2012. jan 29.

Léghajóépítés? Jöhet!

írta: -csibu-
Léghajóépítés? Jöhet!

Sziasztok!

Elég sok idő telt el a legutóbbi játékismertetés óta. Most az Airships nevű könnyed családi játékot szeretném bemutatni. Érdekesség, hogy a BGG-s Jótékonysági aukción bukkantam rá erre a játékra és pont Plenni volt az, aki felajánlotta. Most már az én polcomon figyel a Queen Games kiadó által 2007-ben megjelentetett játék, melynek szerzője Andreas Seyfarth, nem más, mint a Puerto Rico, a San Juan és a Thurn und Taxis megalkotója.

A játék célja nem más, mint léghajók és végül a nagynevű Hindenburg megépítése. Hogy ehhez milyen mechanika vezet el? Nagyon egyszerű: adva van a játék elején két kis értékű dobókocka, amivel kártyákat próbálunk szerezni. A kártyákkal újabb kockákat kapunk: kisebb (fehér, értéke 1-3 közötti), közepes (piros, értéke 2-5 közötti) és nagyobb (fekete, értéke 4-8 közötti) értékű kockákat. Ezekkel a kockákkal vagy újabb kártyákat szerezhetünk, egyre erősebbé formálva léghajóépítő vállalatunkat, vagy megpróbálkozhatunk a léghajók megépítésével. A játék kulcspontja az, hogy mennyit kockáztatunk (mindig gyorsan ki lehet számolni, mekkora esélyünk van megszerezni adott kártyát, legyen az akár felszerelés, akár léghajó) és mikor tesszük mindezt. Ha nem elég felszerelten vágunk neki a léghajóépítésnek, akkor fontos akciólehetőségeket pazarlunk el, ha viszont túlságosan biztosra megyünk, a többi játékos gyorsabban lecsaphat az aktuális kártyákra... És persze mindezt felülírhatja a nagyon szerencsés, vagy nagyon peches kockadobás... Tehát fontos látni, hogy ez szerencsén alapuló játék. Mégis, megfelelő taktikával kizárható, leredukálható a szerencse szerepe, így a végső sorrend meghatározásakor csak saját taktikánk és nem a szerencse okolható.

Na most lássuk ezt a gyakorlatban! Adva van egy játéktábla. Erre kerülnek fel az aktuális léghajók 4 kupacban, gyengébbtől az erősebbig. Ha az egyik kupac elfogy, nekieshetünk a Hindenburg megépítésének. Ha a Hindenburg megépül, vagy minden léghajópakliban csak 1 lap marad, a játék rögtön véget ér. A játéktáblán ezen kívül 6*3 kártyahely van. 6 különböző színű kártya van, mindegyik színhez 3-3 hely van. A színek a felszerelések típusainak felelnek meg: lila-támogatók; barna-kapitányok; narancssárga-mérnökök; sárga-hangárok; kék-alapanyagok; zöld-motorok. Ezeket megszerezve - és saját játéktáblánkra helyezve - különböző új kockákat szerezhetünk, biztosíthatjuk, hogy egyik kockánk mindig egy előre megadott számot mutasson, plusz értékeket adhatunk hozzá dobásunk végső értékéhez, bónuszlapkákat szerezhetünk, amik szintén dobásunk értékét növelhetik meg vagy újabb akciólehetőséget biztosítanak, illetve győzelmi pontokat adhatnak.

