2011. júl 12.

A nyúl, a sündisznó és a teknősbéka immáron 38 éves

írta: Plenni
A nyúl, a sündisznó és a teknősbéka immáron 38 éves

Hase und Igel vagy ahogy a művel angol mondja franciául: Hare & Tortoise első blikkre így harmincegynéhány évesen nem tűnik vonzónak. Mi több: a dobozfedél, és -alj alapján valami butuska gyerekjátéknak tűnik. Pedig mekkorát téved a magamfajta egyszeri gamer! A játék a maga rajt-cél játék kategóriájában zseniális!

A játék német címe a Grimm testvérek klasszikusáról kapta a nevét: "A nyúl és a sündisznó", míg az angol cím az aesopusi meseklasszikusra vezethető vissza: "A nyúl és a teknősbéka" történetére.

A játék a 70-es évek elején született. Ez még egy boldog kor volt, amikor egy jó játék tematizálásához nem kellettek orkvámpírok, vértörpék, sötét szörnyek, borzalmak, sem rózsaszín és neonlila giccses mesefigurák (egyszeri szemlélő számára gnóm, etimológiailag beazonosítható létező, de nem gondolkodó valamik), hanem pusztán egy nyúl, meg egy sündisznó a maga valójában, úgy, ahogya a Teremtő megalkotta, illetve stilszerűen sárgarépa és némi salátalevél. A játék címválasztásánál pedig az archaizáló múltba révedt a kiadó, ami számomra egy újabb pluszpontot jelentetett...

A játék szerzője David Parlett "egyjátékos szerző". Bár több játéka is jelent meg, de azok nem arattak sikert sem szélesebb, sem szűkebb körökben. A Hase und Igel viszont viszont történelmi jelentősségűnek bizonyult: az 1979-ben elsőként átadott Spiel des Jahres (Év játéka) díj nyerteseként bevonult a játéktörténelembe. 32 év távlatából is azt kell, hogy mondjam: a piros plecsni nem érdemtelen: a Hase und Igellel egy remek hangulatú, a verseny izgalmát jól visszaadó, könnyed, számolgatós, taktikázós családi játék került a családok kezébe, amelyben jó érzékkel van eltalálva a szerencse, a játékosok közti konfliktus és a feszültség is.
A játékosok célja, hogy elsőként teljesítsék a 64 mezőnyi (szó szoros értelmében is mező) versenytávot. Az első ami talán meglepő lehet, hogy az úton nem kockadobásokkal haladunk. Bár 1979-et írunk, a játék pont attól válik forradalmi, hogy a liba-játékok kliséit teljes mértékben mellőzi. A mezőkön répakártyákat tudunk gyűjteni, amelyek felhasználásával tudunk előre haladni egy átváltótáblázat segítségével. Az átváltás trükkös, mert minél többet akarunk egylépésben előbbre jutni, annál több répát emészt fel a bábunk: egy mező még 1 répa, de két mező már 3. Három mező már 6, tíz mező meg már 55 és így tovább. Az egyes mezőkre érkezve speciális akciókat is végrehajthatunk: egy répamezőn egy környi kimaradásért 10 répát kaphatunk. A számokkal jelölt helyeken egy vállalást kell teljesítenünk, mégpedig azt, hogy a következő körben, amikor ránk kerül a sor, annyiadikak leszünk, ahányat a szám mutat! Ebben az esetben a helyezésünk tízszeresét kapjuk meg répában. A nyúlnál szerencsekártyát húzhatunk, a salátánál pedig egy körért cserébe leadhatunk egy salátakártyát, amiből a játék végéig kettőt kötelezően el kell fogyasztanunk. A nagybani répafelvásárlók számára az okos sündisznó a nagy lehetőség. A legközelebbi sündisznós mezőre csak hátrafelé lépve érkezhetünk. Ennek természetesen nincs költsége, cserébe viszont annyiszor tíz répát kapunk, ahány mezőn keltünk át a visszaúton.
A 64. mező felé közeledve már nem is olyan könnyű megtervezni a lépéseket: figyelembe kell venni, hogy milyen mezők vannak előttünk, azok elérése mennyibe kerül, illetve, hogy a többiek hogy és legfőképp hol állnak! Ugyanis a célba pontosan kell érkezni. Az első helyre ácsingozó versenyző kezében a célban maximum 10 répa lehet, a másodikénak 20, a harmadiknak 30 és így tovább. Ha túl sok répája van valakinek, akkor tenni kell valamit. Például hátrafelé lépni a sündisznó-mezőre vagy bízni a szerencsekártyában vagy répakártyákon leadni 10-10 répát. A cél körüli tömörülés egyszerre kínos és vicces, egyszerre gondolkodtató és vakmerőséget követelő. A játék nagyjából ennyi és nagyon működik, úgyhogy nagyon ajánlom mindenkinek!

Azért ennek az olasz kiadásnak a borítója elég rettentő. Mondjuk az ausztrál sem jobb:D

(Képek forrása: BGG: Henco, simonh)

Szólj hozzá

állatos spiel des jahres családi játék versenyjáték