2011. feb 20.

Könnyű és kecses vitorlások, vagy hatalmas és bivalyerős gőzóriások?

írta: -csibu-
Könnyű és kecses vitorlások, vagy hatalmas és bivalyerős gőzóriások?

"Kisebb, vagy nagyobb hajókat gyártsunk?" "Milyen felszereléssel és milyen mesteremberekkel bocsássuk vízre elkészült hajóinkat?" Ha a Shyipyard nevű játékkal játszunk, ezek a kérdések állandóan ott fognak kavarogni a fejünkben. A németül Die Werft néven kiadott, magyarul "Hajógyár" névre keresztelhető társasjáték a cseh Vladimir Suchý alkotása, aki korábban a League of Six (2006), tavaly pedig a 20th Century (2010) játékokkal jelentkezett. A Shipyard-ot 2009-ben adták ki, jelenleg - nem véletlenül - a 210. hellyel büszkélkedik a boardgamegeek.com oldal listáján.

Mai társasjáték beszámolóm a szokásoktól eltérően máshogyan fogja pontozni és összegezni a játékot. Amennyiben ez elnyeri az olvasók tetszését, áttérek erre a változatra, úgyhogy kíváncsian várom erről a véleményeket!

A képen feleségem látható még a játék kipakolásakor! :)

No de miről is szól mai játékunk? Nálam fontos szempont egy játéknál, hogy legyen története, tudjam miről szól, tudjam, hogy én milyen szerepet töltök be a játék "világában", ez esetben ugyanis nemcsak jobban élvezem azt, nemcsak jobb hangulatban töltök el mellette néhány órát, hanem könnyebben is elsajátítom annak mechanikáját. Jelen esetben az 1800-as évek ipari forradalmában találjuk magunkat, a gőzgépek korszakában. Mint hajógyár-tulajdonosok, a mi feladatunk az, hogy a birodalom számára minél jobb, erősebb, biztonságosabb, gyorsabb, felszereltebb, fejlettebb vitorlásokat, gőzhajókat és hadihajókat építsünk. A több, mint 2 órás játékban arra keressük a választ, ki lesz a legsikeresebb hajógyár-tulajdonos. Bizony, az első játék szabálymagyarázattal 3 órát vesz igénybe, azonban a későbbi játékok ideje érezhetően csökken. Másik hátrány, hogy amíg valaki lép, addig a többiek tulajdonképpen unatkoznak, mivel nehéz előre gondolkozni. Ennek ellentmond az a tény, hogy már a legelső játék második felénél érezhető, hogy egyre gyorsabban lépnek a játékosok, így ez az idő játékosonként nagyjából 1 percre csökken, amivel viszont már élvezhetővé alakul az összecsapás.

+ élvezhető kerettörténet, jó hangulat

- minimum 2 órás játékidő

- passzív játékpercek

A játékot kibontva két összecsukható táblán és 4 nagy hajógyár lapon kívül a rengeteg jelző az, ami mindenképpen figyelemfelkeltő. Az asztalra pakolva őket ijesztő is sokaságuk, de annál megnyugtatóbb, amikor kiderül: az asztal közepén levő két táblán minden kis jelzőnek van helye, így akár 4 személy is elfér egy közepes méretű asztalnál. Azonban a jelölők túlságosan kicsik (gyengébben látóknak hatalmas hátrány). Az előkészületekre pedig kell legalább 10-15 perc. A sok különböző jelölőket érdemes tasakokban tárolni, a dobozban - mely egyébként éppen megfelelő méretű, ami pozitív csalódás - ugyanis nincs nekik különálló rekesz fenntartva (az utóbbi években kiadott játékoknál ez egyre gyakoribb és nagyon szomorú is). További pozitívum a "minimáldizájn", aminek segítségével (a túlságosan apró darabkák ellenére) sokkal átláthatóbb lesz minden - a játék elemein szinte csak olyan grafika van, ami a játék mechanikáját tekintve fontos. A Shipyard kettő, három és négy fővel is remek szórakozást nyújt, ajánlom minden hasonló létszámú társaságnak. (Két fő esetén a játékidő is lecsökken kb. 1,5 órára.) A szabály füzet átláthatóbb és érthetőbb, mint sok más játéknál, de ezt lerontja, hogy a 2 és a 3-4 fős játék szabályai párhuzamosan futnak, így nehezebb megtalálni az összefüggő részeket.

