Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Húzópakli infó

Üdvözlünk!
Közösségi blogunk a társasjátékokkal foglalkozik: táblás- és kártyajátékok, elemzések, kritikák, beszámolók, elméleti írások...
Szeretettel várunk mindenkit olvasóként és hozzászólóként, de adott esetben íróként is. Bármilyen észrevételt és jótanácsot szívesen veszünk az alábbi címen:

huzopakli@gmail.com

Google hirdetés

Játékismertetőink

Friss hozzászólások

Bloghasználati infók

- Hogyan tudok kommentelni?
- Kommentelni a blog.hu-s blogokon csak regisztrált felhasználók tudnak. A regisztráció gyors és könnyű: kattints ide!

- Mik a kommentelés szabályai?
- Töröljük a másokat személyében durván sértő vagy rágalmazó, illetve a súlyosan trágár kifejezéseket tartalmazó kommenteket. Ezen kívül töröljük a blog profiljába nem tartozó, kommentként írt hirdetéseket. Minden más hozzászólást örömmel veszünk.

- Milyen gyakran frissül a blog?
- Igyekszünk legalább hetente frissíteni blogunkat. A lentebb található Feed-en keresztül feliratkozhatsz értesítésre, így az élő könyvjelzők közt láthatod, ha új bejegyzés vagy komment érkezett!

- Írhatok én is a blogra?
- Igen. Amennyiben alkalomadtán vagy rendszeresen szeretnél közölni nívós írásokat, várjuk jelentkezésedet. Amennyiben ismersz: személyesen:), ellenkező esetben: a fenti mail címen.

Társasjátékos oldalak

Mit tud a Fresco? Inkább azt kérdem: mi van rajta?

2010.05.28. 14:10 Plenni

Szerdán a Gémklubban, Viktornak hála, Laci és Ábel társaságában végre kipróbálhattam a Frescot. A Spiel des Jahres-szel is hírbe hozott, hazai körökben dicshimnuszokkal övezett játék, valóban remek volt. Mindhárom kiegészítőt bevetettük, így egy közepes nehézségű gémer játékkal ismerkedhettünk meg, amelyben jócskán akad számolgatni való is. A játék kerettörténete és a mechanikák összeállítása nagyon megnyerő: sok apró ötlet teszi a freskófestés alap-ideáját még színesebbé: portré- és oltárfestés, szinházbajárás, piacon vásárlás és a legaranyosabb: a "ki, mikor kell fel reggel dolgozni" fázis (ami tulajdonképpen egy sima sorrendválasztási mechanika: "ki korán kel, aranyat lel" - csak jó drágán! - lehetne a mottója). A kiegészítők nélkül vélhetően egy fajsúlyosabb családi játék kategóriába sorolhatnánk a Frescot. Ügyes, családbarát kialakítás!

Laci biztosan ír majd egy jó beszámolót a játékról, így inkább egy olyan problematikával foglalkoznék, amire eleddig a BGG-n sem találtam választ és, mint keresztény "homo ludens", igen csak felcsigázott.
Szégyen, nem szégyen, itt és most kimondom, van két kép a Fresco mennyezeti freskójában, amelynek történeti hátterét (bibliai) nem tudom megfejteni.
A képek a bal felső sarokból lineáris történeti sorrendben sorakoznak:
1. Ádám teremtése (1Móz. 1.)
2. Kiűzetés a Paradicsomból (1Móz. 3.)
3. Noé bárkája, vélhetően Noéval (aki az előtte lévő tervek alapján tekint az egyenlőre még csak gondolatban, felhők közt úszó bárkára) (1Móz. 6.)
4. Ábrahám története Izsák feláldozásáról, az angyal közbelépésével (1Móz. 22.)
5. A tízparancsolat (2Móz. 20.)
6. Az aranyborjú (2Móz. 32.)
7.
Ez lenne az első probléma: valami ég, de, hogy mi és ki gyújtotta fel, arra nem tudok rájönni... (?)
8. A második probléma: egy asszony mosdat egy férfit... (?)
9.
Végül Jónás és a cet, amely egy klasszikus leviatán alakját ölti a képen (Jón. 1.)
A tábla közepén elhelyezkedő glóriás angyal láthatóan csak szimbólikus jelentőségű, nem konkrét történethez kapcsolódik. Egyben jelezném, hogy igényes apróság az illusztrátor  részéről a képek lineáris sorrendben történő megjelenítése. Aki utána akar nézni a  történeteknek a Bibliában, kattintson ide. És hadd legyek szemérmetlen és ajánljam figyelmetekbe egy geeklistemet, amelyben társasjátékokkal kapcsolatos bibliai asszociációimat gyűjtöttem egy listába.