Minden kör a következőből áll: egy kártyát felhúzunk a pakliból és kitesszük a tábla megfelelő helyére. Ezután kiválasztunk egy kártyát. A kártyán rajta van, hogy milyen és hány kockának az értékét használhatjuk fel, illetve az, hogy ezen kockákból mennyi összértéket kell elérni. Pl. a játék elején két fehér kockával kezd mindenki. "A" játékos az első körben egy újabb fehér kockát adó felszerelést akar szerezni. A kártyán ez áll: 4, és két fehér kockát mutat. A játékos dob két fehér kockával, értékeik: 1,3. Ez összesen 4, ezért megszerezte a kártyát. Amikor újra rákerül a sor, egy piros kockát adó felszerelést szeretne megszerezni, amihez két fehér kockának legalább 6 értékét kell mutatnia. De a játékosnak van 3 fehér kockája is, így mindegyikkel dob, értékei: 1,2,3. Ebből csak kettőt használhat fel, így a 2 és a 3 érték marad, aminek eredménye: 5. Ez nem elég, csak ha egy bónuszlapkát (melyből minden játékos kap a játék elején legalább 3-at) még felhasznál hozzá. Ha nem használta volna fel, akkor a kártyát nem szerezte volna meg, cserébe viszont kapott volna a készletből egy bónusz lapkát.

Az Airships tulajdonképpen csak ennyiből áll. A játék szabálymagyarázattal együtt is 30-40 perc alatt lejátszható és bár a folytonos kockadobás miatt nem zárható ki a szerencse szerepe, egy ennyi idő alatt lejátszható játéknál ez engem egyáltalán nem zavar, főleg azért, mert folyamatos lehetőségem van javítani következő kockadobásaim eredményét. Gyorsan megérthető, kettő, három, vagy négy fővel is ugyanolyan izgalmas kihívást jelent. További előnye, hogy kisebb felszereléssel, a szerencsében reménykedve is szerezhetünk gyorsan erősebb kártyákat, vagy akár folyamatosan fejlődve is megtehetjük ezt - mindenesetre végig érezhető, ahogy vállalatunk egyre jobban fejlődik, és ez jó érzéssel tölt el minden játékost.

Összegzésem, számokban:
Bonyolultság: 2. Gyors szabálymagyarázat, egyszerű játékmenet, iskolás gyerekekkel már játszhatónak gondolom (hivatalosan 10 éves kor a javasolt alsó határ).
Szerencse: 8. A kártyák felhúzásakor, főleg több játékos esetén hangsúlyosabbnak érzem a szerencsét (ha pl. pont a saját körünkben nincsenek olyan kártyák, amikkel fekete kockát szerezhetünk akkor az hosszabb időre ellehetetlenítheti a további fejlődést). De természetesen nem felejthetjük el azt sem, hogy minden körben legalább 2-3 kockával dobunk...
Stratégia: 2. Leginkább akkor jelenik meg, amikortól a Hindenburg építhetővé válik, ez ugyanis kulcspont a játék végén!
Taktika: 8.
Ezt már fentebb ecseteltem, arról szól a játék, hogy saját körünkben mennyire bevállalósak vagyunk, milyen kártyákat próbálunk megszerezni.
Kommunikáció: 1. Bár a kártyák elvételénél komoly a játékosok egymásra hatása, a kommunikációban ez egyáltalán nem mutatkozik meg, amit kicsit hiányolok is.
Design: 8. Szép rajzokkal, a témához illő ábrákkal találkozunk. A zeppelin és a többi jelölő is remek, a játéktáblák minősége is szuper. Két problémám van vele: a központi játéktábla elnyújtottsága egyáltalán nem kedvező. A többség oldalasan látja a kártyákat (a BGG-n van is egy újratervezett tábla), ami zavaró lehet. Ráadásul a doboz mérete is eléggé magasra sikeredett, nem "szekrénybarát".
Végső pontszám: 7. Könnyed, kockadobálós játékhoz képest nekem elnyerte a tetszésemet. Nem nyújt sokat, nem szabad tőle nagy dolgokat várni, de amit nyújt, azt úgy gondolom, kiválóan teszi! Nagyon ajánlom mindenkinek, akiket nem zavarnak a kockadobások, akik családi játékot keresnek, akik szeretik érezni döntéseik azonnali hatását és a folyamatos fejlődést is, akik szeretnek jó minőségű, szép tartozékokkal játszani.

Jó játékot kívánok: Csibu
 
ui.: a képek a www.boardgamegeek.com oldalról származnak!
Szólj hozzá

szerencse történelmi hajós kockajáték családi játék