2013. jan 14.

Vigyázz Ártúdítúra!

írta: -csibu-
Vigyázz Ártúdítúra!

SR2d2.jpgziasztok!

Szerintem nincs ember aki ne ismerné Ártúdítút, vagy ahogy verziószáma mondja: R2D2-t! No és a "Vigyázz 6!" (ami furcsa, hogy ezen a néven jelent meg magyarul, mivel az eredetije a Take 5! nevet viseli) is az olcsóbb kártyajátékok kategóriájába tartozik, ahogy a nagyvilág által ismert Uno/Solo kártyajáték is. Ezt a két játékot (és még sok másikat, mivel világmegváltó gondolat, mechanika nem igazán jellemzi) is ötvözi egy fan-made produkció: Star Wars: Stolen Plans Card Game. A játékot Matthew Meadows készítette és tette közzé 2006-ban, melyet Vice jóvoltából volt szerencsém kipróbálni, magyar nyelven. Aki késztetést érez rá, az majd rendelhet is belőle a következő Kártyagyár körben, erről részletesen keresd az LFG.hu Társasjáték fórumát; az 50-60 kártya ára biztosan ezer forint alatti lesz...

Star Wars játékokból teli a padlás. Azaz mégsem. Főleg a '80-as években adtak ki számtalan különböző játékvariánst ehhez a nagyszerű eposzhoz, és azért mostanában is jelennek meg hasonló alkotások, de igazán egyik sem váltotta meg a világot. Valahogy az az érzésem, hogy ezek nem sikerültek igazán jól. De ha valaki javasolni tud olyat ami kivételesen jó lett, az jelezze! :) Idén egyébként két hivatalos SW játék is napvilágot látott, az egyik egy kétfős kártyajáték, a másik pedig egy szintén kétfős, figurás gyűjtögetős játék (mely állítólag valóban nagyszerű, csak tartok tőle, hogy ahhoz hogy igazán jó legyen nem kis lóvét kell belefektetni...).

SW01.jpgEmberünk, azaz Matthew vette a bátorságot és a klasszikus New Hope elejéhez nyúlt. Emlékeztek, amikor a kereskedőhajóra átszáll Vader és testőrei kíséretében elfogja Leia hercegnőt; de ő még épp időben "katapultálja" két robotját. Az emberek sorsa (a halálcsillag ellopott terveivel) eme két robot, vagyis inkább csak R2D2 kezébe, vagyis inkább memóriájába kerül. Az 50-60 kártyalapot megkeverjük, mindenki kap belőle 5-5 darabot (a játékban nincs kézlimit). Minden körben vagy kijátszol 1 kártyát, vagy húzol 1 újat. Minden kártyának van valami tulajdonsága, pl. elvehetsz valakitől 1-2 lapot; eldobathatsz vele x kártyát (hacsak ezt nem tudja védeni, vagy akár rögtön visszatámadni), Jedi lehet belőled és Jeditrükköket vethetsz be és így tovább. Minden kártyalap egy-egy SW szereplő, vagy tárgy. Ezen kártyák között van egy R2D2 kártya. Az győz, akinél az utolsó kártya felhúzásakor ez a lap van!

SW04.jpgAzt pedig könnyen kideríthetjük játék közben, kinél van: ha valaki utasít egy kártyával hogy dobd el lapjaidat és nálad van R2D2 (vagy egy trükkös párja), akkor nem dobhatod el. Innentől kezdve pedig mindenki meg akarja majd kaparintani magának. No de van egy párja, amivel nem lehet nyerni, de szintén nem eldobható. Így lehet, hogy nem is az igazi R2D2-t fogják elhúzgálni egymástól a játékosok... A 2-6 játékos által játszható játék (mely legalább 3-4 főtől javasolt és nem kizárt hogy 7-8 fővel is ugyanúgy működik) pörgős, élvezetes. Kb. 10 perces egy játék, egyszerű, könnyen érthető szabályokkal. Kiváló partijáték lehet belőle, ha a játékosokat nem zavarja a szerencse igen magas szerepe. Ez esetben viszont 1 óra alatt 4-5 parti is simán lezavarható és akkor összeszámolható, hogy ki győzött legtöbbször. De igazából nem is szabad komolyan venni a játékot. Ez is tipikusan az a kártyajáték, amit akkor kell elővenni, ha könnyed szórakozásra vágyik a társaság és abszolút ki akar közben kapcsolódni.

SW02.png

Véleményem számokban, 10 pontos skálán:
Bonyolultság – 1. Társasjátékos előismeretek nélkül is pár perc alatt megérthető, igazából csak olvasni kell tudni hozzá. :)
Szerencse – 8. Folyamatos kártyafelhúzás és kártyaelhúzás egymástól. Minimálisan azért befolyásolható a dolog.
Stratégia – 2. Na itt ilyen nem igazán létezik, maximum a jedivé válásnál.
Taktika – 8. Aktuális helyzetre hogy reagálsz? Ez a kérdés. Bár sokszor nincs más választásod, mint új lapot húzni...
Kommunikáció – 4. Alapból a támadás-védekezés lapoknál kell egy kis kommunikáció, de generálódik az magától is!
Design – 5. Nem a szépségéért fogjuk szeretni a játékot, de ez semmit nem von le abból, hogy jó játékkal van dolgunk.

Végső pontszám – 7. Partijátékként 8-9-es pontszámot is kaphatna. A nagyfokú szerencse miatt, no és a sokadik játék utáni monotonitási veszély miatt viszont csak 7-est tudok rá adni.

Jó játékot: Csibu

Képek forrása: BGG, StarWars Wiki és Vice magyarított kártyái.

Szólj hozzá

sci-fi szerencse blöff kártyajáték partijáték