2010. sze 23.

Aqua Romana

írta: andan81
Aqua Romana

Tegnap kora este vettem elő a családban a legújabb szerzeményemet, az Aqua Romana-t. A játékban az ókori Rómát kell ellátnunk vízzel, mégpedig úgy, hogy építőmestereket igénybe véve minél hosszabb vízvezetéket építünk munkásainkkal. Mi négyen játszottunk, így a kezdőlapkán három munkást kellett elhelyezni, akik három irányba kezdhették meg az építkezést. Az építőmestereket tetszőlegesen felrakjuk a tábla szélén, majd négy építőmestert a tárolóba helyezünk a joker építőmesterrel együtt.

Négyféle kis lapka rakható le, amikkel hosszabbíthatjuk vízvezetékünket. Az, hogy milyen lapkával hosszabbíthatjuk meg csatornánkat, attól függ, hogy munkásaink rálátnak-e a tábla szélén elhelyezett építőmesterek egyikére. A munkásaink csak előre, hátra, és két oldalra látnak, átlósan nem. Az építőmesterek mutatják nekünk mindig, hogy milyen lapkát rakhatunk le a készletből. Ez lehet egyenes, kanyar, dupla kanyar, vagy híd (kereszteződés). Amikor leraktunk egy csatornaelemet, munkásunkkal rálépünk, jelezvén, hogy innen folytatjuk tovább az építkezést. Miután léptünk, a felhasznált építőmestert egy mezővel odébb tesszük, az óramutató járásával megegyező irányban.

 

Munkásainkkal mindaddig építhetjük vízvezetékünket, amíg azt valaki le nem zárja, vagy mi ütközünk valamilyen akadályba. Amikor lezáródik egy vízvezeték építése (nem tudjuk tovább folytatni), akkor munkásunkat levesszük a legutolsó jól megépített lapkáról, visszaszámoljuk, hogy hány darab vízvezetéklapot tudtunk építeni a startlaptól. Minden mezőért, amin a vízvezeték áthalad egy pont jár. Ha a vízvezeték egy mezőn kétszer is áthalad (híd), akkor azért plusz egy pont jár, tehát összesen kettő. A startlap nem számolható bele az értékelésbe. A munkást a vízvezetékért kapott pontnak megfelelő számú dobogóra helyezzük. Ha az már foglalt, akkor egyel alacsonyabb számú helyre kerül munkásunk, mivel minden dobogón csak 1 munkás állhat, kivéve a hármas, és a hetes dobogó, ezen két munkás is állhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyjából ez a játékmenet. Az Aqua Romana könnyed, szórakoztató, ugyanakkor némi kis agymunka is, ugyanis az építőmesterek mozgatása, felhasználása előregondolkodást igényel.

Szépen kidolgozott, minőségi, jó kis családi játék ez, anyukám ugyanolyan jól szórakozott vele, mint a tizenegy éves húgom.

Baráti társaságomban még nem teszteltük, de bemelegítőjátékként, vagy levezetésképpen biztos sikere lesz, mert kb. 45 perc alatt vége is van.

Ajánlom mindenkinek!

 

Képek forrása: BGG

 

Andan

Szólj hozzá

történelmi lapkalerakós