2010. dec 20.

Társasjáték tapasztalatok, feljegyzések, apróságok, vegyesen

írta: -csibu-
Társasjáték tapasztalatok, feljegyzések, apróságok, vegyesen

Sziasztok!

Mai bejegyzésem egy kicsit szokatlan lesz. Sok társasjátékról lesz szó, de ezek nem egy-egy játékbemutatónak készülnek, sokkal inkább a tapasztalatomat és a véleményemet írom le róluk a mai, közös játékparty után. Ugyanis a Szolnoki Társasjáték Klubban (SZTK) a mai napon körülbelül reggel 10-től este 8 óráig 6-an játszottunk, sőt 4-en még egy utolsó játékot is elővettünk. Ezekről lesz szó néhány mondatban. A véleményeimmel egyet is lehet érteni, meg nem is, mindenki máshogy éli meg ezeket a játékokat, és bizonyára módosulhatnak a leírt dolgok, ha adott játékkal többször/máskor/máshol/másokkal játszok.

Elsőként egy könnyedebb játékot, a Herr der Ziegen táblajátékát próbáltuk ki 4-en. A körülbelül egyórás játékot hamar elmagyaráztam ahhoz képest, hogy előtte csak egyszer, a feleségemmel próbáltuk ki. A játékról jó véleménnyel vagyok, a kinézete vicces, a kecskefigurák aranyosak, a játékszabály egyszerű, mégis erős fejtörésre késztet. Ha nem vesszük túl komolyan, egy élvezetes játék lesz belőle. Ennek ellenére ha választanom kellene egy társasjátékbolt kínálatából, biztosan valami másra esne a választásom, nem erre a játékra.

Második játékunk komolyabb volt, szintén négyen játszottunk vele, korábban csak egyikünk ismerte: Neuland. A boardgamegeek.com-on jelenleg 708. játék nagyon nem nyerte el a tetszésemet. Elsőként ami hiba szerintem, a grafika. Amint a "táblára" felkerül 10-20 épület (elég hamar) nagyon nehezen lesz átlátható, egybeolvadnak a színek, itt is ott is figurák, jelölők, sokáig tart maga az, hogy átlásd a táblát. Aztán amíg egy játékos végiggondolja mit csinál, az jobb esetben 10-15 perc... És a többiek nem tudnak addig gondolkozni a saját lépésükön, hiszen mire rájuk kerül a sor addigra teljesen más képe lesz a játéknak - ami egyébként erősen magán hordozza az ún. "Eurogame"-ek jellemzőit, amikor is azért kombinálunk, hogy valamit kifejlesszünk, hogy azzal valami jobbat kifejleszthessünk, ráadásul a játék formája eléggé "Catan-szerű". Ha lehet, többet nem szívesen játszanék vele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A játék közben megérkezett közénk egy ifjú pár, akik már nem tudtak a Neulandba bekapcsolódni, így amíg a többiek léptek elmagyaráztam nekik az egyébként szerintem nagyon egyszerű és ötletes Ticket to ride: Europe játékot. Korábban már írtam róla (Thurn und Taxis vs. Ticket to Ride), akkor leírt véleményemet továbbra is fenntartom: jól esik a vonatokat felrakni, szép játék, megfelelően gyors is, egyetlen hátránya, ami miatt nem szabad túl komolyan venni, az a kezünkbe érkező úticél kártyák. Nekik is (főleg a lánynak) tetszett a játék.

Mivel a Neuland még mindig tartott, játszottunk egyet 3-an a Vigyázz6! (Take 5!) -val. Erre abszolút volt időnk, ez is a Neuland ellen szól. Egyszerű, de nagyon agyalós és izgulós játék. Minél többen játsszuk annál viccesebb és izgalmasabb, jó játék, főleg nagyobb találkozókon javaslom kezdő/levezető játéknak! :)

 

Ezt befejezve vettük elő a Formula Dé játékot. Az igazat megvallva már ekkorra ahosszas gondolkozás miatt elfáradt agyunk nehezen emésztette meg a könnyed játékszabályt és elnevetgéltünk közben (pláne amikor valaki 4-es vagy 5-ös sebességi fokozatban akart bevenni egy kanyart és az előtte levő kocsi feneke fékezte le). Bár nem 2, csak 1 körös versenyt játszottunk 6-an, ez azért sokáig elhúzódott. Mégis élveztük, mert nem vettük túl komolyan. Hiszen kockadobás az egész. Na de az az ötlet, hogy minél nagyobb fokozatban vagyun annál nagyobb kockával dobunk, nagyban tervezhetővé és kiszámíthatóvá tezsi a dolgot. Bár a szerencse abszolút a játék része, ez kalkulálható, ami jót tesz a játéknak. Nekem tetszett és biztosan elővesszük majd még karácsony tájékán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő 1 óra, nagyjából fél 4-ig a közös "ebédeléssel" zajlott. Pizzázás helyett most a közeli, ilyenkor is nyitvatartó pékségbe mentünk át. 4-től este fél 8-ig pedig Battlestar Galacticával játszottunk. A társasjáték angol nyelvű volt, a társaságból én elolvastam a játékszabályt, egy másik játékos pedig fél éve játszott vele, és bár minden kártyának megvolt kinyomtatva a magyar megfelelője, az első egy óra nagyon nyögvenyelős volt. Az érzelmeim a játékkal kapcsolatban álllandóan váltakoztak. Biztos vagyok abban, hogy kellene még vele játszanom legalább 1-2-t, hogy objektívebb képet kapjak róla. De mivel ez nem a közeljövőben fog megtörténni (kölcsönbe kaptam a játékot és a társaság inkább rövidebb játékokkal játszik), ezért ezen 1 játék alapján mondok róla véleményt:

Pozitívum, hogy aki ismeri a sorozatot annak hatalmas élményt ad az egész. Van aki pilótaként az űrben száguldozik, megjelennek a cylonok, aztán megtörténik az "Ugrás", van aki börtönbe kerül, és van aki a többiek kárára dolgozik... Szóval mai szleng kifejezéssel élve: a hangulata "nagyon ott van". De a társasjáték része elbaltázott... Szerintem...

