2013. jan 09.

A magyar társasjátékos közösség - 1. rész

írta: -csibu-
A magyar társasjátékos közösség - 1. rész

Sziasztok!

December közepén, egyik hideg késő délután, miután már végeztem a napi feladataimmal és kezdhettem ellazítani magam - mostanában ehhez a Far Cry 3 szolgáltatott alapokat - elmerengtem a társasjátékozás "szakmaiságán". Vagyis inkább azon, hogy milyen kár, hogy nincs egy minőségi, rendszeres és strukturált társasjátékos folyóiratunk. Bár korábban ezt valósította meg a Tabula magazin, viszont már évek óta nem jelentkezett újabb lapszámmal (pedig több alkalommal is megpróbálták azt újraindítani), és bár az a magazin ebben a műfajban alapműnek számít és meghatározó "személyiség", mégis hagy(ott) némi kívánnivalót maga után. A fejemben beinduló apró fogaskerék egész nagy hullámokat gerjesztett, és már láttam magam előtt, amint több száz társasjátékos lelkesen forgat egy újságot, miközben sok-sok új "hívet" szerez eme szép kikapcsolódáshoz (vagy inkább agygyötréshez). Aztán visszazuhantam a földre. Lábam ismét a durva szőnyeget taposta és elhessegettem ezt a különös, nehezen megvalósítható álmot.

kerdoiv.jpgAhogy telt az idő, úgy nem hagyott nyugodni a gondolat, úgyhogy készítettem egy kérdőívet és közzétettem az LFG.hu társasjátékos fórumán. Az előbb említett témának igényfelmérésén kívül kíváncsi voltam arra, hogy a magyar társasjátékvilág első számú "virtuális találkahelyét" milyen csoport alkotja, milyen alapnézeteket vall. Kb. 2 hét alatt 90-en töltötték ki kérdőívemet olyan emberek, akik a fórumon megjelennek, illetve velük szoros kapcsolatban álló, társasjátékozó emberek. Sehol máshol nem tettem közzé, nem hirdettem; nem az volt a célom, hogy minél több kitöltőt szerezzek. És már ez a 90-s szám sokat elárul. A BGG magyar csoportjában jelenleg 225 tag van, és bár ezen tagok közül nehéz megítélni, hány aktív játékos van, nagyjából szép iránymutató ez a két szám, ami lehetőséget ad értékelhető saccolásra. Ezen számokhoz kapcsolódó meglátásaim, egyéni véleményeim:

1. Van az LFG.hu társasjátékos rovatában legalább 90-100 személy, akik aktívak és legalább kéthetente végigböngészik a többiek beszélgetéseit.
2. Ha a ritkábban visszatérő játékosokat, vagy azokat is számoljuk, akik nem akarták kitölteni a kérdőívet, nagyjából akkor nagyjából 150-200 fős közösséget kapunk - eme közösség pedig a BGG-s magyar csoportban is jelen van; tehát ez a két legfontosabb információforrása.
3. A társasjátékozáshoz többnyire több személy szükséges és igen kétséges, hogy mondjuk egy baráti, vagy családi társaságból mindenki csatlakozna ezen oldalakhoz. Tapasztalatom az, hogy társaságonként, családonként egy személy mozog igazán otthonosan ezen honlapokon. A 7. kérdést figyelembe véve pedig a többség legalább 3 személlyel játszik (és mondjuk erről még legalább 1-2 személy tud, vagy ritkán bekapcsolódik), azaz az aktív jellegű társasjátékozók száma ma Magyarországon kb. 300-500 közé tehető.
4. Ha azokat is hozzászámoljuk, akik nem ismerik ezen oldalak fellelhetőségét, mégis legalább havonta játszanak társasjátékkal (pl. szerepjáték jellegű ameritrash-ekkel), illetve ha azokat is hozzáadjuk, akik bulikon, nagyobb összejöveteleken partijátékokkal múlatják az időt, akkor máris elérkeztünk egy kb. 1000 fős réteghez.

math_dice.jpgBár jogos kérdések is felvetődhetnek (beleszámít-e az, aki évente egyszer játszik, vagy az aki gyilkososat játszik, esetleg az aki karácsony alkalmával Activity-t, Gazdálkodj okosan-t, Monopoly-t vesz elő szüleivel, vagy mondjuk aki Catan-függő stb.). Ha azonban azt nézzük, hogy a viszonylag modern társasjátékokkal, komoly szándékkal kik rendelkeznek, ezt a 3 réteget állítanám fel: kb. 150-200 aktív társasjátékozó van ma Magyarországon, velük pedig kb. még 3-500 állandó, gémernek nevezhető társuk akad. Az ő társaságuk, klubjaik, bulizásaik alkalmával pedig még kb. 500-1000 főt sikerül leültetni az asztal mellé egy-egy érdekesebb, komolyabb (legalábbis a korábbi játékokhoz képest) partihoz.

Merészségnek tűnhet tőlem a fenti számokkal való dobálózás, mely közül két szám biztos: 90-en töltötték ki a kérdőívemet és 225-en vannak a magyar BGG csoportban. A többi az egyéni vélemény, de a folyamatok és a többi kérdésre adott válasz mégis az általam említett számokra engedett következtetni.

A kitöltők számával szorosan összefügg a kor és a nem. Utóbbiban egyértelmű fölénnyel rendelkeznek férfitársaim: 90-ből 11-en voltak nők. Bár ez arra enged következtetni, hogy többen játszanak a férfiak közül, ami igaz is lehet, de biztosan nem ilyen arányokkal. Inkább annak tudható be mindez, hogy a baráti társaságokban, családokban a számítógépguru férfiak lettek kiképezve arra a feladatra, hogy ezen fórumokon jelen legyenek.

Az átlagéletkor 34, a legfiatalabb kitöltő 20(!) éves volt, a legidősebb 45. Érdekes adatok, de ezek szintén inkább csak a fórumozók korára és nem a magyar társasjátékos társadalomra mutat rá (bár tény, hogy a klubok többségeiben szintén hasonló átlagéletkorral találkozunk).

A kérdőívről egyelőre ennyit, hamarosan ismét jelentkezem és tovább elemzem a kapott adatokat. Előre szólok: érdekes lesz! Addig pedig ha hasonló olvasmányt keresnétek, akkor javaslom a MATE legutóbbi tesztjét!

Csibu

ui.: aki szeretné még kitölteni a kérdőívet, az a hétvégéig megteheti, mivel még az igazán komoly és érdekesebb kérdéseket nem elemeztem ki: KÉRDŐÍV.

Szólj hozzá

statisztika teszt kutatás boardgamegeek