2010. okt 26.

Stone Age bajnokság - Centaur interjú

írta: Plenni
Stone Age bajnokság - Centaur interjú

A múlt héten ért véget a korábban már beharangozott Stone Age bajnokság, melyet a Yucatán bonyolítottunk le. 12 induló mérkőzött meg. Mindenki 3 partit játszott, sorsolt ellenfelekkel, majd a négy legjobban szereplő játékos került az elődöntőbe, ahol két mérkőzés alapján alakult ki a döntő párosítása. A döntőben végül centaur győzedelmeskedett, így elnyerve a bajnokság első helyét és a kitűzött nyereményt is.

Kérésemre egy rövid interjúra is vállalkozott. Sokan ismerjük őt a magyar társasjátékos közéletben, de az asztal mellett sokszor kevesebb a lehetőség egymásról megtudni ezt-azt. Emlékeim szerint elsőként még egy könyvtári találkozón játszottunk együtt egy Blue Moon City-t: volt vagy 5 éve. Azóta úgy alakult, hogy ritkán kerültünk egy asztalhoz, így én személy szerint külön örülök, hogy bepillantást nyerhetünk centaur társasjátékos-történetébe és játékos-ars poétikájába.

Ezúton is gratulálunk az első helyhez!


- Mit lehet rólad tudni? Hová valósi vagy? Hány éves? Mivel foglalkozol?

Budapesti vagyok, 31 éves. 30 évig Budán éltem, nemrég Pestre költöztem. Villamosmérnök vagyok, integrált áramköröket tervezek.

- Mióta és minek hatására kezdtél el "felnőtt fejjel" társasjátékozni?

Kb. 6 éve teljesen véletlenül keveredtem a Szellemlovas szaküzletbe, ott szerettem bele másodszorra is a társasjátékozásba (gyerekkoromban is nagyon szerettem társasozni), illetve ott hallottam a könyvtári találkákról. Onnan már nem volt megállás... :)

- Kikkel játszol általában?


Régebben sokat jártam nyilvánosan meghirdetett találkákra, ahol azokkal játszottam, akikkel összehozott a sors. :) Ennek köszönhetően nagyon sok új barátra tettem szert. Mostanában főleg baráti társaságokban játszom, de még mindig szívesen elmegyek egy-egy találkára, ha időm engedi.

- Játékok tekintetében analizáló vagy megérzések alapján döntő típus vagy?


Érdekes módon mindkettő jellemző rám. Ha online játszok, sokkal inkább analizáló vagyok, ha élőben játszunk, zavar, ha túl sokat kell rám várni, nem analizálom ki teljesen az adott helyzetet, inkább megérzések alapján játszom.

 

- Ha egy szóval kellene kifejezni, mit mondanál, miért társasjátékozol?


A játék miatt.

- Mely játékok voltak rád a legnagyobb hatással? Milyen játéktípusokat szeretsz?


Két játékot emelnék ki. Az első a Catan telepesei. Egyetemista koromban évfolyamtársaimmal játszottunk vele több, mint száz partit. Egészen más élmény volt egy olyan társassal és egy olyan társasággal játszani, amellyel előzőleg már százszor játszottam. A másik pedig a Tichu. Egyszerű kártyajátéknak tűnik, mégis jópárat kellett játszanom ahhoz, hogy összeálljon bennem a kép, és még sokadszorra játszva is tartogat izgalmas pillanatokat.
Szerencsésnek tartom magam, mert sokféle játéktípust szeretek. Nagyon szeretem a gazdasági játékokat, az összetett stratégiai játékokat, a kártyajátékokat. De szeretem a kooperatív játékokat, a családi játékokat, az absztrakt, logikai játékokat is.

- Kedvenc játéktervező, esetleg kedvenc kiadó?


Nincs igazán kedvenc játéktervezőm, akinek folyamatosan lesném, hogy milyen új játéka fog megjelenni. :) Ha mégis ki kellene emelni valakit, akkor leginkább Reiner Knizia munkásságát tisztelem. A kiadók közül kettőt emelnék ki. Az első a Fantasy Flight Games, az általuk kiadott játékok témája közel áll hozzám, a másik a Hans im Glück, mostanában nagyon jó családi játékokat adtak ki.

- Mi volt az első játék, amit megvettél magadnak és miért pont az?


