2010. máj 03.

Halali! - A vadászok és az állatok online küzdenek

írta: Plenni
Halali! - A vadászok és az állatok online küzdenek

A netes "turn based" típusú online társasjátékokat kínáló oldalak közül számomra egyértelműen a Yucata viszi a pálmát (második-harmadik helyeken a Spielbyweb és az online Mr. Jack áll). Egyrészt, remek érzékkel választanak játékokat, olyanokat, amelyeknél az online felület inkább előnyt és nem hátrányt jelent: a játékosok köre egyben zajlik, tehát, ha valaki soron van, a fordulójában mindent el tud intézni, nem kell mások interakcióira várni, másrészt az online felület jobb átlátást biztosít, illetve lehetőséget ad a lépéslehetőségek lassabb, precízebb átgondolására. A játékok megjelenítése igényes és nem utolsó sorban hiba nélkül üzemel az oldal. Szunyinak van egy remek beszámolója rosszul működő oldalakról, érdemes elolvasni. A Yucatán a széles játékkínálat szintén előny, hiszen nincs kedve az embernek mindig csak ugyanavval a játékkal játszani. A széles kínálatból, most a Halali! (angol nevén Tally Ho!) játékot emelném ki bemutatásra.

Tudom a képről, sokunknak az a bizonyos vicc jut az eszébe: "Vadász, vadász! ..." Nos, hamar lendüljünk is túl mindezen, feledve a vicc ízes ízetlen tartalmát és nézzük mit tud ez a játék.

Rudi Hoffmann játéka idősebb, mint én: 37 éves! Elég ijesztően hangzik, de kellemes csalódásban lesz részünk, ha kipróbáljuk. A Halali egy kétszemélyes, kétfordulós játék. Az egyik játékos a nyolc vadászt és a két favágót irányítja, a másik pedig a két medvét és a hat rókát. Rajtuk kívül még kacsák, fácánok és értelemszerűen rengeteg fa található az erdőben, ahol történetünk játszódik. A két fordulóban a játékosok mindkét szerepben lemérhetik tudásukat és szerencséjüket.
Minden lapkát lefordítva láthatunk a táblán. A játékosok felváltva léphetnek. Két lehetőségük van:
1. Felfordítanak egy zöldhátlapú lapkát.
2. Vagy saját lapkáikat vagy a szárnyasokat mozgathatják. Mozgatáskor csak élszomszédos lapkákra lehet lépni. A róka, a vadász és a szárnyasok egy irányba, ütközésig bármennyit léphetnek, a medvék és a vadászok csak egy távolságra léphetnek el. A fák természetesen nem mozoghatnak.

Emberek vs Természet
A vadász minden kilőtt medve után 10 pontot, minden róka után 5 pontot kap. A favágó, minden kivágott fa után 2 pontot. A medvék 5 pontot kapnak minden becserkészett emberért (vadászok és favágók). A szárnyasokat csak vadászok és rókák teríthetik le. Ezekért 2, illetve 3 pont jár. Amint az utolsó lapka felfordításra kerül, megkezdődik a visszaszámlálás: Mindenkinek, legyen az ember vagy állat meg kell próbálnia kijutni az erdőből (vélhetően a kataklizma okozta sokk teszi vagy erdőtűz pusztít - ez nincs részletezve a szabályban). Lényeg az, hogy mindkét játékosnak 5-5 lépése van, hogy értékesebb lapkáit kimenekítse a tábláról a négy égtáj irányába. Ezzel még pluszpontok szerezhetők. A két fordulót követően a két szerepben szerzett pontok összeadódnak és eldől, ki az erdő királya.

Ha találnom kellene egy megfelelő szót a játékra, azt mondanám "jópofa". Remek móka. Gyors, logikus gondolkozást elváró, taktikai játék. Akár gyermekek készségfejlesztésére, akár könnyed kikapcsolódásként. A játék folyamán több patthelyzet is kialakulhat: például: "vadász tart sakkban rókát de, ha lelövi, akkor megeszi a medve, viszont a medve sem mozdulhat, mert egy másik vadász akkor rá tud lőni, de akkor..." - szóval lehet számolgatni előre a lépéseket. Mindezek csak még izgalmasabbá teszik a játékot. A lapkafordítás miatti szerencse sokat nyom a latba, de ez adja a mókás hangulatot. A váratlan felbukkanások: "Hopp, itt egy medve!":)

Extrém szerencsére/pechre lásd az alábbi képet: az ellenfelem rangja: Ahauchan. Ez a legmagasabb elérhető teljesítményszint a Yucatán (jelezném az én rangom akkor még a paraszt volt /Bauer/:)). Nos ellenfelemet, aki ezen ranggal küzdött ellenem, jócskán elvertem. Medvéim a kép alján lévő táblázat tanúsága szerint négy vadászt és két favágót "téptek szét". Természeesen, 100%-ig a szerencsén múlott a dolog. Ennyire extrém esetek azért ritkán fordulnak elő. Sajnos:)

Szólj hozzá

humor szerencse gyerekek állatos online játékok lapkalerakós