2010. máj 19.

Mindennapi újdonság - Hotel Samoa

írta: Plenni
Mindennapi újdonság - Hotel Samoa

A Hotel Samoa egy norvég szerző játéka. Márpedig az ember nem vár sokat egy norvég szerzőtől. Pláne úgy, hogy Kristian Roald Amundsen Østby eddig mindösszesen 2 játékot tett le az asztalra (2004, 2007), amelyek a BGG tanúsága szerint nem hozták meg a várva-várt áttörést. A Hotel Samoában viszont meg van minderre az esély. A játék elsősorban a tematikája miatt ragadott meg: szeretem a különleges és egyben ironizáló kerettörténeteket. Így hát átfutottam a szabályt, majd lefordítottam és a Gémklub jóvoltából múlt pénteken ki is próbálhattam a játékot. Hárman (ez a minimum játékosszám, vélhetően 4-5 fő lenne az ideális) játszottunk a "norvég csodával" és a parti végén kellemes érzésekkel álltunk fel az asztal mellől, magasabb "szellemi igényeinket kielégítendő" csatlakozva egy Der grosse Dalmutihoz (becsületes magyar nevén Mocsár).

Hotel Samoa
A játék alkotóelemei kiváló minőségűek, a grafika igényes, már első benyomásra tetszetős az egész játék; ami figyelembe véve a játékvásárlók preferenciáit, nem elhanyagolható szempont. Példának okáért egy Kremlt eladni vagy akár csak a játék mellé csábítani bárkit is - amikor így néz ki - igen csak embert próbáló feladat lehet. A 3-6 főre optimalizált játékosszám szintén kellemes opció a Hotel Samoa esetében.
A játékban szamoai szállodatulajdonosokat alakítunk, akik hoteljeikbe csábítják a külföldi turistákat, hogy minél jobb szolgáltatásokat nyújtva, minél több pénzt gombolhassanak le róluk. Az asztal közepén véletlenszerűen lerakott 12 zászlókártya jelzi, hogy az egyes fordulókban mely nemzet turistái érkeznek a szigetre. Értük kell megküzdeni a szállodatulajdonosoknak. A hotelek kezdetben 6 "fapados" szobával rendelkeznek, amelyeket lakosztállyá lehet fejleszteni vagy plusz szobákkal bővíteni. Emellett lehet még úszómedencéket  is építeni. A turisták csoportokban érkeznek, egy csoport átlagosan 3-5 turistát jelent (az adott nemzet turistakorongjaiból húzva). Vannak köztük különleges tulajdonsággal megáldottak: medence-rajongók, gazdagok, sztárok (hotelszomszédaik többet fizetnek), szerelmesek (két szerelmes turista egy szobában is elfér, ráadásul hamarabb is mennek haza - ez igencsak gazdaságos, figyelembe véve a hotelek szűk kapacitását - az első párosítást Viktor követte el, összehozva egy német turistát egy japánnal: szép kis pár voltak...), stb. A játékosok egy kártyát játszanak ki körönként, ezzel két dologra is licitálnak: 1. mennyit áldoz(ná)nak fejlesztésre, illetve 2. az adott körben mennyiért adják ki szobáikat, azaz mennyi pénzért hajlandók elhelyezni egy turistát a hotelben. Jól meg kell gondolni az ajánlatokat, mert általában csak egy játékos fejleszthet és akár a turisták is elfogyhatnak, mire ránk kerül a sor. Értelemszerűen, aki a legtöbb pénzt szánja fejlesztésre, az építheti meg a kiforgatott épületlapkát és aki a legalacsonyabb árat szabta meg a szobáiért, az szállásolhat elsőként turistákat. A gond ott van, hogy a turisták csak saját zászlajuk következő felbukkanásakor utaznak haza és addig nemigen lehet kitenni a szűrüket, így jól át kell gondolni, kiknek, mikor és mennyiért adjuk ki drágább vagy olcsóbb szobáinkat. A 12 forduló végeztével pedig kizárólag csak a pénz számít (hiába építettük ki csicsásra a hotelt, hiába van teltházunk, csak a készpénzállomány számít, semmi más).

A játék remekül ötvözi a stratégiai - taktikai - szerencse és party-játék elemeket. Figyelembe kell venni, hogy mikor, milyen nemzetiségű turisták érkeznek, ezek mikor hagyják majd el szállásaikat, ki kell kalkulálni, mennyit ér egy épület fejlesztése és vajon behozza-e az árát (például: ha veszünk egy úszómedencét 8 pénzért - a megtérüléshez, legalább 4 medence-fanatikus turistát kell majd fogadnunk a játék folyamán). Fontos figyelni a többiek szabadszoba-kapacitását, hiszen, ha náluk teltház van, akár drágább szobaáron is meg tudunk csípni turistákat. Emellett még sok apró ötlet, kalkulációs- és döntési lehetőség van a játékban, amelyek remekül leképezik az "egzotikus nyaraltatás" hangulatát és ami a lényeg, mindezek jól egybe vannak gyúrva. A parti végén főként ez utóbbiak miatt a Basket Boss jutott eszembe. Ott is a remekül összegyúrt szabály, a változatos mechanikák sora és  a kerettörténet jó leképezése fogott meg. 
Summa summárum: wishlistre vele!

A magyarra fordított szabály, pdf-be tördelve hamarosan elérhető lesz a szokott helyeken...

(Képek forrása: Boardgamegeek: nekrataal, henk.rolleman)

Szólj hozzá

játékszabály egzotikus táblásjáték