2011. sze 18.

Csihi-Puhi!

írta: -csibu-
Csihi-Puhi!

Sziasztok!

Az elmúlt időszakban egyre-másra jelentek meg a komolyabbnál-komolyabb hangvételű játékokról szóló irka-firkák. A Through the Ages, a Dicsőség Rómának: egyszerre mind remek, de annál komolyabb játékok, csak az igazán elszántaknak ajánlom őket. De hogy ne csak ímmel-ámmal jussunk el az ide-oda csellengő ikerszavak között a lényeghez, elárulom: most egy könnyedebb csihi-puhiról lesz szó. Amikor sokan izgünk-mozgunk az asztalok körül és valami egyszerűre, gyorsra vágyunk, amit akár 7 személy is játszhat, akkor érdemes elővenni a Bang! című kártyajátékot! Szánom-bánom, de már most jelzem: ez nem a békét szerető társaságnak való! :) Valamint ígérem, több ikerszót nem fogok használni, legfeljebb hébe-hóba! ;)

A 2002-ben kiadott játék Emiliano Sciarra alkotása, akinek ez az egyetlen műve; ami azonban annál sikeresebb lett az elmúlt közel 10 évben - mi sem támasztja ezt jobban alá, mint a folyamatosan megjelenő számtalan apróbb-nagyobb kiegészítő. A 4-7 játékossal már működő, de tapasztalataim alapján minimum 5 játékossal élvezhető kártyajáték átlagos játékideje 30 perc, de nem ritka az 5-10, vagy a 45-60 perces parti sem - a játékosok számától és blöffképességeitől, játékismeretüktől függően. A boardgamegeek.com oldalán a játékosok szavazatai alapján 410. helyen áll több mint tíz ezer (!) szavazattal, ami azért figyelemfelkeltő adat. Ezen kívül a partijátékok ranglistáján 43. helyen áll.

A háttértörténet a következő: a vadnyugaton vagyunk és mindannyiunknak megvan a saját célja. Ki-ki ez alapján fog cselekedni az egész játék során és ezt próbálja elérni - ha valakinek ez sikerül, azonnal nyer! Minden játékos véletlenszerűen húzva lehet bandita (max. 3 fő), seriffhelyettes (max. 2 fő), és seriff, illetve renegát (1-1 fő). A pontos szám a játékosszámtól függ, de minden esetben lesz egy seriff, egy renegát és valamennyi bandita, illetve seriffhelyettes. Egyedül az nyilvános, kicsoda a seriff (a való életben is ez volt az egyetlen biztos pont), aki akkor győz, ha minden bandita és a renegát is meghal. A seriffhelyettes a seriff védője, aki akkor győz, ha meghaltak a banditák és a renegát, és önmaga, valamint a seriff is életben maradt. A banditáknak közös a győzelmi feltételük: meg kell ölniük a seriffet. De csak az a bandita nyer, aki az utolsó ütést bevitte, így bár látszólag együtt vannak, tulajdonképpen egymással is versenyeznek. Ha az elején nem fognak össze a seriff ellen, esélyük sem lesz később. A végére a kedvencem maradt: a renegát. Áruló az ő szerepe: kezdetben a seriffet védi, de később az ellenfele lesz, ugyanis az övé a legnehezebb, de legütősebb feladat: akkor nyer, ha mindenki meghal, kivéve a seriffet. Utoljára kell a seriffet megölnie, csak így győzhet!

Minden játékosnak van egy karakterlapja és egy nyilvános tulajdonsága, ettől függ az életereje is (3-5 közötti). Ide gyűjtheti a kék színű kártyákat: fegyverek, védekező, támadó bónuszt adó kártyák. A barna színű kártyákat kijátszva lőhet, védekezhet, árthat, gyógyíthat, egyszóval akciózhat. Minden kör abból áll, hogy az aktuális játékos húz 2 lapot és maximum annyit tart meg, amennyi az aktuális életereje. Lőni azonban - amivel tulajdonképpen megsebezni, végül megölni, így tulajdonképpen kiejteni lehet a többi játékost - körönként csak egyszer lehet. Ami az érdekesség ezzel kapcsolatban a játék egyik mozgatórugója: minden fegyveren van egy szám, ami megmutatja a fegyver hatótávolságát. Minden játékos alapesetben egy távolságra van a mellette ülőtől. Aki kettőre ül mellette, az két távolságra van és így tovább. A játék elején azonban mindenkinek csak egy 1-es hatótávolságú coltja van, így maximum a szomszédait lőheti vele!

Ennyiben tulajdonképpen ki is merül a játék lényege, érdekessége. Az egész a blöffről, a megfelelő időben megfelelő embert való lövésről, a taktikázásról szól, amit azonban a többi játékos és a szerencse is nagyban befolyásolhat. Innentől kezdve pedig nem ajánlatos komolyan venni ezt a kis párbajozós, egymást hátba-támadós, remek hangulatú játékot. Figyelem! Ajánlatos nem megsértődni játék közben, és ha kiestünk türelmesen megvárni a következő játékot úgy, hoyg ne zavarjuk a még életben lévő játékosokat! ;) Ha így teszünk, remekül fogunk szórakozni, a többiekkel együtt!

Összegzés - számokban:

Bonyolultság: 3. 15 perces odafigyelés a szabálymagyarázatkor, és megy mint a karikacsapás!
Szerencse: 8. Kártyahúzáskor hatalmas a szerepe, gyakran ez dönt fontos dolgokról is.
Stratégia: 5. A blöff fontos, de hamar kiderülhet, kik vagyunk, így ez nem elegendő a játék megnyeréséhez.
Taktika: 6. Igazán a lapjárás fogja meghatározni cselekedeteinket.
Kommunikáció: 5. Egymás lövésekor, kártyák bemondásakor jelentős szerepe van, de akár teljes csöndben is lejátszható - sajnos.
Design: 7. Kis doboz, a játék is elfér apróbb asztalon is. Talán egy-két kártya lehetne egyértelműbb jelzéssel ellátva.
Végső pontszám: 8. Közösségi játék, ahol a szerencse és intrika fontos szerepet kap - ezt véssük észbe mielőtt leülünk mellé játszani, és akkor katartikus élményben lesz részünk!
 
Jó játékot kívánok: Csibu
 
ui.: a képek a Boardgamegeek.com oldalról származnak! Aztán óvatosan a dirr-durral! ;)
Szólj hozzá

blöff kártyajáték partijáték