Íme egy újabb játék a játékban: tehát akkor, miről is szól a 7-es és 8-as kép?

A Boardgamegeek fórumát böngészve erre a kis szösszenetre találtam: duchamp felhasználó, nevéhez híven, extrém fantáziával megáldott, modernizált játéktáblát tett közzé. Hát igen! Egyeseknek a VB-várakozás izgalma, mindent visz!:)
Ha valaki nagyban is szeretné tanulmányozni eme alkotást, itt megteheti. Egyben ezúton akkor azt is kérem, írja meg nekünk a képen látható játékosok neveit is.

(Képek forrása: BGG: tasajara, toos, duchamp)

8 komment

Címkék: teszt kereszténység táblásjáték spiel des jahres boardgamegeek

A bejegyzés trackback címe:

http://huzopakli.blog.hu/api/trackback/id/tr392037880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

thaushur 2010.05.31. 11:59:44

Mi is épp azon gondolkoztunk a pénteki játék után, hogy az a tüzes jelenet mi is akar lenni :) Bár azt hiszem, négyen együtt sem rendelkezünk akkora tudással a témakörben mint te, úgyhogy talán nem akkora szégyen, hogy mi sem jöttünk rá...

Plenni 2010.05.31. 13:52:49

Zoli barátom Szodoma és Gomora történetére gondol:
hu.wikipedia.org/wiki/Szodoma_%C3%A9s_Gomora

De volt aki Illés kármel hegyi égőáldozatára gondolt:

biblia.hu/biblia_k/k_11_18.htm

szvsz ez nem lehet, hoszen a képen nem oltáron ég a tűz, hanem egy épület ég.

A másik történetre tipp se érkezett...

Hegedűs Robin 2010.06.01. 21:47:38

Félig idetartozik: kijöttek az Év játéka jelöltek, és szerintem biztos, hogy a Fresco fogja megnyerni! Kérdés hogy ez jó hír e :D

Plenni 2010.06.02. 08:35:13

@Hegedűs Robin: Semmiképpen nem tartanám rossz hírnek. A játék tényleg jó, de nem érzem olyan átütőnek, olyan forradalminak: inkább egy jó iparosmunkának (persze mindez egy parti után). A téma és kivitelezés elsőosztályú!

Én a Dixitet tartom esélyesnek.

Apropo: Villa Palettiről mit tudtok? Ez a játék is nyert SdJ-t, pedig nem tűnik hagyományos eurogamenek? Tudtok valamit, miért kapta a díjat? Én eddig inkább rossz kritikákat hallottam...

Hegedűs Robin 2010.06.02. 10:42:31

Hát eddig én még csak a Dixit-tel játszottam a jelöltek közül, jó volt, nem mondom, de valahogy nem az az év játéka típus. A Dixit inkább a partyjátékok-ra hasonlít, és annyira megérzésalapú, hogy szerintem nem illik az eddigi díjazottak közé.

A Villa Paletti pedig az egyetlen kivétel az előbbi állításom alól, mert az meg egy ügyességi játék, ahol úgy kell felépíteni a villát, hogy egyensúlyban maradjon. Gyerekekkel lehet, hogy élvezhető, de egyébként elég gyengének tűnik...

A jelöltek közt van még az Identik, ami ránézésre szintén képesség alapú játéknak tűnik, az A la Carte pedig a kis lábosával már inkább gyerekkategória.

Fenyő_ 2010.06.10. 10:23:33

A focis kép a 2006-os vb-ről lehet ismerős. Ezen a képen csak Cissé, Kaká, Raul, Zidane, Ballack, Nakamura látható, de az eredeti Adidas Fresco Kölnben volt látható a pályaudvar mennyezetén 800m2-en. (Messivel, Riquelmével, Podolskival és Beckhammel kiegészítve.)

www.w3sh.com/wordpress/wp-content/upload/fresko_koeln_1.jpg
img.picsa.ru/pictures/0/000/032/153/32153.jpg

vihor 2014.06.11. 09:44:12

Gondolom már nem olvassa senki, de a "valami ég", az akár Salamon templomának pusztulása is lehet a babiloni fogság kezdetekor.

-csibu- 2014.06.11. 16:15:49

dehogyisnem! :) jó gondolat! :)