Az első a Catan telepesei játék volt, az Egyetemen a konzulensem ajánlotta. :)

- Idei esseni várakozások? Vannak kiszemelt játékok?


Őszintén szólva sosem követtem figyelemmel az esseni újdonságokat. Annyi sok „régi” jó játék van, hogy nem mindig vágyom az újra. De azért innen-onnan csak eljutnak hozzám is az infók. Most leginkább a 7 Wonders társasra vagyok kíváncsi.

- Vettél már részt társasjáték-bajnokságon? Ha igen, milyen eredménnyel?


A Yucatán volt régebben egy nemzetközi Ponte del Diavolo bajnokság, ott ötödik lettem. Illetve élőben három Tichu-versenyen is részt vettem, ezek közül kettőn az utolsó előtti helyért is keményen kellett küzdenünk, viszont a harmadikat sikerült megnyernünk, köszönhetően a partneremnek: nagyon jól össze tudtunk dolgozni.

- Mikor ismerted meg a Stone Age játékot és mi a véleményed a játékról?


Megjelenése után nem sokkal PaYa mutatta meg nekem. Azonnal megtetszett, nagyon szeretem a nyersanyag-gyűjtögetős, építkezős játékokat. Könnyen tanulható, a társasjátékokkal még csak nemrég ismerkedőkkel is játszható, mégis fel lehet fedezni benne új lehetőségeket a sokadik játék során is.

- A csoportmérkőzésekből nehezen jutottál tovább, de az elődöntők és a döntő eredményei magáért beszélnek. Mennyire szerencse-faktoros a Stone Age vagy mennyire számít a rutin, esetleg stratégia, taktika?


Véleményem szerint a szerencse kézben tartható, kalkulálható, de ehhez kell egy kis rutin. Nem érzem azt, hogy túlságosan szerencsefaktoros lenne a játék, rutinnal, jó stratégiával szerintem kompenzálható néhány rosszabbul sikerült dobás.

- Melyik meccsed volt a legnehezebb? Mikor érezted úgy, hogy nem fog összejönni az első hely?


Én úgy éreztem, hogy a döntő volt a legnehezebb. A csoportmérkőzéseknél hasonlóan játszottam, mint egy normál partiban, a döntőben viszont már éreztem, hogy ennek nagyobb tétje van, ha jól csinálom, elnyerhetem a dicsőséget. Emiatt minden lépésemet legalább ötször megfontoltam, és végig izgultam, hogy mi lesz az eredmény. A meccs végig szoros volt, majdnem minden kör végén a pontkülönbség tíznél kevesebb volt. Úgy érzem, hogy csak az utolsó körben dőlt el a játék. A döntő előtt nem is gondoltam az első helyre, csak a döntőnél került elérhető közelségbe. Ott viszont többször is éreztem úgy a játék második felében, hogy mégsem fog összejönni.

- Mit tervezel venni a nyereményből?


Elsősorban az elismerés elnyeréséért küzdöttem, nem is álmodoztam azon, hogy a pénznyereményt vajon mire költeném, szóval még nem tudom. De az biztos, hogy el fogom tudni költeni. :)

- Nevezési díj vagy sem?


Számomra nem fontos, hogy legyen nevezési díj, illetve nyeremény egy bajnokságon, de nem is fog visszariasztani a megléte a nevezéstől. Más szempontok alapján fog eldőlni, hogy nevezek-e.
Lehetne viszont az első négy helyezett között arányosan szétosztani a díjat. Ez talán csökkenthetné azt az érzést, hogy mindenki összedob egy kis pénzt és odaadjuk a legjobbnak, aki úgyse én leszek. Ha több díjazott van, könnyebb bekerülni közéjük, jobban lehet érezni azt, hogy nyerni is lehet valamit (a játék élményén kívül, természetesen).

- Milyen játékot választanál egy következő bajnokságra?

Maradnék ennél a kategóriánál: nem túl bonyolult játék, van benne szerencse, de lehet benne stratégiázni is. Pl.: Finca, Sankt Petersburg, Thurn und Taxis, Roll Through the Ages, Hazienda.

- Miket szeretsz online játszani és mely site-okon?

A Yucata a kedvenc online társasos oldalam, az ott játszható játékok legalább felét szeretem és aktívan játszom is velük. Ezen kívül régebben sokat játszottam a Brettspielwelt-en, a Caylus-szal, Dominion-nal.

Szólj hozzá

interjú bajnokság