2010. máj 16.

Röviden a Carcassonne-ról

írta: -csibu-
Röviden a Carcassonne-ról

Szia! Közel 40 nap van hátra a 2010-es Spiel des Jahres díjazott kihirdetéséig. Addig viszont ígéretemhez mérten ezt a díjat korábban elnyert játékokról írok. Előzőleg a Heimlich and Co-ról, most a Carcassonne-ról lesz szó.

 
A Gazdálkodj okosan! után az első igazi társasjáték volt, amivel találkoztam. Megtetszett, pár évvel később pedig - a Monopoly mellett - az első játék volt, amit beszereztem. Nem csak nekem, a páromnak, barátainknak, családunknak is kedves játékká vált, így hamarosan megvettük a kiegészítőket is. Bár a Carcassonne család óriási, hatalmas választékból válogathatunk, én az „alap”, év játéka díjat nyert játékról és ahhoz tartozó néhány kiegészítőről ejtenék pár szót.
 
A földesúri korba csöppenünk, amikor egy országot a várak és a kolostorok határoznak meg. A várakban élnek a várurak, a kolostorokban a szerzetesek, de rajtuk kívül még fontos karakter az útonálló és a paraszt is. Bábuinkkal őket személyesítjük meg, így próbálunk meg a kialakulóban lévő játéktéren minél több pontot szerezni. Bizony, a kialakuló játéktéren. Pontosan ez az, ami a nagyszerűsége ennek a játéknak. Ugyanis rengeteg lapkából áll, ezekből az aktuális játékos húz egyet és lerakja a már eddig lent lévő lapkákhoz, hogy mindenhol illeszkedjen. Aztán erre a lapkára helyezheti egy emberét. Bővebb részletekbe nem mennék. Úgy gondolom, aki még nem próbálta annak egyszerűen kihagyhatatlan – pláne, ha új a társasjátékok világában. Engem lenyűgözött, magával ragadott. Igaz, a kezdeti sikere hatására más társasjátékokat is kezdtünk beszerezni (azóta már 48 darabbal büszkélkedhetek) így ez háttérbe szorult és ritkán vesszük elő – talán a (komolyabb játékokhoz képest) nagyobb szerencsefaktora miatt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A másik ok, az lehet, hogy talán túlzásba vittük a kiegészítők megvásárlását, így ha most neki kezdenénk minden meglévő lapkával játszani, az eredeti 30-40 perc helyett 2-3 órát is eltartana minimum a játék (70-ről kb. 200-ra nőtt a lapkák, 8-ról kb. 14-re a bábuk száma)! Tehát ezzel óvatosan! Ráadásul mindegyik kiegészítő más típusú játékot produkál, így érdemes előre végiggondolni, hogy melyik is kell – ugyanis az alapjáték (ebben biztos vagyok) nem lesz elég annak, aki kipróbálja! Tehát a kiegészítőkről röviden pár szót:
 
Első kiegészítő: Inns & Cathedrals: Ha tetszik az alapjáték, ezt feltétlenül be kell szerezned, az új lapkák, a pontszámításhoz segítő 50-es értékű lapkák, és a „nagy ember” miatt.
Második: Kereskedő és építész: Egyik legjobb. Bár a játékidőt jelentősen növeli, közben arra ösztönöz, hogy várak befejezésénél segítsük egymást. Aki inkább baráti játékokra vágyik, annak kötelező darab.
Harmadik: Hercegnő és a sárkány: Gonoszkodós kiegészítő, csak akkor szerezzétek be, ha nincs sértődés, hogy egy sárkánnyal megeszi az ellenfél a bábuidat! Szóval csak konfrontáció híveknek ajánlott, egyébként nem nélkülözhetetlen!
Negyedik: Torony: Bár ez a kiegészítő nekünk nincs meg, szintén azoknak kedvez, akik inkább a másik kárára játsszák ezt a játékot.
Ötödik: Polgármester: Nem feltétlen szükséges beszerzése, ez az a kiegészítő, ami a leghosszabbra nyújtja a játékot. Bár a stratégiai lehetőségek száma valóban komolyan megnő, ez az eredeti játék pozitívumainak rovására megy. Csak igazi rajongónak ajánlom.
Hatodik: Graf, König and Consorten: Érdemes beszerezni. A gróffal és a kastéllyal nagyon megnő a játékidő, rengeteget kell vele gondolkozni, bár arra ösztönöz, hogy segítsük a másikat. A folyó kiegészítő nagyon-nagyon feldobja a játék hangulatát, azt mindig használjuk! Valamint még pár lapka van benne, ami további lehetőségeket rejt magában.
Hetedik: Katapult: Ez sincs meg, egy kicsit túlzásnak érzem és szerintem elrontja a játékot. Még nem találkoztam olyannal, akinek tetszik, de attól meg lehet próbálni.
Nyolcadik: Brücken, Burgen und Basaren: A legújabb, 2010-es kiegészítő. Még nem ismerem, de első ránézésre ez is inkább a fanoknak készült.
 
 
Összefoglalva azt tudom mondani, hogy kötelező a játék. Ezt ismerni kell, nem véletlenül lett Év játéka díjas! Nagyon remek, gyors, pörgős, érdekes, izgalmas. A kiegészítőkkel vigyázni kell, de érdemes néhányat beszereznie annak, akinek az alapjáték tetszett. Bátran ajánlom mindenkinek!
 
 
Értékelésem röviden összefoglalva:
Bonyolultság – 4 Egyszerű, nyelvfüggetlen játék, 10 évesek is elboldogulnak vele! Kell egy bevezetőjáték, de utána minden világos lesz!
Szerencse – 6 A lapkafelhúzás abszolút szerencse kérdése. Nem ez dönti el, hogy ki nyer, de talán ez a legnagyobb negatívuma.
Stratégia – 3 Minimális stratégia jellemzi, inkább az dönt, az éppen felhúzott lap adottásgait hogyan használjuk ki
Taktika – 8 Erről szól a játék. Mit kezdünk az épp felhúzott lappal!
Kommunikáció – 1 Újabb hátrány, semmi kommunikációra ösztönző nincs benne.
Design – 8 Egyszerű a kinézete, nincs túlcsicsázva. A doboz pont megfelelő, a lapkák mérete úgyszintén. Mégis szép játéknak tartom. Kedvenc „szórakozásunk” egy party után, hogy felállunk egy székre és megnézzük felülről, mit alkottunk!
Végső pontszám – 9,5 Alapjátéknak kiváló játék, „gémereknek” már felejtősebb, de klasszikus darab, hiba nem kipróbálni!
 
További kellemes napot: Csibu

 

Szólj hozzá

szerencse gyerekek lapkalerakós spiel des jahres családi játék