- sok apró alkatrész

+ a táblákon mindennek megvan a maga helye, így gyorsan átlátható

+ a grafika és a megfelelő méretű doboz

+ 2 fővel is remek játék

A játék alapmechanizmusa egyszerű: amikor ránk kerül a sor választhatunk egyet a (2 fő esetén 7) 8 akció közül. Az akcióhoz kapcsolódó cselekedete(ke)t végrehajtjuk és ha ezzel elkészült egy (vagy akár több) hajónk, akkor ezeket próbaútra küldjük. A játék sava-borsát ezek az akciók adják, és az, hogy ezen akciók közül csak azokat használhatjuk, amelyiket korábban nem használták ellenfeleink. Mindez úgy működik, hogy van egy hatalmas kör a játéktáblán. Ez a kör parcellákra van osztva, ezeken a területeken vándorolnak előre az akciólapok, amikre rátehetjük bábunkat, így jelezve, hogy azt az akciót választjuk. Amikor ismét ránk kerül a sor, levesszük az akciólapról a bábunkat, így ez az akciólap a sor legelejére vándorol. A 8 akciólap közül sosem választhatjuk a legelsőt és azt, amelyiken másik játékos áll. Így pl. 4 játékos esetén mindig csak 4 szabad akciólehetőségünk lesz. Ez a szám szerintem remekül el van találva. Kevés ahhoz, hogy órákon át gondolkozzunk (pl. egy Le Havre  vagy Agricola esetén a játék végén legalább 20 akciólehetőség közül kell megtalálnunk a megfelelőt), de elegendő ahhoz, hogy számunkra kedvező akciót válasszunk! Az akciólapok a vándorlásuk során egy idő után körbeérnek a játéktábla ezen részén. Ha annyiszor körbeérnek ahány játékos van (tehát 4 játékos esetén 4 kört fog megtenni), vége a játéknak. Az alábbi képen láthatóak az akciólapkák és ezek "körútja".

+ a választható akciók száma

 

De mi van akkor, ha nagyon szükségem lenne egy olyan akcióra, ami szinte mindig foglalva van a többiek által? Jogos kérdés, olyan, ami más játékoknál nem mindig van megoldva, együtt kell élni vele. Szerencsére gondolt erre a játék tervezője és minden körben lehetőségünk van arra, hogy az általános akció után 6 pénzt befizetve bármelyik másik akciót válasszuk (kivéve azt, amit az előbb választottunk)! Így ha a játék során arra törekszünk, hogy sok pénzünk legyen, akár minden körben végrehajthatunk két akciót is, amiből a másodiknál mindegy, hogy hol állnak az ellenfelek bábui! Ez szerintem egy olyan lehetőség, ami miatt nem fogjuk azt érezni, hogy a többiek lépése miatt lemaradtunk, vagy bajban lennénk! Ráadásul pénzt már azzal is szerezhetünk, hogy a többi bábu mögé tesszük le a saját bábunkat! Ha ugyanis ezt tesszük, annyi pénzt kapunk, ahány bábu előttünk áll! Így tehát egy kör alatt az akciónk mellett 3 pénzt is szerezhetünk, két kör alatt tehát meglesz a 6 pénz, amivel majd bónuszakciót csinálhatunk! (De ezen kívül is van több lehetőségünk pénzhez jutni.)

+ a körönként 1 bónuszakció lehetősége

De milyen akciókat választhatunk? 1. Kapunk azonnal két pénzt. 2. Építhetünk hajót (egyszerre 3 hajólapkát építhetünk meg). 3.  Felszerelést szerezhetünk be (ágyút, kéményt, vitorlát, rakodó állványt). 4. Legénységet toborozhatunk (kapitányt, katonát és mérnököt, illetve hajócsavart szerezhetünk) 5. Csatornaszakaszt bérelhetünk, amin az elkészült hajónkat próbálhatjuk ki. 6. Rakományt szerezhetünk be (tulajdonképpen 1 lapkát megvásárolva, amin 3 vonat van, amivel felszerelések, legénység és pénz szerezhető). 7. Árucserét kezdeményezhetünk (itt tudjuk a vonatainkat elküldeni pénzért, legénységért, áruért). 8. Alkalmazottakat vehetünk fel (ez mindig olyan bónusz lapkát ad, amivel a játék valamely része számunkra többet fog adni, pl. több alkalmazottat kapunk, több pénzt, vagy olcsóbban tehetünk meg ezt-azt, hajónkra több rakomány fér, stb.)

Ez mind összefüggő dolog. Tehát ahhoz, hogy sikeres hajógyár-tulajdonos legyek, megfelelő hajókat kell építenem, amiken van megfelelő legénység és rakomány, ami megfelelő méretű, ami jól fog teljesíteni a próbaút során és ami megfelel a birodalom elvárásainak. De ezekről az elvárásokról később. Egy-egy hajó elkészültéhez tehát rengeteg akciót kell a megfelelő sorrendben kiválasztanunk, hiszen hiába van egy kész hajónk, ha nincs hozzá kapitány, vagy nincs csatornaszakasz bérelve: a hajó nem fog tudni kifutni... De ha megvan a csatornaszakasz, és megvan a kapitány, és kész a hajó, az sem biztos, hogy győzelemre visz minket, mivel minden egyes csatornaszakaszon megfigyelik a hajónk tulajdonságait. Ezeken minél jobbnak bizonyul hajónk, annál több győzelmi pontot szerzünk. Például ilyen az, amikor oda kell figyelnünk arra, hogy mennyire biztonságos a hajónk és minden egyes rajta lévő mentőövért 1-1 pontot kapunk; vagy amikor azt vizsgálják, milyen a hajónk katonai szempontból, ez esetben 1-1 pontot kapunk minden katonáért és ágyúért, stb. Tehát ezekre végig oda kell figyelni, mindent körökre előre végig kell gondolni. Amikor eleinte nekiülünk a játéknak az első fél óra pontosan ezért nehéz, még kevésbé tudjuk mit is akarunk. Aztán ahogyan előrébb jutunk, úgy fogjuk egyre tisztábban látni, hogy mire van szükségünk, így a játék is szédületes gyorsaságúvá válhat pillanatok alatt.

