2010. máj 22.

Scotland Yard, avagy Mr. X nyomában

írta: -csibu-
Scotland Yard, avagy Mr. X nyomában

 

 
Ígéretem tartva ismét egy Év játéka díjassal jelentkezem. Az 1983-ban dicső címet nyert játék hátterét tekintve hasonló a pár évvel későbbi év játékához, az egyik korábbi bejegyzésemben már tárgyalt Heimlich and Co.-hoz. Itt is ügynököket alakítunk ugyanis, akik próbálják elkapni Mr. X-et. Az egész játék tulajdonképpen arról szól, hogy előttünk hever London térképe, annak villamos-metro-taxi állomásaival, és ezek között közlekedhetünk mindannyian, így próbáljuk bekeríteni Mr. X-et, akit szintén az egyik játékos alakít. Itt nem az a kérdés, hogy kicsoda Mr. X, hanem az: vajon merre tart éppen?
 
A fentebb leírt sorokból is lehet következtetni rá, de kipróbálva rögtön világossá válik: ez a játék szinte a kooperációs játékok egyik elődjének nevezhető. Ugyanis az ügynökök próbálják megbeszélni, kitalálni, vajon merre menekülhet Mr. X, majd a logika szerint bekeríteni őt és nyomára bukkanni. Azonban ez igen nehéz – legalábbis tapasztalataim alapján. Ugyanis, ha belevaló tolvajt választunk, akkor szinte lehetetlen (még 4-5 ügynökkel is) elkapni a grabancát, aki ugyan néha-néha felbukkan, mégis, csak azt tudjuk róla körről körre, hogy milyen járműveken közlekedett éppen.
 
A játékötlet tetszik, ravasz, agyalós játéknak tűnik, és ebben nem is csalódhatunk. Év játékának mai fejjel túlzásnak tartom, de a ’83-as év játékai közül mindenképpen kiemelkedő alkotásnak vélem, meghatározó játéka volt ez is a ’80-as években. Nem véletlenül jelent meg más néven más-más feldolgozással is, mi magyarok például Police 07 néven találkozhattunk vele és Budapesten hajkurászhatjuk meg tolvajunkat. Azonban az, hogy még mindig megállja a helyét, mutatja, hogy szinte minden játékbolt polcán ott találjuk (ellenben például a korábban említett Heimlich and Co-val). Az ára véleményem szerint igen borsos, pláne ha azt nézzük, hogy mindössze egy táblát, kb. 100 apró jelzőt, néhány bábut és egy jelzőtartó műanyagot találunk a dobozban (jómagam inkább vettem a fáradtságot és elkészítettem házilag). Előny, hogy nyelvfüggetlen, mint ahogyan az is, hogy szabálya rövid idő alatt elmondható és megérthető.
 
Ami az óriási hátránya, azt már említettem: ha egy kicsit ügyes a tolvajunk, bármennyi ügynök legyen a nyomában, simán meg tud lépni előlük! Ezen kívül is akad azonban negatívum: a játékidőt sokallom egy ilyen játékhoz. 1 óra alatt eddig egyszer sem végeztünk négyen, de ahhoz nem annyira izgalmas, hogy ennyi időt unatkozás nélkül le tudjunk vele játszani. Ha fél órára lehetne szűkíteni (például lenne fél perce Mr. X-nek a saját lépésére, az ügynököknek pedig együttesen 3 percük a saját lépéseikre) akkor élvezhetőbb lenne, így azonban unalmas. Egyedül Mr. X élvezi a játékot, ahogy átveri a többieket.
 
Nálunk nem vált be, de biztosan elő fog kerülni pár alkalommal, mert nem rossz játék, csak valami hiányzik belőle. Pont az a kis szikra, ami – úgy gondolom – kellene egy Igazi Év Játékának. Ez a szikra az, amit sokan hiányolunk ezen játékoknál. Sajnos szerény véleményem szerint ezen szikrák csak néhány játéknál jelennek meg (néhány példa: Ticket to Ride, Carcassonne, Tikal, Niagara, Torres, stb.). Remélem idén olyan játék kapja ezt a díjat, amelyikben ismét felfedezhető lesz az a plusz, az az újdonság, ami mind a kezdő, mind a haladó játékosokat csettintésre készteti!
 
Röviden összefoglalva összefoglalója:
Bonyolultság – 3 Egyszerű, nyelvfüggetlen!
Szerencse – 1 Nem lényeges elem a szerencse, csak akkor jelenik meg, amikor egy ügynök rossz gondolatmenet után mégis közel kerül Mr. X-hez.
Stratégia – 6 Ez fontos elem, akár Mr. X-et, akár ügynököt alakítunk.
Taktika – 6 Lépésről lépésre kell módosítgatnunk a stratégián, ezért taktikus játék is mindenképpen!
Kommunikáció – 7 Előny: az ügynökök csapatban vannak, nem árt megbeszélni a taktikát!
Design – 4 Nem dobtam tőle el az agyam. Ha valaki szereti, az nem a kinézete miatt teszi. Az újabb kiadás egyenesen csúnya (ez saját vélemény), a korábbiban legalább a várostérkép szép volt.
Végső pontszám – 6 Kezdőknek nem javaslom, elveheti a kedvet a társasjátékoktól. Haladó játékosoknak még inkább nem javaslom. De akiket érdekelnek a régi „nagy” játékok, kíváncsiak, azoknak jó szórakozást kívánok hozzá, mert nem elképzelhetetlen ez utóbbi sem!
 
Csibu
 
Ui.: sajnos még nem ismerem, de nagyon jó dolgokat hallottam a Mr. Jack játékról, mely két személyes, érdemes utána keresni, aki nem ismerné!


Képek forrása: www.boardgamegeek.com

Szólj hozzá

szerepjáték blöff spiel des jahres kooperációs