2012. dec 03.

Csodák igenis léteznek!

írta: ZsGábor
Csodák igenis léteznek!

Bejegyzés alcíme...

Nemrég vpic860217_md.jpgolt alkalmam kipróbálni a 7 Wonders nevű játékot, és annyira megtetszett, hogy azóta naponta játszom online is. A játékot Antoine Bauza tervezte. 2011-ben el is nyerte vele a Kennerspiel des Jahres díjat, ami egy külön kategória a Spiel des Jahres-on belül. Ezt a legjobb, inkább már gémereknek szóló játék kapja. A doboz grafikája nagyon szép illik a játék témájához és hangulatához. Kinyitva a játékot 3 pakli kártyát, 7 táblát, pénz és különböző jelölőket találunk. A táblákon a csodák vannak, amik szerintem nagyon szépre sikerültek, mindnek megvan a maga hangulata. A tábláknak van egy „A” és egy „B” oldala, ez is kis változatosságot visz a játékba. A kártyák is meg vannak jelölve, hiszen ezeknek játékos számtól függően nő a számuk. A játék célja, hogy minél több győzelmi pontot szerezzünk, a különböző kártyák kijátszásával. A játék 3 körből áll és az utolsó kör végén összeszámoljuk a pontjainkat.

pic834150.jpgA játék elején kártyahúzással dől el, ki melyik csoda tábláját használja majd, illetve kezdésként kap 3 aranyat. A kártyáknak több fajtájuk van, ezeket a színük segítségével könnyű megkülönböztetni, és pár játék után könnyű megjegyezni, hogy melyik szimbólum mit jelent. mindenki kap 7 kártyát és kezdődhet a játék. A fordulóban 3 akció közül lehet választani. Az első, hogy egy kártyát kijátszok és lehelyezem magam elé. A második, hogy építem a csodát, ami azt jelenti, hogy fejjel lefelé a tábla alsó részére teszem a lapot, vagy esetleg pénzért bedobom a dobott kártyák közé. A kártyák között vannak nyersanyag és kézműves lapok, amik szükségesek lehetnek a győzelmi pontokat érő kártyák kijátszásához. Ha nincs megfelelő fajtájú vagy mennyiségű nyersanyagunk, akkor a játékostársaktól kell venni. Itt találkoztam a játék egyik számomra érdekes megoldásával, ugyanis mindig csak a mellettünk ülő játékossal vagyunk kapcsolatban, tőlük tudunk venni a náluk megtalálható nyersanyagokból, és a harci pontok elosztásánál is csak a két szomszédot kell figyelembe venni. Győzelmi pontokhoz is többféle módon juthatunk. A civil létesítmények annyi pontot érnek, amennyi a kártyán látható, viszont a tudományos létesítmények pontozása eltér. Ezekből több féle van, és az ugyanolyan szimbólummal rendelkezők értéke hatványozódik, de ha csak mindegyikből egy van a birtokunkba akkor az is sok pontot hozhat. Ez eddig elég békés kártya gyűjtögetésnek tűnik, de harci kártyák is előkerülnek a játékban, amik minden kör végén érnek pontokat. Aki viszont olyan játékos mellett ül, akinek a harci értéke nagyobb az mínusz pontokat kap. A kereskedelmi lapokkal kevesebb aranyért vásárolhatunk különböző nyersanyagokat játékostársainktól, aranyokhoz juthatunk, vagy győzelmi pontokat érhetnek. A lila színű kártyák az úgynevezett céhkártyák, amikkel a szomszédjaink vagy saját kijátszott kártyáink után kaphatunk pontokat. Miután mindenki választott, a játékosok felfedik lapjaikat, majd a kártya hátoldalán lévő nyíl irányába továbbadják a mellettük ülőnek, és kezdődik a kör forduló előröl.

 pic1081064.jpg

A játék első körében főleg a nyersanyag kártyák, a másodikban már a győzelmi pontokat jelentő lapok, és a harmadik körben pedig megjelennek a céhkártyák is, és az erősebb harci kártyák. Tehát, aki a játék elején nem tud megfelelő mennyiségű nyersanyagot összegyűjteni, az bajban lehet a többi körben, hiszen egyre több és különfélébb nyersanyagra van szükségünk. De ugyanez igaz a harci kártyákra is, ha az elején valaki lemarad, akkor a játék végéig csak nehezen tudja behozni a hátrányát. Amit, kifejezetten jó megoldásnak tartok, a játékban, hogy bizonyos kártyák egymásra épülnek és ha már az első kártyát letettük, akkor a sorban utána következőért nem szükséges a megfelelő nyersanyagokkal rendelkeznünk, vagy esetleg vásárolnunk, hanem ingyen is kijátszhatjuk.

pic838281_md.jpg

Összességében ez egy kiváló játék. Minden megtalálható benne, ami szükséges egy jó partihoz, lehet taktikázni, hogy melyik kártyát játszam ki, esetleg építsem a csodát egy olyan kártyával, ami a szomszédomnak jó lehet. Ezeket a döntéseket mind rövid időn belül kell meghozni, hiszen egy parti nem tart tovább fél óránál. Többféle lehetőség is van a pontgyűjtögetésre, így nem lehet csak a műveltségi vagy harci kártyákra utazni, mindegyikből kell gyűjtögetni a siker eléréséhez. Nem maradt ki a játékból az egymással való kommunikáció sem, hiszen a szomszéd játékosok nyersanyagjait is felhasználhatjuk. Mindenkinek csak ajánlani tudom a játékot.

Véleményem számokban összefoglalója:

Bonyolultság – 4. A szabályok megértése és a szimbólumok elsajátítása után, amik elég egyértelműek, senkinek nem jelenthet gondot a játék.

Szerencse – 3. Ha a szomszédunk kijátsza azt a kártyát, amire mi is pályáztunk az sajnos pech, de nagy  valószínűséggel tudjuk máshogy is pótolni.

Taktika – 7. Nagyon előre nem lehet gondolkodni, figyelni kell a többiekre, és reagálni a letett kártyáikra.

Kommunikáció - 7. A nyersanyag vásárlások miatt folyamatosan kapcsolatban vagyunk a két mellettünk ülő játékossal, és a harci kártyák után járó pontok elosztásánál is.

Design – 8. A doboz grafikája szép, a táblák rajzai nagyon jól sikerültek, és kártyák is kiválóak. Egy kisebb dobozban is elférhetne, így cipelni is könnyebb lenne.

Végső pontszám – 8. A gémereknek egy könnyedebb felvezető játék egy nehezebb játék előtt, vagy utána levezetésnek. Azoknak pedig, akik most ismerkednek a társasjátékokkal egy remek kezdés, hiszen gyors, könnyen érthető és mégis elgondolkodtató.

Képek forrása a www.boardgamegeek.com

 

Szólj hozzá

történelmi építés kereskedelmi egzotikus kártyajáték