2012. nov 14.

Zooloretto - Állati elmék

írta: -csibu-
Zooloretto - Állati elmék

Sziasztok!

Új írót köszönthetünk a blogon, fogadjátok szeretettel ZsGábor-t és első írását!

Zoo00.jpgAz első játék amit bemutatnék, nem más mint a 2007-es Spiel des Jahres győztes társas, a Zooloretto. A játékot Michael Schacht alkotta meg, aki a Coloretto kártyajátékot fejlesztette tovább táblás formában. Olyan játékok születtek még tőle, mint az Aranyváros, a Valdora vagy a nemrég megjelent Mondo. De térjünk is vissza az általam választott játékhoz. Már maga a doboz is nagyon szép, és már itt észrevehető, hogy egy családi játékot tartunk a kezünkben, ugyanis egy barátságos panda díszíti a dobozfedelet. Ennek, véleményem szerint egy gyerek se tud ellenállni és a felnőttek is szívesen választják a könnyed kikapcsolódás érdekében. A játékot 2-től 5 játékosig ajánlják, bár én a két játékost nem tartom a legkedvezőbb játékosszámnak; mindenképp minimum három vagy több játékossal az igazi. Játékosszámtól függően így egy játék hossza kb. 45 perc és 1 óra között mozog.

Maguk a játékosok mind a saját állatkertjüket próbálják benépesíteni a lehető legtöbb (és legjobb kombinációjú) állattal és így a lehető legtöbb pontot összegyűjteni. Ezzel el is mondtam a játék igazi célját. A valóságban ezt úgy valósíthatjuk meg, hogy egy vászonzsákból húzzuk az állatlapkákat és ezeket „teherautókra” tesszük. Az állatokon kívül büfé és pénz lapkákat is húzhatunk, melyekből az előbbi pontokat hoz a végelszámolásnál, az utóbbi segítségével pedig bővíthetjük az állatkertünket, vagy más cselekedetet hajthatunk velük végre. Miután minden tároló megtelt, a játékosok választanak egy-egy „teherautót”, amikről lepakolnak és kezdődik a forduló újra. De, hogy a játék még színesebb és mégse ennyire egyszerű legyen, az állatkert kifutóinak mérete véges, ezért azok az állatok akik már nem férnek el, az állatházba kerülnek és a játék végén pontlevonással járnak.

Zoo01.jpg

Számomra nagyon ötletes megoldás, hogy minden állatfajtából van külön hím és nőstény is és ha ők egy kifutóra kerülnek, akkor születik egy kis kölykük is. Több pénzes akció közül is választhatunk, amiket újabb kifutóra, a többi  játékostól való állatok vásárlására és esetleg az állatházban való állatok eltávolítására használhatunk fel. A különböző büfé lapkáknak is nagy jelentőségük van, hiszen minél több fajtát gyűjtünk össze annál több pontot kapunk, illetve azok a kifutók ahol nem található büfé és kevés kettőnél több állat hiányzik belőle, nem érnek pontot a végelszámolásnál. Természetesen az nyeri a játékot, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Zoo02.jpgElső hallásra talán egy békés lapkagyűjtögetős társasnak tűnik a Zooloretto, ezzel ellentétben több játszma után ráérez az ember és felfedezi a játékban rejlő stratégiákat. Sokszor célszerűbb előbb magunkhoz venni egy számunkra kedvező „teherautót”, még ha az nem is telt meg, minthogy a következő körben valamelyik másik játékostársunk elvigye előlünk azt; vagy az is célunk lehet, hogy olyan lapkakombinációt állítsunk össze, amivel hátráltatjuk a többi játékost. Összességében egy kiváló családi társasról beszélhetünk, ami témáját tekintve szerintem a család minden tagját asztalhoz ültet legyen az gyerek, felnőtt vagy nagyszülő. Ha pedig még színesebbé szeretnénk tenni a játékot, akkor az eddig megjelent kiegészítőkkel erre is lehetőségünk van.

Zoo03.jpg

Véleményem számokban:

Bonyolultság – 4. Gyorsan elmagyarázható és az első játék után minden érthetővé válik. Sajnos a magyar szabály néha keveri a kör és a forduló kifejezést ez nehezítheti a szabályok megértését.
Szerencse – 5. Sok függ attól, hogy sikerül-e pont a számomra szükséges lapkát kihúznom és elviszik-e azt előlem.
Stratégia – 6. Vannak benne lehetőségek, amik játékról játékra felfedezhetők.
Taktika – 6. Jó, ha az ember előre tudja mit akar, amit persze bármikor keresztülhúzhatnak a játékostársak.
Kommunikáció – 2. A „teherautók” elvételénél sokszor hallhatunk bosszankodást, ha más is ugyanarra pályázott, igazi kommunikáció azonban nincs a játékban
Design – 8. A doboz mérete talán túl nagy de ezt hamar elfeledjük a sok állat és a szépen kidolgozott táblák látványától. Talán a „teherautókat” szebben is meglehetett volna oldani, így nehéz felismerni őket.
Végső pontszám – 8. Igazi családi játék, amiben a gémerek is találhatnak kihívást, nem hiába lett „Év játéka” győztes!

Jó játékot: ZsGábor

Képek forrása a www.boardgamegeek.com

Szólj hozzá

gyerekek állatos lapkalerakós spiel des jahres családi játék