Negatívum ugyanis, hogy van 2-3 jobb karakter, de a többiek tulajdonsága nem kimagasló. negatívum, hogy bár van kb. 10 helyszín, van 2*5 lapka ami nálad lehet és még nem beszéltünk arról, hogy a pilótáknak, az admirálisnak és az elnöknek plusz lehetőségei is vannak, de voltaképp adott karakter mindig csak ugyanazt az 1-2 cselekedetet hajtja végre. A pilóta kinn repked és próbál cylon hajókat megsemmisíteni. Az elnök próál szerencsés Quorum kártyát húzni, a szerelő javítja a sérüléseket, stb. Szóval például egy Arkham Horror-hoz képest sokkal kevesebb olyan lehetőség van, ami a keletkező szituációkban hasznos. Viszont amiatt, hogy az egyébként választható lehetőségek száma sok, hiába csak 1 akció (általában) valakinek a köre, mégis so idő végiggondolni, hogy mégis az-e a legjobb döntés. Ráadásul nehezíti ezt a döntés az is, hogy van aki ezt tanácsolja, van aki meg azt.

De a még nagyobb probléma a szereposztás, azaz az, hogy ki cylon és ki nem. Ugyanis nálunk a következő szituáció alakult ki: 1. körben senki nem volt cylon. Így egyértelműen nem ment le semmilyen forrásunk a vörös zónába. Azonban emiatt a játék felénél, amikor ismét kiosztottuk a megmaradt szerepeket, lett benne két cylon és a szimpatizáns is cylonnak számított! Így tulajdonképp a játék második felére 3 nem cylonra 3 cylon jutott + a játék. Esélyünk sem volt (még úgy is csak épp kihúztuk valahogy, amikor még csak 2 cylont ismertünk), így győzött az ellenfél. Ez a fokú kiegyensúlyozatlanság az addig nagyon jó játékhangulatot teljesen tönkrevágta. Ha rákerül a sor játszanék vele mégegyszer, mert kíváncsi vagyok, hogy csak mi voltunk iylen szerencsétlenek, vagy tényleg előfordul hasonlóan rossz szereposztás máskor is, mert ha ez gyakori, akkor ehhez a részéhez sürgősen ki kell találni valami házi szabályt...

Összegezve a BSG játékot: sajnos több negatívuma volt, mint pozitívuma, de a hangulata, a játék kinézete, és sokrétűsége miatt még nem vagyok benne biztos, hogy rossz játékról van szó. Legalábbis reménykedem ebben.

Ezek után az utolsó játék egy Power Grid (Funkenschlag) volt. Négyen játszottunk és ez volt a 3. játékom. Továbbra is állítom: nagyon nagyon jó játékkal van dolgunk. Egyszerű, de nagyszerű. Szeretem és szívesen játszok vele. Ennek ellenére a végén, amikor az (valószínűleg) utolsó kör következik, nagyon nagyon fontos az, hogy milyen 6 lapka van kinn az asztalon, amit vehetünk. Ha nincs és nem jön kis olyan, amilyen kellene, akkor az helyezésbe, sőt helyezésekbe kerülhet. Az első játék során ennek az áldozata lettem. 7-es erőmű kellett volna és nem jött ki a pakliból, így hiába volt elég pénzem és városom, 2. helyett 4. lettem... A mostani 3. játék során a feleségem járt így. Mire rá került a sor nem voilt 6-os lapka a pakliban. A 7-eset nem érte meg neki megvenni, az 5-ös meg kicsi... Így a 3. lett (bár valószínűleg e nélkül is 3. lett volna, de akkor csak amiatt, mert kevesebb pénze lett volna, mint nekem). Szóval a vége szerencsefüggő. Bár lehet erre készülni, azért ez egy mínuszpont a játéknál és nálam ezért nem tökéletes a játék. Egyébként minden másban kiváló alkotásról van szó!

Egy hosszú, fárasztó nap végén megállapíthattuk, hogy játszottunk könnyedebb és nehezebb játékokkal is, mégis, igazán a legjobban (érdekes módon) a Formula Dé-nél szórakoztunk és talán a Powergridnél. Remélem ez a sok játékra kiterjedő rövidebb beszámolóm nem vette el senki kedvét a fent említett játékoktól és remélem hasznosnak találja a kedves olvasó. :)

Mindenkinek kellemes ünnepeket, na és néhány igazán jó játékot kívánok a karácsonyfa alá!

Csibu

ui.: a képek a www.boardgamegeek.com weboldalról származnak!

 

Szólj hozzá

szerencse szerepjáték sztk kereskedelmi kártyajáték táblásjáték lapkalerakós kooperációs családi játék versenyjáték