+ stratégia, előrelátás kulcsfontossága

 

Amiről még nem beszéltem, az a kormányzati szerződés. Mindenki kap a játék kezdetén 6 ilyen szerződést, amiből a játék során 4-et el kell dobni. Mindegyik lap győzelmi pontokat ígér, de mindnek más-más a feltétele. Ilyen például, hogy ha kisebb hajókat építünk, de legalább 6-ot, akkor 32 pontot fogunk kapni; vagy az, hogy ahány hajócsavar található a hajóinkon, annyiszor 3 pontot kapunk, stb. A mi dolgunk már a játék legelején eldönteni, hogy melyiket próbáljuk minél jobban teljesíteni. Ezeknek a legnagyobb előnye, hogy hiába tűnik úgy a játék során, hogy valaki vezet a győzelmi pontjait tekintve, 1-1 ilyen kormányzati szerződésért olyan sok pontot is kaphatunk, amivel az utolsó helyről akár az első helyre érkezhetünk (40-50 pontot is lehet szerezni a két megmaradó szerződéssel)!

+ kormányzati szerződések

Így tehát végig kiélezett, izgalmas a küzdelem, nem tudhatjuk, hogy a birodalom vezetői végül melyik hajógyár-tulajdonost tartják majd a legjobbnak. Aki pedig végül vesztesként hagyja el a játékteret az sem szomorkodhat, hiszen rengeteg kiváló hajót épített ő is, és ez a tudat jó érzéssel tölt el mindenkit! Ráadásul nem okolhatjuk a többieket a vereség miatt, így nincs semmi ami okot adna sértődésre, rosszallásra, így egy baráti játéknak lehet tekinteni. Mindez nem jelenti azt, hogy családi játék is lenne: nagyon komoly stratégiát igényel, miközben ezt a többiek lépése szinte mindig keresztül fogja húzni, így az is komoly szerepet kap, hogy adott helyzetben milyen akciót választunk, tehát a taktikai elemek sem elhanyagolható tényezők.

+ nem egymás ellen megy a küzdelem, sokkal inkább fej-fej mellett

Amit még ezen kívül megemlítenék, és ami nagy szívfájdalmam ennél a játéknál is, hogy kevés a játékosok között a kommunikáció. Bár az akcióválasztásnál, a felszerelések, alkalmazottak, bónusz lapkák, hajórészek és csatornalapkák választásakor nagyon erősen fogja terveinket befolyásolni ellenfeleink választásai, ezen kívül semmi másban nincs a játékosok között "konfliktus", "kommunikáció", "egymásra hatás". Ez egy csöndes játék, ahol mindenki azzal van elfoglalva, hogy milyen a saját gyára, a többi játékos ilyen szempontból jelentéktelen. Nem fontos, hogy mindenáron figyeljünk a többiek lépéseire. Nincs játékosok között licitálás, kereskedelem, vagy olyan akció, amivel a másikba kapcsolatba kerülünk. Számomra pedig az az igazi TÁRSASjáték, amikor a másik jelenléte is fontos és figyelmet igényel.

- komolyabb egymásra hatás, kommunikáció hiánya

Összesen 9 pozitív és 4 negatív észrevételem volt a játékkal kapcsolatban, melyek természetesen szubjektívek. Ezeket azért írtam így kiemelve, hogy a játékról gyors átolvasás után is láthatóak legyenek az előnyök és a hátrányok.

 

A Shipyardot nagyon jó játéknak tartom, a mechanizmusai, melyek elsődlegesen az úgynevezett rondellákra, a "körakciókra" épülnek és az alkotás, a hajóépítés érzése olyan jó összhangban áll egymással, hogy a hosszú játékideje ellenére bármikor szívesen játszok vele! Azok közé a játékok közé tartozik, melyekre régóta fentem a fogam, sokat vártam tőle, és ennek ellenére valóban remek játékot is kaptam! Aki szereti átgondolni a lépéseit és előre gondolkozni, annak erősen ajánlom ezt a remek, igen komoly játékot!

Jó játékot kívánok: Csibu

 

Szólj hozzá

történelmi hajós táblásjáték kétfős worker placement