2010. júl 22.

Dzsungel banzáj

írta: -csibu-
Dzsungel banzáj

Az elmúlt időszakban a hangsúlyt az év játékaira, az újdonságokra, korábbi győztesekre tettük. Pár hét szünet után itt egy lazább, könnyedebb bejegyzés, egy laza játékról.

 A Jungle Speed nevet viseli ez a partijáték, ami után szinte garantált, hogy szemeid jojózni fognak és hogy többször a szívedhez kapsz majd (ennek oka a megnövekedett adrenalin és izgalom miatt felgyorsuló szívverésed mellett a játék különböző szakaszaiban belőled kiváltott stresszre való reakcióid). Na jó, nem kell megijedni, nem annyira durva ez a játék, de ajánlott, hogy maximum 30 percet tölts el a játék mellett, különben a dzsungelben ragadsz és felfalnak a kannibálok, de ha éppenséggel vegetáriánus kannibálokra bukkansz, akkor túléled. Kivéve ha zöldséges vagy, ugyebár. De ismét eltértem a tárgytól, azaz magáról a játékról, mely egyébként nagyon könnyed, vidám, szórakoztató játék.

 
Minél többen játsszuk, annál jobb. Hátránya, hogy aki kieshet, az várhat – vagy visszaszállhat, de akkor egy óriási paklit kap többi társától, ez ugyanis félig-meddig egy kártyajáték. Sok különböző négyzet lapjaink vannak, ezeken különböző színű és alakú ábrák. Mindenkinek van egy saját paklija. Minden játékos egymás után felfedi a saját legfelső lapját. Ha teljesen ugyanolyan ábra van két kártyán is, bekövetkezik, amire mindenki vár: a párbaj. A játéktér közepén van egy totemoszlop, ami a játék lényegi eleme: ezt kell minél gyorsabban elkapnia azon két játékosnak, akik előtt ugyanaz az ábra van. Aki később (vagy egyáltalán nem) fogta meg, sok-sok új lapot kap paklijába. Ebből pedig kitalálható, hogy az nyer, aki előbb megszabadul a lapjaitól. (Ha viszont valaki úgy fogja meg, hogy nem volt ugyanolyan ábra az asztalon, vagy kiesik a kezéből, akkor biztosan neki lesz a legtöbb lapja.)
 
Kicsit Uno/Solo szagú többször is (ott is minél előbb meg kall szabadulnod a lapodtól, ami nem elég, mivel a játék végén még „visszahívhatnak”, valamint itt a totemet kell elkapni, abban viszont a 9-esre csapni kell), de itt alapvetően a gyorsaság játssza a főszerepet. Egy biztos, ahol az egyik játék kedvelt, ott a másik is az lesz!
 
Bár van 1-2 lap ami megbolondíthatja a húzások sorát, mikéntjét, erre nem térnék ki. Csak azt tudom ajánlani, hogy nagyobb társaságokban mindig legyen nálunk egy kéznél, nagyon jó hangulatteremtő játék – bár elég sok feszültséget is tud szülni önmagunkban az állandó koncentrálás miatt. Jó játék, próbáljátok ki! ;)
 
Értékelésem számokban:
Bonyolultság: 3. Egyszerű játék, de azért egy próbajátékra szükség lesz.
Szerencse: 3. A kártyák felcsapásánál szerepet kap, de nem ez a döntő, hanem a gyorsaságod!
Stratégia: 1. Nincs benne szükség semmiféle stratégiára, ezt mellőzi.
Taktika: 3. Érdemes figyelni játék közben a többieket, de igazán a taktika sem mérvadó.
Kommunikáció: 2. Nélkülözi, de egy jó társaságban mindig nagy beszélgetések folynak!
Design: 6. Bár a lapok jók (talán túl nagyok), a totem viszont átlagos, az ára pedig túlzóan magas 80 kártyához, így ennél jobbat nem adhattam, de ettől függetlenül nagyon ajánlom!
Végső pontszám: 7. Partijátéknak kiváló. Ha nem szereted a feszültséget és az állandó koncentrálást, akkor viszont nem neked való.
  

Jó szórakozást: Csibu

Szólj hozzá

humor kártyajáték partijáték