2013. feb 08.

Ki kezdje a játékot? És egyáltalán, mit játsszunk?

írta: -csibu-
Ki kezdje a játékot? És egyáltalán, mit játsszunk?

start.jpgNem tudom, ti hogy vagytok vele, de tapasztalataim szerint egy társaságban általában három dolgot kell eldönteni, mielőtt végre játszhatunk:
1. Mit eszünk/iszunk (vagy ihatunk ehetünk...)?
2. Egyáltalán mivel játsszunk?
3. Ki kezdje a játékot?

Ahogyan a mesében is a hős/legkisebb testvér/királyfi akkor nyeri el a jutalmát, ha megfelel három (találós)kérdésre, úgy általában mi is csak azután nyerjük el a játék izgalmának kellemesen melengető (vagy a társak/szerencse minket sújtó eseménysorozata miatt éppen bosszantó) érzését, ha erre a három kérdésre sikerrel megfelelünk.

Az első kérdés kevesebb problémát szül (a választható lehetőségek száma még az AP, azaz analízis-paralízis hajlamos játékosok számára is kalkulálható az étel/ital árával és szánkba érkezéséig eltelő idővel egyetemben), mivel akár különböző típusú étkeket is gyomrunkba juttathatunk, kinek-kinek ízlése szerint. De azért vigyázzunk, a játék tulajdonosa könnyen a kezünkre csaphat, ha zsíros, olajos, sárkányvéres kézzel nyúlkálunk... :)

A második kérdés azért már megmozgatja a fantáziánkat. Hiszen felmérjük hozzá a játékosok számát, a játéktér nagyságát, a játékosok életkorát és tapasztalatát - a kedvükről nem is szólva -, a játék nyelvét, a játékot már ismerők számát (elég érdekes volt egyszer úgy nekiülni egy könnyedebb játéknak, hogy egyikünk sem ismerte, és francia szabály volt csak a dobozban... de azért élveztük... tényleg!... na jó, csak egy darabig... ), a játékidőt és még számtalan más, de adott helyzetben fontos tényezőt. Na igen, valaki készíthetne már egy olyan társasjátékot, amit végigjátszva eldönthető ez a kérdés. (Csak könyörgöm, ne az legyen a játék végén, hogy "A győztes a legtöbb pontot elérő játékos, ő döntheti el a többiek javaslatára, hogy mi legyen a játék, amivel játszotok.") De azért ha valaki nekifog egy ilyennek szóljon, mert a végén 3-4 ugyanilyen témájú játék lesz a polcainkon és aztán azt lesz nehéz eldönteni, hogy melyikkel kezdjük... A helyzet eldöntésére tanácsot adni nem tudok, de ha rám hallgattok, akkor ne játsszatok olyan játékkal, amivel egyikőtöknek sincs kedve játszani! ;)

Érdekes egyébként ezzel kapcsolatosan, hogy nem egy játék van, ami nagyon ritkán kerül elő a polcról, mert valahogy nem vonzó számunkra (pl. ilyen a Tikal, Age of Empires III, Dicsőség Rómának, Théba), pedig nagyon szeretjük őket. Aztán amikor már kipakoltuk és leültünk az asztalhoz (kicsit kínosan mosolyogva egymásra, hogy ne vegyük el a másik kedvét, ha már mindenképpen ezt szerette volna játszani) minden megváltozik és hihetetlenül pozitív életkedvvel vetjük magunkat a játék és a játékostársaink szeszélyes hullámai közé, törékeny terveinkkel egy aprócska csónakban. Nem tudom ér-e másokat is ilyen élmény, mi gyakran átéljük ezt párommal (azaz nehezen veszünk le adott játékot a polcról, de aztán nagyon szívesen játszunk vele mégis).

tojas.pngHa végre megvan a kiválasztott játék, előpakoltuk, és ha szükséges volt elmagyaráztuk a szabályokat, jön az újabb probléma: ki kezdje a játékot? Aki ismeri már jól és tapasztalt benne? Esetleg a legidősebb vagy a legfiatalabb (valamiért soha nem az kezd aki legközelebb van a társasozók átlagéletkorához.... ki érti ezt...)? Sorsoljuk ki véletlenszerűen? És így tovább. Sok esetben gondoskodik a játék ennek meghatározási módjáról, amit mire végigérünk a szabály átolvasásával, már el is felejtünk... Hogy legalább ezt a problémát feloldja és megkönnyítse, saabee (ajánlom BGG-s Holtidő blogját) létrehozott egy listát a társasjátékoknak, ahova mi magunk is beírhatjuk a játékokhoz tartozó hivatalos kezdőjátékos-meghatározási-módot (már ha van ilyen a szabályban). Az igen komoly és velejéig romlott, kezdőjátékos jelölőért zajló szópárbajok (mely a Föld túlsó végén akár cunamit is beindíthatnak egyes elméletek szerint(!)) nemes eldöntésén kívül a lista másodlagos szerepe, hogy egy jót mosolyogjunk, lecsillapodjon az iménti szópárbajunk és kialakulhasson az igazi küzdelem annak eldöntéséért, hogy kinek hegyesebb a füle, ki az ügyesebb úszó, ki ugrik magasabbra, kinek nagyobb a tenyere, vagy ki hasonlít leginkább egy jávorszarvasra! :) Mennyivel másabb így a játék kezdete, nem? :)

No, akit érdekel a lista, az használja ezt a fantasztikus hiperhivatkozást: FANTASZTIKUS HIPERHIVATKOZÁS.

Aztán ne feledjétek, akkor a legjobb igazán minden egyes társasjáték alkalom, ha mindenki jól tudja érezni magát! Én pedig akkor érzem jól magam, ha enyém lehet a kezdőjátékos jelölő!!!! ;)

Csibu

Szólj hozzá

blog humor karikatúra mekegek boardgamegeek