2010. máj 05.

Spiel des Jahres - Az Év Játéka díj

írta: -csibu-
Spiel des Jahres - Az Év Játéka díj

Kevesebb, mint 2 hónap múlva fény derül a 2010-es Év játéka díjas társasjáték kilétére. Erre jobb oldalt egy visszaszámláló is felhívja a figyelmet! Valamint ennek kapcsán utánanéztem pontosan mi is ez, miről is van szó, valamint a díj kihirdetéséig szeretnék olyan társasjátékokat bemutatni, amik elnyerték a legjobbnak járó kitüntetést. Erről szól a mai bejegyzésem.

A „Spiel des Jahres” díjat 1979 óta ítéli oda egy-egy társasjátéknak a (jelenleg) 9 kritikus, akik a német médiában is dolgozó, elismert újságírók hazájukban és nem mellékesen, a játékok a szakterületük. Az, hogy milyen játéknak ítéljék oda, sokszor kérdéses volt. Egy összetettebb, bonyolultabb, a rutinos játékosoknak tetsző játékot, vagy inkább egy egyszerűbb, könnyedebb, 10 éves gyerekekkel is játszható családi játékot válasszanak. Utóbbi időkben azonban ez a kérdés teljesen egyértelműnek tűnik: utóbbiaknak könnyebben osztogatják a díjat – melynek egyik oka, hogy könnyebben eladhatóak, nagyobb a célcsoport is, így valóban sikeres játék lehet. A díj piaci jelentősége óriási, mivel az Év játéka (vagy angolul: Game of the Year) díjas társasjáték 200-400 ezer példányban fog megjelenni csak az adott az évben, ami azt jelenti, hogy legalább a tízszeresére emelkedik az eredetileg tervezett példányszám. A nevezett játék dobozára pedig rákerül a fentebb is látható logo, ezzel is felhívva erre a figyelmet.

De hogyan választják ki a győztes játékot? A választási folyamat részeként megvizsgálják az elmúlt 12 hónapban Németországban kiadott, legjobbnak ígérkező játékokat, amikből készítenek egy toplistát, ezekből is összeállítanak egy szűkebb listát, amiket javasolnak a díjra.  1999 óta három, 2004 óta öt játék kerül fel erre a listára. Ezek közül kerül ki a végső győztes. Amit figyelembe vesznek a játékok kipróbálásakor, a következő szempontok: játékötlet és eredetiség, szabályok megértésének nehézsége, a játék kinézete, elrendezése, valamint a már korábban említett elvárás, hogy családi játékra is alkalmas legyen.

E díj mellett számos különdíjat is kiosztanak, valamint 2001 óta háromfős testület dönt az „Év gyermekjátéka” címről. A különdíjaknál majdnem 20 éven át díjazták a legszebb játékot, de például ügyességi, fantasy, és komplex játék különdíjat is kiosztottak, sőt, 1980-ban egy magyar különdíjas is volt, Rubik Ernő személyében, aki a Rubik kockáért kapta meg a legjobb egyszemélyes játék különdíjat!

A listát nem sorolom föl, ezen a linken megtalálható: Az év játéka díjas társasjátékok, valamint több hasznos információt is találhatunk az Év játéka díj honlapján. Ha valakinek bármilyen plusz információja van erről a díjról, kiosztásáról, nyugodtan ossza meg velem és a többi olvasóval!

Csibu

Szólj hozzá

blog spiel des jahres