2010. máj 28.

Mit tud a Fresco? Inkább azt kérdem: mi van rajta?

írta: Plenni
Mit tud a Fresco? Inkább azt kérdem: mi van rajta?

Szerdán a Gémklubban, Viktornak hála, Laci és Ábel társaságában végre kipróbálhattam a Frescot. A Spiel des Jahres-szel is hírbe hozott, hazai körökben dicshimnuszokkal övezett játék, valóban remek volt. Mindhárom kiegészítőt bevetettük, így egy közepes nehézségű gémer játékkal ismerkedhettünk meg, amelyben jócskán akad számolgatni való is. A játék kerettörténete és a mechanikák összeállítása nagyon megnyerő: sok apró ötlet teszi a freskófestés alap-ideáját még színesebbé: portré- és oltárfestés, szinházbajárás, piacon vásárlás és a legaranyosabb: a "ki, mikor kell fel reggel dolgozni" fázis (ami tulajdonképpen egy sima sorrendválasztási mechanika: "ki korán kel, aranyat lel" - csak jó drágán! - lehetne a mottója). A kiegészítők nélkül vélhetően egy fajsúlyosabb családi játék kategóriába sorolhatnánk a Frescot. Ügyes, családbarát kialakítás!

Laci biztosan ír majd egy jó beszámolót a játékról, így inkább egy olyan problematikával foglalkoznék, amire eleddig a BGG-n sem találtam választ és, mint keresztény "homo ludens", igen csak felcsigázott.
Szégyen, nem szégyen, itt és most kimondom, van két kép a Fresco mennyezeti freskójában, amelynek történeti hátterét (bibliai) nem tudom megfejteni.
A képek a bal felső sarokból lineáris történeti sorrendben sorakoznak:
1. Ádám teremtése (1Móz. 1.)
2. Kiűzetés a Paradicsomból (1Móz. 3.)
3. Noé bárkája, vélhetően Noéval (aki az előtte lévő tervek alapján tekint az egyenlőre még csak gondolatban, felhők közt úszó bárkára) (1Móz. 6.)
4. Ábrahám története Izsák feláldozásáról, az angyal közbelépésével (1Móz. 22.)
5. A tízparancsolat (2Móz. 20.)
6. Az aranyborjú (2Móz. 32.)
7.
Ez lenne az első probléma: valami ég, de, hogy mi és ki gyújtotta fel, arra nem tudok rájönni... (?)
8. A második probléma: egy asszony mosdat egy férfit... (?)
9.
Végül Jónás és a cet, amely egy klasszikus leviatán alakját ölti a képen (Jón. 1.)
A tábla közepén elhelyezkedő glóriás angyal láthatóan csak szimbólikus jelentőségű, nem konkrét történethez kapcsolódik. Egyben jelezném, hogy igényes apróság az illusztrátor  részéről a képek lineáris sorrendben történő megjelenítése. Aki utána akar nézni a  történeteknek a Bibliában, kattintson ide. És hadd legyek szemérmetlen és ajánljam figyelmetekbe egy geeklistemet, amelyben társasjátékokkal kapcsolatos bibliai asszociációimat gyűjtöttem egy listába.

Íme egy újabb játék a játékban: tehát akkor, miről is szól a 7-es és 8-as kép?

A Boardgamegeek fórumát böngészve erre a kis szösszenetre találtam: duchamp felhasználó, nevéhez híven, extrém fantáziával megáldott, modernizált játéktáblát tett közzé. Hát igen! Egyeseknek a VB-várakozás izgalma, mindent visz!:)
Ha valaki nagyban is szeretné tanulmányozni eme alkotást, itt megteheti. Egyben ezúton akkor azt is kérem, írja meg nekünk a képen látható játékosok neveit is.

(Képek forrása: BGG: tasajara, toos, duchamp)

Szólj hozzá

teszt kereszténység táblásjáték spiel des jahres boardgamegeek