2011. feb 02.

Catan és / vs La Citta

írta: -csibu-
Catan és / vs La Citta

Sziasztok!

Hétfőn volt szerencsém végre valahára kipróbálni a Catan alapjátékot is. Bár kb. 3-4 éve csöppentem be a társasjátékok világába, egyelőre csak a kétszemélyes változattal játszottam (megvan idehaza, néha elő is kerül, úgyhogy nemrég szereztem be hozzá két kiegészítőt is). Szerdán pedig szántunk a feleségemmel időt a La Citta szabályának alapos áttanulmányozására és utána egy kétszemélyes játékra. Amikor felálltunk az asztaltól, mindketten ugyanarra gondoltunk: mennyire hasonlít az egyik a másikra. Így vettem a bátorságot, hogy összehasonlítsam a két játékot, szóljak róluk, és egy kis kritikával is éljek irányukban. Bár úgy gondolom én is, hogy "ki vagyok én, hogy a BGG alapján két top 150-es játékot kritizálok", mégsem tudok elmenni a játék hibái mellett szó nélkül. Kérlek titeket fogadjátok az alábbi cikket személyes véleményként, ami természetesen még változhat.

A Catannal kezdeném írásomat, amit először három, majd négy fővel játszottunk, előbbinél holtversenyben 2-3. lettem, utóbbinál az első. A játék során sorban ugrottak elő bennem a vélemények, amiket most is tartok, de csak felsorolásszerűen írom le: Ez szinte ugyanolyan, mint a kétszemélyes, közel áll egymáshoz a két játék. Óriási szerepe van a szerencsének. A 2-es és 12-es területek alig termelnek. Volt olyan része a játéknak, hogy 10 kockadobás után elmondhattam: egyetlen nyersanyagot sem szereztem... (A kétfős kártyaváltozatban még ha kevésbé szerencsés is a dobás, valamit mindig termelek, így nem áll le a játék.) Amikor véletlenszerűen tesszük le a hexákat és számokat, nagyon durva pálya is létrejöhet. Nálunk pl. alig volt agyag, így alig tudtunk utat és falut építeni. Ha egy játékos "megindul", azaz felhúz 1-2 új falut, várost, akkor tulajdonképpen meg is nyeri a játékot, így előfordulhat olyan, hogy bár 1-2 órás a játék, már 30-40 perc után érződik, ki fog nyerni. (Ez mindkét játékunknál így történt!) A játék szabálya nem is olyan egyszerű, mint amennyire egy úgynevezett alapjátéktól vártam volna. Ettől függetlenül nem volt vele gondunk, csak csodálkoztam eme tényen. Ahhoz képest, hogy alapjátéknak tekintik sokan, igen hosszúra tud nyúlni 1-1 játék, ha a kockadobásaink kevésbé sikeresek.

Alapvetően ugyan nem tartom rossznak a játékot, sőt, szívesen is játszok vele legközelebb, de nem tartom olyan nagy játéknak, mint amilyennek sokan gondolják. Ennek természetesen az is az oka lehet, hogy a többség valóban az első játékai között tudja, míg én már tapasztalt játékosként próbáltam ki. Erre utal az is, hogy évekkel ezelőtt az első játékok között szereztem be a Carcassonne-t és akkor nagyot ütött nálunk az a játék pozitív értelemben, és bár szívesen elővesszük ma is, azért vesztett korábbi dicsőségéből már.

Jöjjön Gerd Fenchel játéka, amit 5 évvel a Catan után, 2000-ben adtak ki. A játékszabály végén olvashtaó, hogy 5 éven át fejlesztette szerzője a játékot, ami így elég erősen felteszei a kérdést: a Catan hatott-e rá, vagy sem? Ugyanis az építkezés (Catanban 2, itt 3 távolságra lehet legközelebb két város) és a hexák lerakása (van alapbeállítás, de lehet véletlenszerűen is letenni a területeket, amik ugyanúgy nyersanyaghoz vagy valami fontos dologhoz juttatnak minket: víz, arany, búza) is hasonló. A játéktábla óriási, ezzel szemben a városlapkák nagyon kicsik, a területlapok pedig óriásiak, nekem ez a hullámvonalas kinézete nem is annyira tetszik. A játék design-ját tekintve egy pozitívum: a polgárfigurák nagyon szépek. De sajnos eltakarják a városlapkákon levő jelölőket. A játék (ami 6 évből, vagy körből áll) további hátránya, hogy minél tovább terjeszkedünk, annál inkább átláthatatlanabb az egész. Nehezen lehet kiismerni magunkat, sokáig tart összeszámolgatni, hogy hány fehér-fekete-kék épületünk van. Ettől függetlenül az ötlet nagyon jó, eleinte tetszett is ez a civilizációépítésre hajazó játék, hiszen figyelni kell az ételre, az igényekre, hogy ne költözzenek el polgáraink, akik egyébként minden évben szaporodnak. További hátrány, hogy bár minden év 8 fázisból áll, csak az 5., ún. poliikai fázis az izgalmas, amikor mindenki 5-5 lépést/akciót hajthat végre. De ez a leghosszabb része is a játéknak, ha 5-en játszanánk, akkor 25 lépést kell végigondolni összesen, tehát egy fél óráig biztosan eltart, ami 6-al megszorozva már elég sok időt jelent. A játék ettől függetlenül érdemes a "majd játszom vele egyet" kategóriába, de hiányzik belőle valami - talán éppen az az interakció, ami a Catanban megvan a kereskedésnél. La Citta a játék első felében sokkal jobban tetszett, de a végére kiismertem, véleményem szerint nincs túl sok lehetőségünk a győzelemhez, mindig ugyanazt kell csinálnunk: bányát és tanyát építeni az első körökben, minden körben a nép igényének megfelelő épületet építeni és figyelni a gabonára, illetve arra, hogy a városunkban legyen elég hely a szaporulatnak.

Osztályozni, pontozni kettő, illetve egy játék után semmiképpen nem akarom ezeket a játékokat, amik számomra sajnos nem hozták el azt, amit vártam tőlük. Remélem azért nem vette el ez a kissé negatív írás e két játéktól a kedveteket. Én is biztos vagyok benne, ha lesz lehetőségem játszani velük, akkor lehet, hogy kapható vagyok egy Catanra vagy egy La Citta-ra! :)

Jó játékot kívánok: Csibu

Szólj hozzá

történelmi kereskedelmi táblásjáték lapkalerakós családi játék