az EU-tól, mert tavaly március 15-én több renitens polgármester is kitűzte a nemzeti lobogót az EU-zászló mellé. A gazdasági válság tovább gyűrűzik, a minimálbér immáron eléri a szédületes 99.000 Ft-ot.

A nagyobb társasjátékboltok polcai üresek, egy-két ütött-kopott doboz áll a polcokon. Így van ez a Társasjátékcenter Kft üzletében is. Sőt egy hatalmas molinón az alábbiakat olvashatjuk: "VÉGKIÁRUSÍTÁS". Két kisöreg nosztalgiázik a boltban, forgatják a dobozokat, mustrálják a megmaradt néhány portékát. Egyszer csak betér az üzletbe egy görnyedt hátú, botra támaszkodó aggastyán és nekiesik az eladónak: "Hogy képzelik, hogy megszüntetik a papíralapú társasjátékok forgalmazását, felháborító! Bezzeg az én időmben!" - Az eladó próbál érvekkel védekezni, de láthatóan nincs esélye a paprikás hangulatú bácsikával: - "Nézze Uram, magán és pár idősebb úron kívül senki sem veszi meg a dobozos játékokat, mindenki a netről tölti le az e-társasjátékolvasójára. Miért nem vesz Ön is egy e-társasjátékolvasót? Egyszeri befektetés és igencsak megéri: az e-társasjátékok sokkal olcsóbbak és nem kopnak, nem sérülnek és nem vesznek el az apró elemeik. Kis helyen is elfér! Mikor adja már be a derekát Fischer bácsi!" - "Soha, édes fiam! Soha!" - válaszolja a kisöreg.

Szóval, mi lenne, ha lenne és elterjedne az e-társasjátékolvasó?
- ami kinézetre egy óriásméretű tablethez hasonlít, színes kijelzős, érintőképernyős, pont elfér egy asztal közepén úgy, hogy körbe lehessen ülni. A kisméretű mellett 4-es férnek el, de a nagy mellett akár már 6-an is. Mindenkinek van saját lekerített része a táblán, ahol a saját elemeit, kártyáit tarthatja láthatja. A tábla mindent megjelenít virtuálisan: a kockadobást, a dobótornyot, a játéktáblát, a kártyákat, sőt még azok mozgását is animálja (természetesen kiválasztható, hogy melyik dizájnnal/kiadással szeretnénk játszani) stb...
- Az e-társasjátékolvasóra elegendő csak letölteni az aktuális játékot egy e-boardgame-store-ból vagy az ügyeskedők könnyen leszedhetik ingyen is a netről... khmmm, ejnye-bejnye!
- A győzelmi pontok számolgatása már a múlté, hiszen az olvasó, mindent számol és ezredmásodpercek alatt meg is jelenít. Nincs hiba, nincs félreszámolás, nincs elkavarodott lap, nincs félreértett szabály. A szabálytanulás is egyszerű, hiszen a MATE elkészítette a kedvelt játékokhoz a virtuális szabálymagyarázó-adatbázist, ahonnan mindenki letöltheti a szabályokon túlmenően a példajátékokat is!
- Sőt, akár egyedül is játszhatunk gépi ellenfelekkel vagy neten keresztül több e-társasjátékolvasóval.
- és napestig sorolhatnánk az előnyöket...

Szólj hozzá

történelem játékkészítés táblásjáték